Tuesday, April 12, 2011

Atan dan Abu (Pencegah Maksiat)Atan dan Abu berada dalam satu kelas fardhu ain untuk anggota RELA. Mereka berdua ni masuk kor bahagian pencegahan maksiat. Seorang Ustaz sedang berdiri di hadapan, cuba menerangkan sudut hukum dalam menyerbu orang yang berkhalwat. Atan dan Abu kelihatan sungguh berminat.


"Untuk menjatuhkan hukuman seseorang berzina, sekurang-kurangnya perlu 4 orang saksi yang benar" mula Ustaz tu. Atan dan Abu angkat tangan.


"Apa maksud 'benar', tu Ustad? Biar benar, ke?" tanya Abu selamber. Abu memang selamber. Keselamber-annya ini telah acap kali menyumbatkan Abu ke bawah meja masa dia form two dulu. Tak serik-serik lagi nampaknya dia ni. Tapi itu cikgu sejarah. Itu berapa tahun dulu? Ustaz tadi tersenyum.


"Saksi yang benar itu, ialah seorang yang jujur, amanah, dipercayai...Pendek kata, dia layak jadi imam, lah" jawab Ustaz tu sambil memfokus kepada Abu. Nak saiko lettew. Abu tak makan saiko der. Atan pulak menyerang dari belakang.


"Kalau camtu, saya tak layak jadi pencegah maksiat ni, ustad..." usik Atan. Hampir seluruh kelas ketawa. Sekali dengan ustaz-ustaznya.


"OK-OK. Bagi saya habiskan buku ni dulu. Bagi saya selesaikan amanah saya" kata ustaz tu cuba menarik kembali perhatian kelas yang terdiri dari orang dewasa atau tua.


"Ustaz ni, boleh jadi saksi" usik pakcik yang mula bersemangat setelah kelihatan fedap sejak masuk kelas tadi. Kelas ketawa lagi.


"Baiklah..." kata ustaz sambil membelek-belek muka surat di buku kecilnya. Murid-murid dalam kelas pun kembali menumpukan pada perenggan yang sedang diulas. Nombor berapa tadi?


"OK-Nombor tiga, jika keempat-empat saksi tidak melihat khitan bertemu dengan khitan, umpama jarum celak masuk ke bekasnya, maka ia bukanlah zina"

Separuh kelas angkat tangan. Setelah ustaz puas melayan pertanyaan daripada pakcik dan makcik pasal apa itu 'khitan', kalau 3 orang jer nampak camaner, kalau jarum tu main-main area lain dan sebagainya, ustaz tadi berpaling ke arah Abu.


"Kamu? Takde benda nak tanya?" tanya ustaz itu cam riak-riak pun ada sebab beliau berjaya memuaskan hati penanya-penanya yang sebelumnya. Abu kelihatan berkerut series. Atan dah takut.


"Tapi, ustad, takkan kalau kita dah tengok diorang bermukadimah, kita nak tunggulak khitan tu masuk dalam khitan dulu baru nak serbu?" tanya Abu. Ustaz tu tersenyap.


"Lainlah kalau sampai-sampai jer, kita terus nampak dia tertonggeng-tonggeng mengepam antara satu sama lain, itu barulah terus mintak sain surat saman kat situ, jer" kata Atan yang me-reinforce soalan Abu sebenarnya.


"Ye tak yer jugak, la no. Kalau dah nampak, kenapa nak tunggu, ye tak?" tanya ustaz tu balik.


"Lagi satu ustaz, kalau tugas pencegah maksiat ni sekadar ambush bebudak beromen, saya rasa elok kita rebranding ajer nama jawatan ni kepada pencegah zina. Atau pencegah khalwat. Sebab maksiat terang-terang tengah berleluasa kat luar sana. Judi, arak, Jom Heboh, ujibakat Mentor, Melodi..." Abu terhenti sebab belakangnya diusap oleh Atan yang cuba menenangkannya. Kelas semua ketawa melihat gelagat mereka yang macam episod dalam Maharaja Lawak.


"Betul cakap kamu. Itulah, kami semua sedang melakukan sedaya upaya kami nak perbetulkan keadaan..." kata ustaz muda tu sambil menupang separuh punggungnya di meja guru. Dia kelihatan begitu tersentuh dengan ucapan Abu.


"Kamu ada apa-apa cadangan macamana kita nak ubah semua ni, agar ia mencapai matlamat tugas kita sebagai pencegah maksiat?" tanya ustaz tu pada Abu. Abu yang dok main tolak-tolak tangan Atan yang cuba menenangkannya, terhenti seketika.


"Ada" jawab Abu.


"Apa dia?" tanya ustaz. Seluruh kelas termasuk Atan menumpukan perhatian kepada Abu.


"Kita minum dulluuuu!!!" kata Abu sambil keluar dari kelas, diikuti oleh Atan. Baru semua perasan dah hampir 5 minit waktu kelas untuk sesi pagi telah tamat. Karipap dan mihun telah disediakan. Jemputlah makan.

Kelas dah lengang, tapi ustaz tadi masih lagi termenung.
Kesian, dia.

Saja
Kau peduli ke, dengan keadaan orang lain?
Kenapa?
Kenapa kau peduli dengan keadaan dia?

Bukankah dia di situ kerana kesilapannya sendiri?
Kenapa kau nak bantu dia?

Bukankah keadaannya itu adalah hukuman dari Dia?
Takkan kau nak lepaskan seorang banduan?

Macamana kalau lepas kita tolong ni dia makin teruk?
Kau tak rasa bersalah ke nantik?

Kenapa? Kenapa nak buat baik?
Ada orang pedulikan kau masa kau susah?
Ada orang nak mendengar, bahkan mengambil tahu keadaan kau?
Jadi kenapa kau nak pedulik pasal orang lain?
Kenapa?
Kenapa?

"...saja..."

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails