Friday, September 10, 2010

Kita, Mug dan Realiti (Bulan Ramadhan dan Manusia 2)
[sambungan dari Kita, Mug dan Realiti (Bulan Ramadhan dan Manusia 1) ]
Apa yang dapat kita belajar setelah pemergian bulan Ramadhan ialah betapa teruknya diri rohani kita, jika kita tidak membendung nafsu dan memperkasakan akal. Kita telah sedar bahawa tanpa setan, kita masih cenderung kepada kemaksiatan jika nafsu tidak dibendung dan akal tidak diasah ke arah Allah. Cara nak membendung nafsu ialah dengan mengurangkan makan dan tidur. Dan cara nak asah fikiran ialah dengan menjaga pemakanan dan banyakkan proses bermuhasabah (melalui qiamul lail). Bulan Ramadhan menyediakan dua premis ini untuk memudahkan manusia KEMBALI ke FITRAHnya. Kembali ke fitrah bukanlah kembali berperangai cam budak belasan tahun. Kembali kepada fitrah ialah manusia kembali bersih, menghampiri kebersihannya semasa mula-mula lahir di dunia dulu.
Bila dah bersih, barulah doa-doa dan usahanya diperkenan oleh Allah. Barulah kehidupan keduniaannya mudah. Takdelah dia kena menghabiskan lebih 80% masa dalam umurnya untuk berpikir pasal hal-hal keduniaan.

Apa yang dapat kita buat melalui pelajaran bulan Ramadhan ialah kita kena jaga nafsu dengan menguatkan tahap kawalan akal kita terhadap nafsu dan di. Kekuatan akal bukan hanya bermakna ketinggian ilmu. Kekuatan sebenar akal ialah dalam pemahaman terhadap pengalaman dan tanggapan yang kita buat semasa merancang, semalam. Sebab ilmu tanpa amalan takkan menghasilkan pemahaman. Ilmu tanpa amal itu hanyalah sebuah assumption. Pemahaman, pengalaman dan assumption adalah elemen penting bagi seorang manusia dalam merangka rancangan hidupnya. Lagi tinggi pemahaman, pengalaman dan ketepatan dalam membuat assumption seseorang, lagi bagus rancangan untuk masa depan yang dikeluarkannya. Sebab bila dah ada rancangan, barulah Allah akan makbulkan. Manusia rasa tertekan bila apa yang dirancang tidak menjadi. Manusia yang tiada perancangan, lagilah tertekan sebab tadi masa ada masa, taknak buat rancangan sebab konon nak belajar tawakal. Tapi bila shit happen, dia mula kalut dan salahkan Allah sebab tak kasi dia chan.

Jadi, dengan semua pengetahuan ini, diharapkan kita akan lebih berwaspada menghadapi 11 bulan yang akan datang. Semoga kita akan lebih merasai kehadiran akan musuh-musuh kita ini semasa kita melalui perjalanan hidup kita ni nantik. Dan dengan itu, semoga kita akan lebih menyedari akan kasih sayang dan perhatian Allah terhadap manusia yang turun mencurah-curah setiap masa. Sebab semuanya adalah dalam takluk pentadbiran Allah. Tiada sesuatu pun yang berlaku tanpa keizinan dariNya. Dan jika sesuatu itu telah berlaku, maka kita kena cepat-cepat mengambil pelajaran darinya dan berbuat sesuatu. Demi esok yang lebih dirahmati.

Wallahu'alam

Wali Dari Bangi (Falsampah)

"Sori bang, tumpang lalu..."


"Lighter?" tanya Abu padaku. Aku menghulurkan lighter padanya. Abu menyambut lighter itu dan menyalakan puntungnya. Atan hanya termenung jauh melayan asap. Aku menyambut lighter yang dikembalikan. Abu menghembus seketul konkrit longkang yang diterbalikkan. Kemudian dia duduk. Kami semua duduk menikmati keheningan malam ini sambil menghisap puntung masing-masing. Besok Hari Raya dan malam ni doa makbul. Kami dah sediakan persiapan Raya sebelum malam ke 20 lagi. Sepuluh malam terakhir ni, kami iktikaf kat masjid. Dan kemuncak semua ini ialah dengan iktikaf pada malam Raya. Iktikaf di saat kurangnya manusia yang ingat pada Allah. "Itulah pejuang sebenar" flashback pesanan brader bust stand di kepalaku.
Seminit tiga berlalu sebelum program ijtimaei kami disertai oleh abang karkun. Macam biasa:
Katakan: Nak Tak?

"Assalamualaikummm" salam abang karkun.
"Wa'alaikumussalam" jawab kami serentak. Abang karkun mencari port untuk duduk. Atan bangun dan mengofferkan tempatnya. Abang karkun duduk di tempat Atan. Dia meng usha aku yang langsung tak menoleh padanya.

"Dalam benar kau tarik asap tu" usik abang karkun. Aku memandang padanya dan tersenyum. Tak lama lepas tu, sebuah lori sampah lalu di depan kami. Ia berhenti sebentar kat rumah depan tu dan meneruskan perjalanan ke rumah seterusnya. Atan dan aku menutup hidung kami. Abang karkun pun tak tahan. Dia buat muka cam sial nak menggambarkan busuknya bau sampah dalam lori sampah tu. Abu menghisap puntungnya laju-laju dan menghembuskan asapnya ke arah sekeliling nak cover bau busuk tadi. Atan melawan hembusan Abu sebab asap berkepul pergi arah dia. Tadi aku dah sound, bukak jubah tu, kang bau asap, degil. Atan dan Abu main hembus-hembus asap disekeliling kami. Abang karkun dan aku tersengih melihat telatah mereka.

"Kita orang tabligh ni, macam lori sampah ni lah" mula abang karkun. Caya lah. Abang karkun nak mula berfalsafahlah tu. Aku suka part ni sebab banyak point aku boleh guna untuk update blog aku. Hehehe.


"Tabligh ke, Terbalik?"
"Kita ni busuk dan orang tak suka dengan kehadiran kita. Lebih-lebih lagi orang yang wangi dan perasan bersih. Walhal bukan diorang taktau kita ni angkat sampah mereka" sambung abang karkun lagi. Atan dan Abu yang baru perasan abang karkun tengah berfalsafah menge join aku. Diorang dok menyangkung mendengar ayat-ayat abang karkun. Dah macam bayan pulak rasanya. Cuma bezanya: yang mendengar bayan tengah menyangkung dan berpuntung.

"Tapi tanggungjawab menjadi lori sampah ini perlu dipikul oleh somebody" kata abang karkun.
"Orang yang marah dengan lori sampah, kena ingat apa akan jadi kalau lori sampah ni tak datang memungut sampah lagi" sampuk Atan.
"Sebab sampah sekarang semakin busuk. Dan kuantitinya juga semakin banyak sebab manusia semakin bertambah" sambung Abu pula.
"Dan tugas sebagai pengumpul dan lori sampah pun menjadi semakin mencabar" kata abang karkun melengkapkan round. Diorang pandang pada aku. Mengharapkan aku akan mengeluarkan statement sambungan yang akan menambahkan lagi paham dan penghayatan akan cerita lori sampah yang sedang menjadi topik sekarang. Aku menggaru kepala dan berkata:

Aku tau aku lori sampah dan aku berbangga kernanya
"Cuba korang ulang balik dari ayat pertama yang "tanggungjawab ni dipukul oleh somebody, tadi" kataku cuba melepaskan diri.
Atan, Abu dan abang karkun menepuk kepalaku serentak. Dah pukul 12 malam dah ni, camana nak qiamul lail kalau dok main tepuk-tepuk lagi kat belakang surau camni?

Kita, Mug dan Realiti (Bulan Ramadhan dan Manusia 1)

nahnujundullah.blogspot.com


Pada bulan Ramadhan, setan dibelenggu. Kenapa ada orang buat maksiat jugak masa Ramadhan kalau setan takde? Sebab kita masih ada unsur 'nafsu' dan 'dunia luar' sebagai team jahat dalam diri kita. Unsur nafsu ini, pempaham jelah apa tabiatnya. Unsur dunia luar pula ialah perkara mungkar atau maksiat yang mempengaruhi kita melalui pancaindera dan anggota. Team baik hanyalah iman ,akal dan lojik. Akal pulak dah semakin tak lojik sekarang ni. Ada ke pakai tudung lilit dipadankan dengan baju baby tee dan jeans ketat? Kemontokan itu hanya dicover oleh sehelai selendang cotton seethru yang digayakan macam kita ni dok kat negara bersalji ke apa. Akal lojik yang patutnya kita boleh gunakan untuk melawan hasutan atau prasangka bisikan setan, telah disibukkan dengan memikirkan hal keterusan hidup atau karier. Kalau tanya camana nak solvekan low hanging fruit dalam masalah kos pentadbiran, kita boleh kasi satu program serampang dua mata dalam masa sejam. Tapi bila ditanya kenapa nak mengamuk-ngamuk semasa memandu di jalan raya dan bawak keta cam cibai, kita tak menjawab, malah semakin mencibaikan lagi pemanduan kita. Padahal kita tahu, ia cuma berpunca dari pakcik kopiah lebai yang bawak keta macam kayuh basikal kat depan kita tadi. Kita tahu, bahawa kita telah terkantoi dengan ujian terhadap nafsu.

Dengan ketiadaan setan, kita mengenali tahap ketaqwaan kita terhadap Allah. Kita boleh teguk air paip secara senyap kalau dah tahan sangat masa berpuasa, atau skip semayang terawih semalam dua. Takde sapa yang tau. Kita dan Dia jer yang tau. Selama 11 bulan, kita mungkin boleh tuding kat setan atas kenakalan atau kemungkaran kita, tapi apa yang berlaku dalam bulan Ramadhan memang 100% disebabkan oleh perbuatan kita sendiri. Kebanyakannya akan kalah dengan nafsu sebab pada bulan Ramadhan, perut tak dijaga, beli juadah berbuka macam nak buat jamuan perpisahan. Dan bila perut dah penuh, mata dah lalok, Johny pun mudah terjaga, maka; nafsu semakin berkuasa. Dia akan pujuk, rayu dan perdayakan mangsanya. Sehingga bila semua dah dalam cengkamannya, manusia tadi akan menguda atau dikuda. Maka tak hairanlah kenapa dalam bulan puasa, orang masih ditangkap khalwat.

Unsur dari luar pulak memainkan peranannya dengan menyediakan tempat, masa dan peluang bagi manusia memenangkan nafsunya. Nafsu mata, nafsu perut, nafsu sex.  Kawasan kejiranan kita ni dah macam fashion show bila time petang Raya dengan awek belasan tahun membawa motor lajulaju sambil tak pakai tudung atau helmet. Ditambahkan lagi dengan pakcik tua berseluar pendek bawak cucu jalan-jalan. Kemudian dengan budak-budak pelapis pasukan merempit kampung, yang sentiasa tak puas hati dengan bunyi ekzosnya. Adakalanya unsur ni sekadar membuatkan kita bengang. Ada kalanya ia buatkan kita bertukar menjadi Hulk. Tapi kebanyakannya sekarang lebih menjurus kepada persenyawaan. [bersambung ke Kita, Mug dan Realiti (Bulan Ramadhan dan Manusia 2) ]

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails