Monday, October 4, 2010

Aku Tahu Kau Mendengar


Wahai Tuhan
Dengarlah rintihan
Di saat tiada siapa yang mempedulikan
Makhluk ini telah sedar akan kesalahan
lalu tunduk sujud menyembahMu
Meminta di ampunkan

Kau Maha Kaya
Kau Maha Agung
Kau lah yang mengampunkan
Semasa Adam tersalah makan
Kau lah yang memberi jalan keluar
Kepada Yunus yang di dalam perut ikan
Kau mikrajkan Isa
Dari kaumnya yang dalam kesesatan
Dan Kaulah yang menciptakan Muhammad SAW
Sebagai Nabi akhir zaman

Kaulah Yang Lebih Mengetahui
Apa yang terbaik untuk diri ini
Tetapi Ya Rabb,
Aku cumalah insan
Yang sering dilingkungi kerisauan
Aku lalai dalam kesenangan
Aku mengeluh dalam ujian
Aku mengaku salah
Aku yang tergopoh-gapah
Ampunilah daku, wahai Allah
Selamatkanlah daku
Makhluk Mu yang bersalah

Interview dengan Wali (Ada apa dengan Israel?)


Aku berkerut bila membaca bahawa Palestin akan menarik diri dari rundingan damai sekiranya Israel tidak membekukan dasar peluasan penempatan haram mereka. Dari satu sudut, baiknya orang Palestin yang hanya meminta agar PEMBEKUAN dasar yang sepatutnya DIHENTIKAN. Dari satu sudut yang lain, apa halnya dengan Israel yang sibuk nak meluaskan negaranya?

Dari zaman dulu lagi, pemimpin dunia tahu, siapa yang dapat kuasai bangsa Yahudi, maka mereka sudah menguasai separuh dari dunia. Kerana selepas pelbagai sejarah penindasan dan bala, kaum yahood telah belajar. Mereka belajar bahawa mereka tak boleh nak terapkan sifat kebangsaan tanpa kiblat. Mereka tak dapat nak halakan semangat patriotisme tanpa negara. Mereka telah diberkati dengan pelbagai cabang ilmu di dunia ini. Tapi ini semua tak berguna jika mereka terus berselindung di sebalik negara orang. Mereka tak mahu kelihatan secara terang-terangan. Camana hebatpun perancangan Illuminati atau Freemason, mereka lebih suka dikenali sebagai hidden hand. Kerana bila mereka keluar, orang ramai akan nampak mereka. Dan mereka tahu hakikat diri mereka, bahawa mereka hanyalah contoh buruk sebagai pengajaran untuk kaum manusia.


Dan peristiwa kiamat bermula dengan pembantaian orang yahood. Mereka takde cara lain selain memihak kepada dajal. Dan untuk melengah-lengahkan lagi kiamat, mereka perlu ada sebuah kubu. Sebab itulah negara Israel diwujudkan. Namun, orang yahood bersepah-sepah di sekeliling dunia. Tanah yang sekangkang kera takkan dapat menampung kaum mereka yang akan pulang mencari perlindungan ketika sampai masanya. Peluasan tanah perlu dilaksana. Kerana camana pun diorang cuba, kebangkitan Islam tetap berlaku juga.

Yahood tak peduli dengan tunjuk perasaan beramai-ramai. Mereka gelakkan sajer golongan ulamak yang lebih yahood dari mereka. Dan penghantaran melalui laut hanya membantu mereka mengenalpasti di mana batu sempadan NEGARA mereka.
Kalau camni orang atas flotilla, gerenti diorang goyang

Mereka hanya akan goyang bila yang datang ada sunnah. Mereka hanya akan kalah, jika yang datang itu tak pernah tinggal solat Subuh berjemaah. Mereka takkan buat apa-apa kepada yang mengajak kepada Allah. Dan selagi itu belum berlaku, tanah Palestin akan terus diratah.
Gambar Curi

Pecahan Melayu


Melayu adalah TUAN TANAH Malaysia. Kedudukan mereka takkan dapat dikalahkan selagi mereka berpegang kepada konsep beraja. Untuk kalahkan mereka, mereka diperdaya untuk menerima demokrasi. Demokrasi ialah hak ketuanan kepada majoriti. Dari sini, barulah Tanah Melayu dapat dijajahi.


Melayu amat berpegang kepada agama. Mereka faham bahawa tanpa agama, mereka hanyalah orang asli yang hanya membuang masa. Dan untuk itu, kuasa dalam hal agama diberikan kepada yang kenyang dan kaya. Kerana jika bukan ibubapanya, kelalaian pasti menyerang keturunan mereka.


Di sudut yang lain, kuasa untuk pembangunan diberikan kepada yang bergeliga. Mereka sudah tentulah dididik dengan cara hidup dunia. Mereka ini diberikan kelebihan dan kuasa. Supaya mereka terus lalai dari bersiap-sedia.


Dan sepanjang masa, mereka diadu-adukan. Mereka dilaga-lagakan. Sehingga apabila sudah kenyang dek termakan umpan, tangsi kapitalis direntap dengan sepenuh kekuatan.


Akhirnya berpecahlah Melayu. Kepada UMNO, PAS, PKR dan tunggul-tunggul kayu. Jenis yang masa muda menjadi hamba nafsu. Bila dah tua, pandai pula bermodalkan anak cucu. Kemana menghilangnya si perenggan kedua, tak siapa yang tahu. Tak kisahlah apa jasa, bakti atau sumbangan beribu. Yang pasti, bila keadaan mendesak, mereka semua inilah yang akan lari dulu.

Yang tinggal hanyalah yang kulit bawang dan yang terlalu tua untuk melakukan sesuatu. Dan akhirnya, tanah ini akan dapat tuan baru.

Jalan Melayu

Pilihan ada banyak, tapi yang nyata ada 2 ajer

Ada 2 jalan yang nyata. Jalan pertama ialah jalan kesufian. Jalan kedua ialah jalan kenabian. Ramai yang tertipu dengan jalan kesufian kerana ujiannya ialah keakuan. Lagi ramai yang terkeliru dengan jalan kenabian kerana ujiannya ialah ketaatan.


Mengambil jalan kesufian bermakna menyertai puak tarekat. Sebelum bermula, kena suluh guru dengan syariat. Ada tak simpang siur dalam senarai sanad. Kemudian diikuti dengan aktiviti berbaiat. Setelah itu kena selalu ingat. Permainan iman, ujiannya hinggalah ke detik sakarat.

Ramai yang suka dengan jalan ini. Hanya perlu jaga diri sendiri dan hati. Otak diguna untuk memikirkan erti. Hati pula memandu, tapi jangan kerap memotong di sebelah kiri. Ujiannya berupa kemewahan dan keakuan. Namun tak ramai yang dapat, sebab zikir tak di istiqomahkan.


Mengambil jalan kenabian pula bermakna mengisytiharkan perang secara terbuka. Hidup berkurta, masjid itu rumah pertama. Dan setelah diisytiharkan, takkan musuh berdiam diri saja. Niat, amalan dan saf perlu sentiasa dijaga. Sedetik terleka, maka terjerat sudahlah ia. Kerana semuanya akan menjadi ujian tatkala, ketaatan dan keikhlasan menjadi tanda tanya.

Semakin ramai yang mengikut jalan ini. Dan antara yang ramai, pastilah akan diuji, yang mana betulbetul berisi. Kerana menyampai tanpa amal itu keji. Tapi lebih keji lagi yang mengumpat, orang yang CUBA memadamkan api.

sekadar hiasan

Kita ummat akhir zaman. Yang jauh dari Nabi dan Tuhan. Asalnya satu, kini dah berpecah-pecahan. Kerana masing-masing terlalu taksub, dengan jalan yang telah menjadi pilihan. Dan lebih suka menghukum dari memperbetulkan keadaan.


sekadar hiasan

Kita individu lalai yang bernama Melayu. Ingatlah: sebatang lidi takkan dapat jadi penyapu.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails