Saturday, February 19, 2011

Bila papa pakai seluar pendek kat Giant...Sentiasalah menjaga penampilan diri tak kira di mana anda berada

Bila kita tengok kemungkaran di depan mata, apa yang kita buat? Apakah yang kita rasa? Atau adakah kita tak rasa apa-apa? Lebih menyedihkan lagi jika kita mensyiarkan sokongan kita terhadapnya pula. Tapi persoalannya, bagaimana harus kita MELIHAT sebuah kemungkaran itu? Kita ambil contoh paling simple: katakan pakcik yang beratur depan kita kat kaunter beli belah ni ialah seorang Melayu yang berseluar pendek. Dan kita pun takde pilihan lain selain beratur di belakangnya sambil cover-cover tak nampak pangkal spender dia bila dia membongkok dan betulkan barang dalam troli dia.

Pertentangan mata yang pertama, kita senyum seikhlas yang boleh padanya. Ini ialah hak dia. Bagi salam kalau boleh tapi dalam nada yang mesra dan satuMalaysia. Tengok respon dia. Kalau dia jawab dengan OK, cantek. Kalau dia bengis dan menoleh, lagi cantek. Sebab takyah layan dia lagi dah.

Bila dia layan kita, mulakan dengan soalan bodoh macam: "Banyak abang shopping?" atau "Nak kenduri ke?" atau kalau dia tengah congak barang barang dia, kita cakap "saya ada sabun lebih kalau abang tak cukup"...Kasi dia ketawa atau sekurang-kurangnya senyum. Kalau dia layan, kita teruskan. Kalau dia bolayan, lagi cantekkkk.

Kemudian NIATkan dalam hati yang kita mahu menegur perbuatan mungkarnya. Kita menegur sebab takut ini adalah ujian keimanan Allah terhadap kita. Kita takbley lepas peluang untuk berjaya. Tapi sebab kita nipun lemah, maka kita cakaplah sesuatu yang relevan dengan teguran yang nak disampaikan, mengikut kreativiti kita:


"Maafkan saya, tapi...abang ni, seksi-lah"

atau


"Abang ni rupa, macaaaam adik bongsu saya"

atau


"Mesir dah berubah, Malaysia bila lagi agaknya?"

...ikut keberanianlah. Kalau tak berani tegur, dah cukup teguran lisan dengan memberi salam tadi, sebenarnya...hehehe. Tapi niat tu kena betul. Kalau tidak, tak dapat pahala. Silap aribulan, pakcik tu masuk kanan, kita pulak yang masuk kiri sebab kerek semasa menegur...


Walaupun cadangan yang diberikan di atas agak tak masuk akal, mesej pentingnya di sini ialah:

1) untuk kita lebih sensitif terhadap kemungkaran,

2) ada rasa tanggungjawab dan mula ambil langkah proaktif dalam nak memperbetulkan kemungkaran dan

3) mengingatkan bahawa niat itu lebih penting daripada perkataan yang digunakan dalam menegur tu.

4) Menggalakkan semua untuk dapat tahap iman "menegur dengan lisan" daripada asyik dok di takuk " diam, benci dan doa" ajer...

5) Men-sound mereka yang masih atau yang berminat dengan budaya berseluar pendek (macam orang Arab kat KLCC tu). Berubahlah sebelum terlambat.

6) Peringatan kepada aku kalau aku screw-up satu hari nantik dan pakai seluar pendek jugak.

Wallahualam...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails