Friday, October 15, 2010

Wujudkah dunia ghaib?

Boring laa layan soalan orang kapir camni. Ni aku bagi jawapan dari sudut matematik.
1) Buat dua segitiga cam dalam gambar dan bahagikan (potong) bahagian dalamnya mengikut warna-warna di atas

2) Susun semula bahagian berwarna macam gambar yang kedua tu. Apsal pulak ada ruang terlebih tu? Mana datangnya?


Dari experimen ini, terbukti bahawa masih ada ruang di dalam ruang. Kita akan nampak ruang itu bila kita pandai pecahkan ruang yang ada dan menyusunnya semula.

Paham tak?The Bermuda Triangle and the Mysterious Square


The Bermuda Triangle is a place in the Atlantic Ocean where ships and airplanes supposedly disappear without a trace. In the picture below, a square appears when we rearrange the pieces of the upper triangle to form the lower triangle. The pieces in both pictures are identical. Can you explain the origin of the square? You will need your knowledge of geometry to solve this problem.

The Mysterious Square

Answer:


The area of a right triangle is computed by multiplying the base times the height and dividing by two. The pieces of the puzzle have an area of 32 square units. Although they can be assembled to form what appears to be a 13×5 right triangle, they actually form quadrilaterals that are slightly smaller or slightly bigger than a 13×5 right triangle. The long side of the these "triangles", i.e, what seems to be the hypotenuse, is not a straight line.
The top figure has an area of 32 square units. The bottom figure, including the empty square, has an area of 33 square units. A real 13×5 right triangle would have an area of 32.5 square units. The distortion is difficult to see because one square of the picture is approximately 3% of the area.
The distortion can be seen more clearly when the empty square constitutes a larger percentage of the area, as in the figure below where 1 square represents 13% of the area.

Triangle


Jumaat memang selamat

Perlukan persediaan untuk solat yang lebih kusyu

Wahai kawan-kawan
Jangan berlengahan
Dengan barang mainan
Atau permasalahan

Masa semakin suntuk
Jumaat ialah besok
Walau mata sudah mengantuk
Jangan kantoi masa tersengguk
Jangan terpengaruh dengan keadaan atau suasana

Sebab musuh sentiasa memerhati
Cela yang tiada dibuat malah dicari
Ruang yang terbuka sudah dimasuki
Jangan kerana kesepian malam ini
Menyesal tak sudah di kemudian hari
Dan semasa di depan Nya, buatlah muka paling baik

Lempanglah diri
Cubitlah pipi
Hidup ini hanyalah mimpi
Setelah mata terbuka
Sesudah kita mati nanti

Kisah Para Wali (Ahmad Khazruya dengan lilin)


Pada satu ketika, Ahmad hendak menjamu seorang tamunya. Untuk itu Ahmad menyalakan 70 batang lilin. Melihatkan layanan yang mewah itu, tamunya itu menyindirnya.

"Aku tak senang menyaksikan semua ini. Pembaziran ini tidak sesuai untuk seorang sufi"

Ahmad menjawab: "Jika demikian, padamkanlah lilin-lilin yang telah kunyalakan bukan kerana Allah"

Sepanjang malam itu tamunya tdai sibuk memadamkan lilin itu tapi tak satupun dari 70 lilin itu dapat dipadamkannya. Keesokan harinya Ahmad berkata kepada tamunya itu:


"Mengapa kau merasa hairan. Mari, ikuti aku, akan kutunjukkan hal yang benar-benar menakjubkan"


Lalu mereka pergi sampai ke pintu sebuah gereja. Ketika melihat Ahmad dan sahabatnya, pengurus gereja itu segera mempersilakan mereka masuk. Kemudian ia mempersiapkan jamuan di atas meja dan mempersilakan Ahmad makan.


"Orang yang sedang bermusuhan tidak akan makan bersama" kata Ahmad.
"Jika demikian, Islamkanlah kami" jawab ketua gereja itu. Ahmad mengislamkan mereka yang semuanya berjumlah 70 orang. Pada malam itu Ahmad bermimpi dan di dalam mimpi itu, pesanan Allah disampaikan berbunyi:

"Ahmad, engkau telah menyalakan tujuh puluh lilin untuk Ku dan kerana itu untuk mu Ku nyalakan 70 jiwa dengan api iman"

Kisah Para Wali (Bisyr - manusia kaki ayam)Bisyr, dilahirkan di Merv dan menetap di Baghdad. Sewaktu mudanya, dia adalah seorang yang boros. Satu hari dalam keadaan mabuk, dia berjalan dalam keadaan terhuyung hayang. Tibatiba dia terjumpa secarik kertas yang bertuliskan "Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang". Bisyr lalu membeli minyak wangi mawar untuk dipercikkan pada kertas tersebut dan menyimpannya dengan cermat di rumahnya.

Pada malamnya, seorang wali bermimpi. Dalam mimpi itu, ia diperintahkan Allah untuk mengatakan kepada Bisyr: "engkau telah mengharumkan nama Ku, maka Aku akan mengharumkan dirimu. Engkau telah memuliakan nama Ku, maka Aku pun memuliakan dirimu. Engkau telah mensucikan nama Ku, maka Aku pun menyucikan dirimu. Demi kebesaran Ku, Kuharumkan namamu, baik di dunia mahupun di akhirat nanti". Bisyr adalah seorang pemuda yang pemboros, mungkin sudah tersalah mimpi. Wali itu berfikir.

Setelah berwuduk, solat, wali itu tidur kembali namun mimpi itu berulang lagi. Berkali-kali.

Keesokan harinya ia pergi mencari Bisyr. Melalui seseorang, dia tahu Bisyr sedang mengunjungi sebuat pesta buah anggur. Sesampainya di sana, dia bertanya kepada tuan pesta:

"Adakah Bisyr ada di sini?"
"Ada. Dia berada dalam keadaan mabuk, lemah dan tidak berdaya" jawab orang itu.


"Katakan kepada Bisyr bahawa ada pesanan yang hendakku sampaikan kepadanya" wali itu berkata.
Tidak perlu IQ tinggi untuk mendengar mesej dari Nya


"Pesanan dari siapa?" tanya Bisyr.
"Dari Allah" jawab wali.
"Ya Allah!" Bisyr berseru dengan berlinangan air mata.
"Apakah pesanan untuk mencela atau menghukum diriku? Tapi, tunggulah sebentar, aku akan beritahu kepada sahabat-sahabatku terlebih dahulu"


"sahabat-sahabat" kata Bisyr.
"Aku telah dipanggil, oleh kerana itu aku harus meninggalkan tempat ini. Selamat tinggal! Kamu tidak akan melihat diriku dalam keadaan seperti ini lagi"
Bisyr ada di celah-celah gambar para habib ini

Sejak dari itu Bisyr berubah menjadi seorang yang soleh sehingga tidak seorang pun yang mendengar namanya. Bisyr tekah memilih jalan pengasingan diri. Dia begitu asyik beribadah kepada Allah dan muali saat itu ia tidak pernah memakai alas kaki. Itulah sebabnya kenapa Bisyr digelar sebagai manusia kaki ayam.

Kisah Para Wali ( Bisyr dengan Ahmad bin Hambal)

Betul ke ni gambar Imam Hambali? Ada tasbih keliling leher pulak?Ahmad bin Hambal sering mengunjungi Bisyr. Ia begitu mempercayai kata-kata Bisyr sehingga murid-muridnya pernah menegur sikapnya itu.

"Pada zaman ini, tiada orang yang dapat menandingimu dalam bidang hadis, hukum, teologi, dan setiap cabang ilmu pengetahuan, tetapi setiap saat engkau menemani seorang pemabuk. Betulkah tindakanmu itu?"

"Mengenai setiap bidang yang kamu sebutkan tadi, aku memang lebih mengetahui dari Bisyr. Tetapi mengenai Allah, dia lebih berpengetahuan dariku" jawab Ahmad bin Hambal.

Kita, Mug dan Realiti (solat2)

Macam-macam betul permainan jin sekarang ni


sambungan dari sini...

Semua orang dah tahu kisah Israk dan Mikraj. Semua orang dah tau bahawa peristiwa itu disamping meninggikan martabat Baginda SAW, adalah bertujuan mengingatkan kepada manusia betapa penting dan istimewanya perintah mendirikan solat itu. Semua perintah yang lain di utuskan kepada Baginda SAW melalui perutusan Jibrail. Tapi perintah solat, Baginda SAW dapat direct dari Allah.
Dome of the Rock

Setelah melalui pelbagai kesukaran dalam perjalanan dakwahnya, kadang-kadang Baginda SAW terasa juga kesunyiannya. Sungguhpun iman kepercayaan Baginda SAW kepada perintah dan janji Allah adalah 100%, Baginda SAW juga adalah manusia. Dan sebagai manusia yang telah diuji dengan pelbagai ujian yang getir, serta berjaya pula dengan cemerlang, Baginda SAW telah di Israk Mikraj kan untuk menerima perintah agung.

Kita pendekkan cerita Baginda SAW bergerak dari Makkah ke BailtulMaqdis, kemudian ascend ke langit hingga bertemu Allah. Pada satu tahap yang paling tinggi antara para nabi, Baginda SAW berserempak dengan Nabi Ibrahim a.s, sedang bersandar di batang pokok kehidupan yang terletak di tengah-tengah padang rumput yang luas. Setelah bertukar-tukar salam, Nabi Ibrahim a.s berkata:
Mangkuk Nabi Ibrahim a.s

"Syurga itu, tanahnya subur. Padangnya luas dan pemandangannya indah" sambil melemparkan pandangannya ke arah padang rumput yang menghijau di hadapan mereka.

Kemudian Baginda SAW naik lagi ke langit yang tinggi sehingga Jibrail sendiri pun (ketua malaikat) tak pernah sampai. Baginda meneruskan perjalanan secara solo. Jibrail hanya memandang dari bawah. Kelihatan Baginda SAW semakin naik ke dalam cahaya yang gilang gemilang, semakin jauh, Baginda SAW seumpama menjadi titik yang halus di dalam cahaya megah yang mengasyikkan.


"Attahiyatul muba rokatus solawatut toyyibaa tu lillah" kata Baginda SAW.

"Assalamualaika ayyuhan nabiyyu warohmatullahiwabaro katuh" sahut jawapan Nya.

"Assalamualaina wa ala ibadillah hissolihin" jawab Baginda SAW lagi.
Angkasa lepas tu belum habis lagi langit pertama

Jibrail yang memerhatikan dialog yang penuh emosi, rindu, kasih, perhambaan, keagungan, takut, harap, dan penuh ikatan antara Allah dan Muhammad SAW ini hanya mampu berkata:

"Asy hadu alla ila ha illal lah. Wa asy hadu anna muhammadan abduhu warosuluh" dalam kekaguman dan membenarkan kebijaksanaan Allah pada sebelum kejadian manusia dulu.
Apa-apa jer laahh. Janji kusyu..

Jibrail terus bersalawat ke atas Baginda SAW dan Nabi Ibrahim a.s.

Setelah selesai, Allah tunjukkan lagi rahsia kerajaan Nya kepada Baginda SAW sebelum melepaskan Baginda turun ke bumi semula.

Sejak dari hari itu, hubungan Baginda SAW dengan Allah menjadi lain. Kalau dulu, Baginda SAW menghadapi ujian ini dengan keseorangan. Dulu komunikasi hanyalah satu arah. Jibrail membawa perintah dari Allah, Baginda SAW kena ikut. Kadang-kadang, perintah itu mendapat tentangan. Kini, setelah peristiwa Israk Mikraj, Baginda SAW sudah boleh mengadu DIRECT kepada Allah SETIAP malam...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails