Tuesday, September 14, 2010

Atan dan Abu (Pengajaran dari Kucing)

"Mamak, teh tarik satu!" order Abu. Mamak tu membuat gerakan dengan kepalanya tanda order diterima. Dia memandang kepada Atan yang masih dok berpikir apa yang dia nak minum. Abu suka dengan keadaan ini. Dia mengusha Atan. Atan masih bingung.
"Mamak, kasi cheese nan dengan ayam tandoori satu" order Abu lagi. Kemudian dia memandang kepada Atan. Mata mereka bertentangan. Atan tertekan.


"Anee, minum?" Desak mamak tu pada Atan. Peluh jantan mula terbit dari pori-pori roma di dahi Atan.
"Kau jangan paksa aku!" kata Atan kepada mamak tu. Abu mengisyaratkan agar mamak tu pergi buat order dia dulu sementara menunggu Atan habis membuat keputusan. Mamak tu beredar dan mula berbicara dalam bahasa dia kepada eksekutif pembancuh air dan pengarah stall nan cum tukang masak ayam tandoori.

Muka penuh pengharapan
Malam ni malam Raya kedua. Tah kenapa, ramai orang kat mamak malam ni. Apa taknya, semua kedai Melayu tutup sempena Raya ni. Ada yang akan dibuka semula. Ada yang tah buka tah tidak. Banyak juga yang buka suka-suka dia. Tapi yang pasti, kedai minum mamak dan drive thru KFC, McD dan AnW, memang laku pada malam-malam awal sambutan Raya. Air teh Abu pun sampai.

"Haha. Air aku dah sampai. Kau dah buat keputusan belum?" pressure Abu kepada Atan lagi.
"Mamak, kasi ho-ho-holicks panas satu" kata Atan.
"Makan?" tanya mamak tu spontan. Atan tertekan lagi. Abu mula meneguk minumannya. Tak lama kemudian, ayam tandoorinya pun sampai.
"Nan nya mana?" tanya Abu kepada mamak yang menghantar ayam tandoori. Mamak tu mengisyaratkan bahawa nan Abu masih belum siap. Abu memicit hirisan limau ke atas ayam tandoorinya. Naik bau limau di sekitar meja mereka. Atan mengushar ayam tandoori Abu untuk idea. Tapi dia masih blank. Perutnya lapar, tapi Atan takde selera.

Tak lama kemudian, datang seekor kucing. Nampak macam kucing belaan sebab bulunya kemas. Kucing tu mendekati Abu yang baru nak memulakan perjuangannya ke atas ayam tandoori tadi. Kucing tu duduk kemas dan ushar Abu dengan mata yang penuh pengharapan. Atan yang tadi memikirkan apa yang dia nak makan, tertarik dengan kucing itu. Abu yang sedang memakan daging ayam, terhenti seketika melihat Atan. Kemudian baru dia perasan akan kucing yang mengushar dia dari bawah meja.

"Shohh! Shohh!" halau Abu kepada kucing itu. Kucing itu hanya mendiamkan diri dan mengushar Abu dengan penuh harap. Abu yang tak selesa dengan pandangan kucing itu, tak dapat menelan dengan aman. Dia cuba menghalau kucing itu dengan kakinya. Kucing tu tetap mempertahankan tempatnya dengan tidak berganjak. Atan yang terkenal sebagai pembela hak haiwan, bersuara:

"Masa kita berharap kepada Allah, keadaan kita sebijik macam keadaan kucing ni. Kau bayangkan kalau tiap kali kita meminta kepadaNya, Dia 'shohh' kita dengan kakinya macam yang kau buat kat kucing tadi" kata Atan. Abu yang dok mengunyah dan terkuis-kuis kucing tu dengan kakinya, terhenti mendengar tamsilan dari Atan. Kemudian Abu membongkok dan menghulurkan sepotong daging yang besar kepada kucing itu. Kucing itu mengonggong ketulan daging itu dan berlalu pergi.

Atan bangun dan mem follow kucing itu. Rupa-rupanya kucing itu membawa makanan tersebut untuk anak-anaknya yang ditersembunyi di celah-celah gerai Melayu yang tah bila nak bukak balik, ni. Lama jugak dia menyangkung memerhatikan gelagat ibu kucing itu. Terus hilang laparnya. Dari jauh, kedengaran suara Abu memanggil:

"Tan! Air ho-ho-holick kau dah sampai!" panggil Abu yang mula rasa bersalah sebab makan sorang-sorang...

Hanya Batu inilah Senjataku

Apakah erti semua ini?
Tanyaku pada diri sendiri
Tiada apa yang kurasai
Walau melihat darahku
Menitis laju ke bumi

Batu di tanganku kugenggam lebih erat
Ku kuatkan tekad
Inilah kesempatan yang singkat.

Aku mengetap bibir keringku
dan dengan kekuatan Nya yang Maha Besar,
kulontarkan batu ke arah musuhku
sekuat mampuAku jatuh tersembam
Rasa macam nak pitam
Berpinar pandanganku.
Aku menoleh ke tangan kiri yang menahan darah
Ku angkat sedikit, Arrghh!!
Sakit.. 
Sakit.. 
..Sakit tembakan pertama mula terasa
Namun di saat ini Islam itu kurasakan indah
Rehat itu nampaknya semakin hampir
Aku gembira...

Tidak! Badan ku masih bercantum!
Dan mereka masih bersenyum.
Kueratkan penumbuk kiriku dan kubenamkan ke dalam lukaku
sambil tangan kanan mencari apa saja
Yang boleh kulontarkan ke arah mereka

Aku tak suka membalas dendam
Aku tak suka bertindak kejam
Aku pun bukan bagus sangat.


Namun kezaliman mereka terhadap manusia
tak dapat aku terima...
Sekali lagi dengan laungan namaNya Yang Maha Besar,
Batu-batu kecil ini saja yang dapat kulontar.

Wali Dari Bangi (kena bayan 2)

"Camana dengan bantuan yang saya mintak dulu, tu?"
[sambungan dari Wali Dari Bangi (kena bayan 1)]

Membayan ni, sebenarnya senang jer. Ia dimulakan dengan bersyukur kerana kesempatan yang Allah Berikan dan memuji-muji ke hadrat Ilahi. Kemudian kita panjat selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan para sahabat, keluarga, pengikut dan orang soleh.
Kemudian cerita apa itu kalimah tauhid. Apa ganjaran mengimaninya dan apa kerugian jika tak percaya. Kemudian tips bagaimana nak dapatkan ganjaran tadi. Itu pun dah makan sepuluh minit. Bab bayan ni, yang pentingnya ialah tasykil. Bayan yang memberatkan ilmu ialah ceramah. Bayan yang bagus ialah tasykil yang bagus. Ramai orang bentang azam secara terang-terangan atau sembunyi untuk berubah lebih baik setelah mendengar bayan. Ada bayan buatkan kita menangis. Ada juga bayan yang buatkan kita berinspirasi. Aku suka mendengar bayan. Tapi aku tak suka bagi bayan. Walaupun guideline nak bayan dah ada, kepala lutut dan mulut tetap hilang kawalan setelah duduk di kerusi dan memandang mata-mata yang mendengar dengan penuh teliti.

RTM3: Kembalikan Pang Chinn Fei

Kami sebagai peminat Pang Chinn Fei di RTM3, menasihatkan beliau dengan nasihat yang mesra agar menggayakan fesyen bertudung atau berselendang. Ini kerana ia akan lebih melindungi kedua-dua telinga PCF yang menonjol dan membantu kami untuk fokus pada hidungnya dari fokus kepada berita.
Kami juga mencabar PCF untuk mengacarakan rancangan macam Melodi atau MuzikMuzik yang pengacaranya semakin macam orang bukan Islam. Semoga pihak PCF akan menimbangkan permintaan peminat.

Interview dengan Wali (Nama adik sapa?)

Tak paham lagi, taktau lah aku


Masa ghash, aku suka jadi penunjuk jalan. Dan sepanjang karier aku sebagai rahabah, aku selalu tegur budak-budak. Adab dalam memulakan perbualan ialah mengetahui nama orang yang kita nak bercakap tu (supaya kita boleh sebut namanya masa doa dalam qiamul lail malam nantik). Apa yang merisaukan aku ialah meningkatnya jumlah budak-budak yang bernama 'Daniel' atau yang bunyinya sedap, tapi maknanya tahapahapa. Mak bapak zaman sekarang ni dah takde idea ke? Nama-nama yang Islam compliance dah takde ke? Ke, dah macam tu sekali tahap kejahilan orang Melayu?

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails