Thursday, August 26, 2010

Kisah Para Wali (Sahl yang menyembunyikan karomahnya)

"Gua carik makan dengan jalan atas air"
Sahl sering berjalan di atas air tanpa sedikit pun kakinya basah. Seseorang berkata kepada Sahl:
"Orang-orang berkata bahawa engkau berjalan di atas air"
"Tanyakanlah kepada muazin di masjid ini" jawab Sahl. "Ia adalah seorang yang dapat dipercayai"

Kemudian orang itu menceritakan:
"Telah kutanyakan muazin itu dan ia menjawab:
"Aku tidak pernah meyaksikan hal itu (Sahl berjalan di atas air). Tetapi beberapa hari yang lalu, ketika hendak bersuci, Sahl tergelincir ke dalam kolah dan seandainya aku tidak ada di tempat itu nescaya ia telah jatuh"

Ketika Abu Ali bin Daqqaq mendengar kisah ini, dia pun berkata:
"Sahl mempunyai berbagai karomah, tetapi ia ingin menyembunyikan hal itu"

3 comments:

Fontonk said...

tak paham, bro, kasi explain sikit. best jgk baca kisah2 wali ni. dengan karomahnya

Irwan said...

Karomah pada para wali adalah umpama period pada orang perempuan. Diorang seboleh-bolehnya nak sembunyikan magic yang Allah kasi kepada mereka.

dan kalau dah terkantoi, diorang biasanya akan Allah berikan ilham untuk cover balik, macam dalam cerita ni...

(aku pun puas meng cover diri aku nih..hins-hins...)

Thanks bro...Gambar profile ko ni gambar frontman slayer, kan? Aku tak suka Slayer pasal lagu 'God hates us all'

iskandar shamsuddin said...

👍😁🆒

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails