Wednesday, February 9, 2011

Supernatural malam tadi...


Kali terakhir satu video berjaya buatkan air mata aku mengalir adalah masa cerita The Pursuit of Happyness lakonan Will Smith. Cerita Supernatural malam tadi sekali lagi. Aku mula terasa sebaknya masa Famine baca isi hati Dean. Dan aku nyaris kantoi masa part akhir yang Dean mintak bantuan dari tuhan.

Dalam hati Dean ada kekecewaan yang teramat sangat. Dia telah diberitahu bahawa tuhan dah tak pedulikan keadaan dunia yang dah semakin huru-hara malahan membiarkan lagi puak malaikat mempercepatkan kiamat sebab dunia dah dipenuhi oleh kejahatan manusia. Dean juga telah diberitahu bahawa dia ditakdirkan akan membunuh Sam satu hari nantik masa Iblis menguasai tubuh Sam. Samlah satu-satunya keluarga yang dia ada selepas kematian bapanya dan kemurungan Bobby (mentornya). Bahkan, Dean dan Sam terus menjadi buruan pihak malaikat dan setan dan ini menyulitkan keadaan di mana mereka ni kerjanya adalah pemburu setan.

Semua keadaan menunjukkan seolah-olah Dean memang takde chan akan selamat. Kalau dia selamat pun, keselamatannya hanya dapat diperolehi setelah dia membunuh Sam. Dan dia tak setuju dengan takdirnya itu. Sebab tulah seboleh-bolehnya Dean taknak Sam gunakan power hitamnya walaupun power itu membantu juga, macam dalam kes malam tadi. Dia taknak Iblis mudah masuk jika Sam selalu gunakan powernya itu.

Namun itu tak menghalang Dean dari terus berusaha. Dan itulah kekuatan cerita ni yang aku suka. Ia mengagungkan ciri 'harapan' yang menjadi tunjang kepada segala apa yang memotivasikan manusia untuk terus berjuang dalam kepalatan hidup ini. Dean takde majik macam Sam.

Cuma katakata Famine, serta apa yang dah Sam lakukan malam tadi telah buatkan Dean goyah. Sungguhpun Dean bukanlah seorang yang beriman kepada tuhan (dalam cerita ni, tuhan dah fedap dan pergi bercuti setelah menetapkan takdir dunia ke arah kiamat), Dean akhirnya kalah juga dan berdoa agar tuhan membantunya. Sebab dalam kes Supernatural season kalini, memang dah takkan ada sapa lagi yang boleh bantu mereka selain tuhan. Castiel pun nampak makin hari makin lawak (Castiel ingatkan aku kepada cerita Harut Marut).

Perjuangan Dean yang nampak seolah-olah semuanya menunjukkan kekalahan itu aku simbolikkan kepada keadaan para pejuang Islam di akhir zaman ini. Pejuang Islam yang sebenar takkan memerangi orang yang jahil. Masalahnya, mereka yang jahil inilah yang banyak direkrut oleh Iblis dan menjadi satu kesedihan untuk melihat mereka yang jahil itu mati tanpa iman dan mendapat kesengsaraan selama-lamanya di neraka. Pejuang sebenar Islam ialah menyelamatkan manusia dari murka Allah (yakni neraka). Bukan dari genggaman pemerintah yang zalim. Atau dari genggaman missionaries yang sebenarnya juga jahil. Tapi macamana nak membalas balingan batu penduduk Thaif dengan doa yang baik? Macamana nak berdiam diri bila masa sujud depan Kaabah, kita dilambakkan dengan perut unta? Semua ini memerlukan kesabaran dan kesabaran itu sebenarnya boleh dicapai melalui latihan yang istiqomah.

Setakat hari ini, aku sering kantoi dengan ujian kesabaran. Tang sabar menahan nafsu satu hal. Part yang aku selalu kantoi adalah part sabar menahan ujian. Aku kantoi dengan bala. Dapat lak jika ia melibatkan orang yang aku sayang (nilai Sam kepada Dean). Cuma bezanya ialah, Dean masih kuat dan aku;


...aku betul-betul perlukan bantuan...


Ya Allah, Ampunilah daku dan terimalah daku kembali...


Aku mahu 'bekerja' semula...

Harap


Ya Allah,
Di dalam kekalutan ini
Di dalam kebingungan ini,
Aku mengharapkan perhatian MU

Kau Maha Mendengar
Kau Maha Mengasihani
Aku cumalah sekelumit kejadian
Dari ribuan makhluk ciptaan Mu

Tak luak Kesempurnaan MU
Tak kurang Keagungan MU
Andainya Kau sudi
Mengampunkan kami

Ampunilah kami
Kami terima pesanan Mu
Dan kami malu...
Ampunilah kami Ya Allah
Dan kekalkanlah kami dalam kebersihan
Dan kesejahteraan...


"Mintalah, Nescaya akan Ku Perkenankan..."
Aku teringat satu kisah di mana seorang lelaki kurus berpakaian compang-camping laksana pengemis dengan taat melakukan tawaf disekeliling Kaabah. Bila dah lengkap 7 pusingan, beliau akan berhenti di sekitar Hajarul Aswad dan memandang kepada secebis kertas di tangannya. Kemudian beliau berdoa dan melakukan tawaf lagi. Pada round yang keberapa ntah, beliau tersembam dan terus menemui ajalnya. Orang mengangkat mayatnya keluar dari kawasan masjid tapi seseorang telah terbaca cebisan kertas itu dan di dalamnya tertulis:

"Mintalah, nescaya Allah akan memakbulkannya"

Rupa-rupanya pengemis itu berdoa meminta sedikit makanan untuk keluarganya dan berharap agar tawaf yang dilakukannya akan disukai oleh Allah justeru memakbulkan doanya. Namun beliau pergi dulu sebelum sempat membawa apa-apa makanan untuk keluarganya....


Allah Memang Maha Kuasa, tuan-tuan dan puan-puan. Tapi dunia ini adalah Darul Asbab. Takde orang dalam dunia ni yang dapat Manna Wasalwa atau tumbuhan hidup tanpa matahari. Yang sedihnya, kita yang dah tahu semua ini, langsung tak teringin nak jadi asbab kepada turunnya rahmat Allah ke seluruh alam. Takdelah yang berazam nak jadikan maksud hidupnya untuk berkhidmat dan mengongsikan segala kebaikan yang Allah dah berikan pada mereka (yakni iman) kepada yang memerlukan.

Apatah lagi nak mendermakan harta atau masa. Balik-balik geleng kepala pada budak mintak sedekah. Balik-balik hantar spy Jakim follow budakbudak Tahfiz yang 'berlatih skil keusahawanan' tu balik ke madrasah.

Maka, marilah kita menjadikan diri kita ini sebagai asbab agar lebih ramai lagi manusia dalam dunia ini yang ingat kembali bahawa Allah Maha Mendengar dan Allah perkenankan doa mereka yang meminta-minta pada Nya...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails