Monday, April 25, 2011

Ya. Aku dah GILA!
Allah Allah Allah...
Aku bukan tak pedulik dengan Libya
Cuma aku dah tak pasti, 
Sapa yang sapa sebenarnya.

Allah, Allah, Allah...
Aku bukan tak hirau keadaan di Palestin
Cuma aku dah jelik
Perang batu melawan mesin,
Mana sudahnya?

Allah, Allah, Allah...
Aku bukan tak tau pasal Iran,
Yaman, Bahrain, Afghanistan, Iraq,
Burqa di Perancis dan terorisme di Eropah
Kengkadang tu sampai aku naik menyampah.
Tapi apakan daya?
Aku adalah saudara mereka
Dan brotherhood comes first
Dapat pula di atas nama agama

Allah, Allah, Allah...
Aku tak boleh buat apa-apa.
Lahaula wala quwwata illa billah.
Aku cuma boleh berharap Allah kurniakan kekuatan
Agar kami semua berjaya
Keluar dari dunia ini dengan IMAN


Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah, Allah!...
Nak beriman, aku kena usaha.
Ada banyak jalan dalam sunnah wal jamaah ni yang boleh kita guna
Aku suka jalan tabligh waktu siang
Dan jalan tarekat di waktu malam
Dan di masa-masa antaranya,
Aku ingat kat
Allah,Allah, Allah 
Lagi banyak pekdahnya...

Rembau's Digitalization (intro2)Bila aku cakap dasar untuk daerah kita untuk tahun itu ialah 1, maka semua rakyat perlulah bersatu dan berfikir sebagai satu entity. Cina, Melayu, India, Kadazan, matsaleh, semua yang ada dalam Rembau ni, berpikiran sebagai satu badan. Dan dalam mode sebegini, kita akan lebih tumpukan kepada kemajuan DALAMAN daerah kita.

Benda-benda yang akan kita titik beratkan ialah kemajuan hal-hal kebajikan dan sosial rakyat (makan, tidur, kerja, berharta), penambahbaikan kepada KPI utama daerah, pendidikan, ekonomi, jenayah dan perkara-perkara yang akan menyediakan daerah kita ni lebih berdaya saing. Kita akan lebih tertutup dan menumpukan kepada isu setempat. Bak sebuah kereta lumba yang terpaksa masuk ke dalam pit untuk penukaran tayar, side mirror, sekadar nak lap helmet pemandu dari kelikatu atau yang mengedar pamplet yang mempromosikan team. Setiap orang ada tugas masing-masing asalkan masing-masing mahu partisipet. Kita perlukan semua orang.

Bila aku cakap dasar daerah kita ialah 0, bermakna, cara setiap komponen dalam daerah ini berpikir ialah neutral. Dengan mindset yang sebegini, dasar daerah kita lebih kepada hal-hal LUAR daerah. Kita akan lebih bersikap outward. Pada tahun yang kosong, kita akan lebih menumpukan kepada soal nak memainkan peranan lebih aktif sebagai komponen dalam sebuah negeri. Ada kala kita berfungsi sebagai pelabur. Ada masa sebagai rakan-kongsi. Ada masa kita bersama kawan-kawan dari daerah atau negeri yang lain diluar sana yang berjuang dalam mempertahankan pendirian dan kefahaman yang selari dengan kefahaman dan hala tuju daerah kita.

Dapat tak? Skru aku pun jadi longgar sebab cuba nak menafsir dan menerangkan benda kompleks ni kepada korang. Idea ni taklah sesimple ini, tapi konsep ini sebenarnya membantu rakyat memahami, apakah yang sedang bermain difikiran pemimpin yang disokongnya. Kalau dalam kepala pemimpin tu, balik-balik kroni dierrrr jer, maka kita taulah, apa yang kita nak buat pada bulan 6 nantik. Ooops.

Aku akan terangkan dengan lebih terperinci lagi tentang apa itu satu dan apa itu kosong. Nak senang paham, korang boleh relatekan idea kosong dan satu ini dengan konsep parti demokrat dan republikan di Amerika. Parti demokrat lebih menumpukan kepada isu dalaman US. Parti republikan pula lebih kepada hal-hal luar dari US. Dalam hal mengekalkan reputasi sebagai polis dunia, misalnya. OK, sekarang kita move on.bersambung...hikhikhik....

Rembau's Digitalization (intro)


Pilihanraya menjelang tiba. Sungguhpun SPR belum mengumumkan siapa yang bakal bertanding, aku mesti mula berkempen dari sekarang. Jika calon yang bertanding menggunakan wang ringgit, pengaruh dan janji yang belum pasti tertepati sebagai alat dalam kempen mereka, aku cuma ada idea. Tapi aku juga ada Facebook, Youtube, blog, twitter, dan forum, dan YM dan lain-lain media sosial yang percuma. Dan dengan semua ini, aku nak masuk bertanding sebagai Undang Rembau yang baru.

Tunggu!

Korang gelakkan aku sebab kau cakap title Undang mana ada pertandingan? Ia ditentukan oleh mesyuarat atau undian komponen yang membentuk Undang tersebut? Kau cakap aku tak tau asas negeri sendiri? Kau silap. Betulkan diri kau. Dah? Kita sambung.

Manifesto aku mudah: Jika aku jadi Undang, aku akan DIGITALkan REMBAU. 
Secara asasnya, digital bermakna satu (1) atau kosong (0).


bersambung


Salam Satu BaruAssalamualaikum!
Selamat minggu baru.
Selamat nyawa baru.
Selamat azam baru.
Semoga jadi baru.
Setiap minggu.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails