Wednesday, August 4, 2010

Kita, mug dan Realiti 3 (Intro)


Tak ramai yang tahu sama ada makhluk yang diperbuat dari cahaya itu adalah makhluk pertama atau hanyalah sekelumit dari pelbagai jenis makhluk yang Dia ciptakan dalam alam milik Nya yang sangat luas ini. Yang pasti, makhluk yang diciptakan dari cahaya ini, bilangannya jauh lebih ramai dari bilangan makhluk yang diciptakan dari tanah. Namun, golongan yang sedikit (manusia) ini mendapat kelebihan yang jauh lebih utama dari segala makhluk dalam alam ciptaan Allah. Mana taknya. Dahlah manusia ni cenderung kepada kekotoran dan kemungkaran (sebab ada nafsu), diletakkan dalam lanskap yang membolehkan mereka membuat mengikut sesuka hati mereka (tak seperti makhluk lain yang hanya menurut rutin atau perintah-perintah khas), dah tu pulak, menjadi makhluk yang paling utama dimasukkan ke dalam syurga nantik. Yang paling last dari golongan manusia tu dah habis masuk, barulah diikuti dengan kaum yang lain. Begitulah hebatnya kelebihan yang Allah dah berikan kepada golongan manusia. Tapi manusia masih pikir bukan-bukan pasal Allah. Dahlah tak bersyukur. Mengeluh pun banyak. Tapi kalini aku taknak cerita pasal kita. Mari kita alihkan spotlight ke makhluk lain selain kita. Kita nak cuba lihat senior-senior kita, makhluk-makhluk yang dah mengenali Allah jauh lebih lama sebelum kita. Semoga ini akan timbulkan keinsafan dalam diri kita sempena Ramadhan yang bakal menjelma. Jangan ada yang kena laknat dek Jibrail lagi tahun ini...

Yang aku tau, asbab mulanya manusia kat dunia (bumi) ni ialah Nabi Adam a.s. Lepas tu, keturunan manusia berkembang biak hinggalah ke zaman Baginda Nabi Muhammad S.A.W. Tak ramai yang mengetahui apa yang berlaku di bumi sebelum Nabi Adam a.s. Dapat pulak saintis kata ada dinosor la. Ada hujan meteorite lah. Pastu ada zaman ais batu lah. Manusia dari beruklah. Aku tak salahkan diorang. Diorang buat teori berdasarkan apa yang mereka lihat. Dan manusia ni, kalau dibiarkan membuat cerita, memang nombor satu. Namun cerita ada banyak cerita. Kat sini, kita akan dedahkan cerita pasal perjalanan realiti ini hingga sekarang dan semoga kita semua lebih paham akan kejadian kita sendiri. Dan seperti biasa, aku sebagai pendedah rahsia kerajaan langit ni, memang tak terlepas dari tokok tambah dan salah faham sebab aku ni makhluk kotor dan banyak terpengaruh dek bisikan ghaib dalam hatiku, jadi janganlah diambil series sangat apa yang korang baca di sini. Ia bertujuan sebagai guideline untuk mencantumkan nodul-nodul neuron dalam kepala hotak korang supaya cantuman itu membentuk jalan cerita. Dan aku pasti, Allah (melalui makhluk masa Nya) akan memperbetulkan pemahaman korang (selagi korang berpikir dan mengkaji). Tapi ia mesti bermula dengan andaian (yang dibina berdasarkan data empirikal dan fakta) sebab benda ni sumer, takde saper yang tau betul ke idaknya. Allah saja Yang Maha Mengetahui.

baca sambungan...

Kita, mug dan Realiti 3.1 (Malaikat)

baca dari mula...

Allah Maha Mengetahui. Tak pasti sama ada Dia ciptakan malaikat dulu atau manusia dulu. Namun diceritakan patung-patung prototype (yang bakal ditiupkan roh Nabi Adam a.s), ada terdapat di sekeliling. Dan para malaikat memang dok hairan dan kagum dengan binaan patung ini. Namun mereka tak habiskan masa dengan patung-patung ni sebab diorang ni memang diprogram untuk asyik dengan Allah sahaja. Sebab mereka telah diberitahu akan perjalanan realiti ini. Satu hari nanti, akan ada hari kiamat. Dan cara mereka nak selamat selepas kiamat ialah bukan dengan mengumpul amalan sebanyak yang mungkin, tapi terus aim nak jadi urusetia masa alam akhirat nantik. Dahla malaikat-malaikat ni, mereka menurut saja perintah Allah. Yelah. Sapa tak menurut perintah bila mereka dah berada dekat dengan Nya? Semua akan berebut-rebut nak dapatkan perhatian Nya. Sebab Allah Maha Agung. Kalau nak senang paham, malaikat ni kira macam peminat fanatik kepada artis laa. Bila jauh, peminat ni dok teringat-ingat kat artis. Bila dah bertemu, peminat akan terus meracau-racau, sawan dan pengsan. Kira camtu lah. Orang yang tak kenal artis, takkan ada rasa macam ni. Ada malaikat yang asyik bersujud. Ada yang asyik rukuk. Ada yang asyik berdiri. Ramai juga yang asyik dengan berputar-putar mengelilingi garisan dari Kaabah hingga ke atas sana, macam pengikut tarekat Mevlevi di Turki tu. Malaikat ni diperbuat daripada cahaya. Cahaya bermakna mereka ini adalah HASIL dari SUMBER CAHAYA, bukan sesuatu yang mampu menghasilkan cahaya dari diri mereka sendiri. Mereka hanya boleh berubah-ubah bentuk dan dipantul-pantulkan macam cahaya lampu. Dan kepada yang belajar fizik sampai form 5, kita paham bahawa cahaya ni bergerak dalam garis lurus. Macam malaikat. Allah suruh cabut nyawa, mereka cabut nyawa. Allah suruh pegang Arasy, diorang pegang Arasy. Jangan salah faham. Allah tak memerlukan sesiapa. Cuma bagi mereka yang dah lihat keagungan pentadbiran Allah, pasti mereka akan berebut-rebut nak berkhidmat kepada Allah dengan mengambil tanggungjawab menjaga itu atau ini. Tapi malaikat bukan suka-suka jaga angin, suka-suka jaga laut macam manusia. Diorang buat pun setelah Allah izinkan. Tak macam aku yang suka-suka jadi manusia biasa bila dah jadi wali. Ni nak jadi wali balik bila dah sedar betapa hampirnya dunia dengan expiry datenya...Amenda laaa.

baca sambungan...

Kita, mug dan realiti 4 (Jin)

baca dari mula..

Kemudian, Allah ciptakan satu lagi makhluk. Makhluk ni gempak sikit. Sebab diorang ni diperbuat dari API. Api ni sumber cahaya. Makhluk ni dinamakan jin. Jin ni diletakkan di bumi. Disebabkan sifat mereka yang suka membakar untuk terus hidup, mereka dah buat pelbagai kerosakan kat muka bumi ni. Tapi jangan salah faham. Dalam ramai-ramai tu, ada sekor yang Allah beri kesedaran akan hakikat realiti ini sebagai keadilan kepada kaum jin. Dan namanya Azazil. Azazil ni, masa kat dunia punyalah warak. Jalan setapak, sujud. Jalan dua tapak, sujud. Camtu sekali dia punya makrifat kepada Allah. Sampaikan banyak jugak jin yang belajar dengannya, dapat naik makam dan berkhidmat untuk Allah di tingkatan-tingkatan langit yang tertentu.
Cahaya api memang bergerak dalam garis lurus, tapi sifat api ni, dia perlukan bahan bakar untuk terus hidup dan bercahaya. Api masa kecil menjadi kawan, masa besar menjadi lawan. Azazil menggunakan sifat apinya dalam mempertingkatkan ibadatnya kepada Pencipta. Dia kecilkan api dalam dirinya dan gunakan cahaya yang kecil itu untuk naikkan lagi martabatnya. Takde sapa yang tau apa niat dia nak naikkan martabat tu. Kita prasangka baik jelah. Kita anggap dia ikhlas dengan ibadatnya bertujuan untuk dapatkan tanggungjawab dari Allah. Sebab masa tu, semua berebut-rebut nak kerja dengan kerajaan. Macam kat China...

Last-last dia memang diangkat sebagai ketua malaikat. Pergh. Layak la tu. Malaikat cahaya. Ketuanya ialah sumber cahaya. Dan makhluk bernama masa terus berjalan. Sementara itu, bumi yang sudah mula dipenuhi oleh bangsa jin, semakin lama semakin rosak. Bangsa jin ni membiak dengan banyaknya (dapat lak tulang dinosor memang besar-besar) dan seperti biasa, bila makan dah banyak, main pun kuat laaa. Dan bangsa jin ni dah experimen macam-macam kat dunia. Macam manusia jugak. Ada yang sampai tahap cross-breed bangsa jin dengan dinosor pun ada. Bila diorang dah tau pasal realiti, mulalah konon-konon nak manipulasi. Bila dah pandai, nak memandai-mandai. Macam Yahudi. Konon-konon nak lari dari maksud penciptaan kita yakni beribadat dan taat kepada Yang Menciptakan kita. Ada yang buat sistem demokrasi la dan beberapa jin ni akan angkat seseorang dari mereka jadi raja. Ada yang buat kepala sendiri dan tubuhkan kerajaan dalam laut atau di padang pasir atau di hutan. Ramai juga yang blank-blank dan tak tau apa-apa dan masih merayau-rayau dalam semak di sekitar garisan Khatulistiwa. Tapi sebaik-baik mereka adalah sejahat-jahat manusia. Kira Yahudi tu adalah contoh jin paling baik laaa.

Dan bila kerosakan dah makin melata di bumi ini, Azazil yang pada masa itu menjadi ketua malaikat diperintahkan untuk membersihkan bumi ini dari semua kemungkaran. Maka Azazil yang menganggap ini ialah ujian kepadanya (maklumlah, dia jin. Yang dia kena musnahkan ni ialah kaumnya sendiri; jin jugak). Dia taat. Dia mengetuai rombongan malaikat dan mereka menghujankan tahi bintang ke arah bumi. Banyakla jin yang terkorban. Azazil melakukan semua tanpa perasaan. Takde belas kasihan. Tahi bintang paling besar dan hebat di aimkan kepada kepala gangster jin yang pada masa tu cuba melarikan diri ke benua Asia. Tak sempat. Lepas menghujani bumi dengan tahi bintang, pasukan ini turun pula ke bumi untuk memastikan yang mati tu mati dan yang cedera tu pun mati. Bila dah habis kerja, pasukan penggempur ini pun kembali ke langit. Laksana api yang baru disorongkan kayu, cahaya Azazil semakin terang.

baca sambungan..

Kita, mug dan realiti 6 (Muslim dan non Muslim)

baca dari mula...

Ramai akan bertanya: kalau Islam tu bagus sangat seperti yang dikatakan dalam blog payabesarpedas, kenapa orang Islam zaman sekarang lebih teruk akhlaknya dari orang bukan Islam? Ini mudah sebab Iblis dan kuncu-kuncunya hanya akan menyesat dan melaga-lagakan orang yang akan ke syurga. Sebab orang yang ada password dalam hatinya, dan percaya kepada password ini walaupun sedikit, mereka ini hanya akan LALU dan dok kejap kat neraka. Mereka akan dihumbankan ke syurga juga akhirnya, sebelum pintu syurga ditutup buat selama-lamanya. Yang kekal dalam neraka ialah orang yang takde password. Dan Allah tak mahu seorang pun manusia yang dijadikan dengan kasih sayang ini berakhir di neraka selama-lamanya. Tu sebab Allah hantarkan nabi dan rasul untuk membawa peringatan dari dunia ghaib akan jalan cerita realiti ini. Dan dari 25 orang Rasul tu, 24 darinya diturunkan di kalangan orang yahudi, bangsa paling screw-up kat dunia ni. Tak selesai masalah jugak. Siap diorang bunuh nabi-nabi diorang lagi. Last-last, Allah turunkan Rasul dikalangan bangsa kedua yang screw-up; Arab dan satu dunia dapat Islam sampai sekarang.

Dan menjadi tugas kepada orang yang mengetahui akan kebenaran ini untuk menyampaikannya kepada yang masih dalam kegelapan. Sebab kita kasihankan mereka yang terdedah kepada kemungkinan mati tanpa password. Nanti makin maraklah API yang bahan bakarnya ialah batu dan manusia. Password ini pula, mestilah dijaga sebab ia boleh terbatal. Dan kita kena sentiasa renew password kita ni, takut-takut kita ada terbuat atau terkata atau terlintas apa-apa yang boleh membatalkan password ini.

Dan memang menjadi cabaran kepada mereka yang mengetahui realiti ini, bahawa nak dapat pulang ke syurga, perjalanannya sangat sukar. Syurga dikelilingi oleh cabaran dan kesusahan. Tu sebab orang yang mula-mula nak kembali ke jalan syurga, hidup ni rasa pahit dan payah dan rasa kesunyian. Memang lah. Kesusahan dan kepayahan itu sebenarnya pengimbal-balik akan dosa yang telah kita lakukan supaya neraca mizan itu nantik menunjukkan kita ni golongan syurga. Golongan neraka pula lalai diulit perasaan dan nikmat duniawi dan menyangka mereka berada di jalan yang betul. Sama macam Iblis.

Golongan inilah yang perlu kita sedarkan semula agar mereka juga dapat pengakhiran yang baik seperti kita yang lahir-lahir dah Islam ni. Dan peringatan itu kena selalu kerana kita semua tahu bahawa kita bukanlah seorang yang sentiasa beringat. Dan semoga semua hasrat kita ini, Allah akan pandang dan lihat kita dengan kasih sayang pula dan membenarkan kita kembali dan bertemu dengan Nya untuk menyatakan syukur kerana telah memilih kita untuk menyaksikan bahawa Tiada Tuhan Selain Allah dan Muhammad SAW itu hanyalah hamba Nya.

Wallahua'alam

ikuti siri ini di sini

Kita, mug dan realiti 5 (Manusia)

Seperti yang kita tau, patung prototype untuk Nabi Adam a.s dah ada di sekeliling. Sekeliling apa aku pun tak pasti sebab makrifat aku tak berapa jelas lagi part ni. Maklumlah, cerita lamerr. Ada yang cakap sekeliling syurga. Ada yang cakap sekeliling satu lapisan langit tu sebab makhluk jenis cahaya takleh rapat sangat dengan Allah. Aku malas nak pikir part ni. Tapi Azazil yang sejak dah dinaikkan pangkat dan dah berkhidmat untuk tugas yang besar tu (menghapuskan kaumnya), perasan dengan patung-patung ni. Dia usharr jer patung ni. Andaian dia ialah, Allah akan lantik pentadbir baru untuk bumi yang dah dibersihkan tu sebab Allah tak suruh musnahkan bumi walhal Allah boleh tekan butang 'reset' dan start new game. Dan semua malaikat perasan jugak dengan tulisan "La ila ha illal lah Muhammadur rosulullah" yang menghiasi segenap ceruk tingkatan langit itu. Azazil pikir, mesti 'Muhammad' ni ialah nama untuk pentadbir bumi itu nantik. Dia pun aim nak jadi pentadbir tu. Jadi, dia pun mulakan dengan memahami patung tu. Manalah tau kalau-kalau Allah suruh guna patung ni untuk mentadbir bumi. Dia paham konsep bahawa Allah hanya akan berikan sesuatu kepada yang layak maka dia pun cubalah mempersiapkan dirinya dengan kelayakan yang sepatutnya.

Sampailah ke saat Allah menyatakan bahawa Dia akan melantik manusia sebagai khalifah. Malaikat biasa takkan berhujah dengan Allah sebab diorang ni cahaya, lurus. Yang mempersoalkan keputusan Allah tu, sudah pastinya ketua malaikat kita ni tadi. Dia jer yang API. Azazil yang dah memahami selok-belok bumi, dan segenap binaan patung manusia tadi, sekadar menyatakan pendapatnya kerana dia tengok binaan patung tu ialah jenis yang bakal membuat kerosakan di bumi. Dahlah mempersoalkan kehendak Allah, dia rasa dia lebih tahu pulak apa yang terbaik untuk bumi. Tu yang Allah terus tempelak jer dengan mengatakan Allah lebih tahu apa yang mereka (malaikat) tak tahu. Dan sebagai menzahirkan kehebatan Nya, Allah suruh semua malaikat ni sujud hormat kepada bakal ketua mereka (manusia). Semua tunduk kecuali Azazil. Bila ditanya kenapa dia tak sujud, Azazil kata buat apa api nak sujud kepada tanah. Api lagi baik dari tanah. Selamba jer Allah tanya dia balik, mana dia tau tanah lebih baik dari api? Azazil tak dapat jawab dan dia dah perasan dia dah silap. By this time, semua malaikat dah sujud kali kedua (sujud syukur sebab mereka taat untuk sujud kali pertama tadi). Bila dah tengok semua malaikat sujud kali kedua, sedarlah Azazil dia dah buat silap besar. Tapi sebab dia api dan dia banyak sangat pikir pasal macam-macam selain samikna wa ata'na, dia terus melayan api yang semakin membesar dalam dirinya. Allah ajer yang tahu apa yang bermain di benak Azazil pada masa tu hingga membuatkan Azazil dilaknat. Lagi la dia tak puas hati sebab makhluk masa masih berjalan tapi nasib dia dah diketahui, seolah-olah tak bagi harapan langsung untuk kembali. Padahal kesalahan dia rasa macam kecik sangat, kalau nak dibanding dengan tugasan dan jasa yang dah ditaburnya. Sebenarnya, salah satu hikmah penciptaan manusia adalah bukti akan kehebatan pengetahuan Allah. Allah dah tulis dah nasib setiap makhluk; syurga atau neraka. Dan perjalanan hidup di dunia ni umpama 'simulator' yang membuktikan kebenaran keputusan yang telah Allah tentukan itu. Bukti yang menunjukkan bahwa keputusan Allah menempatkan Iblis dalam nereka selama-lamanya adalah tepat dan bukan sebab bengang dengan kegopohan Azazil pada masa perbincangan berlaku.

Tapi Allah Maha Mengetahui lagi Maha Penyayang. Allah bagi chan lagi kat Azazil untuk bertaubat. Azazil cuma perlu sujud kepada Nabi Adam a.s, selagi belum kiamat. Allah dah tau Azazil takkan buat begitu dan atas pelbagai sebab yang lain lagi, Azazil di tukar nama ke Iblis. Dan sejak dari itu, Iblis memang tak puas hati dengan manusia dan akan bawak manusia ni ke neraka, seperti yang didakwanya dahulu ketika namanya Azazil.

Buta IT

Aku memang akui. Aku buta IT. Korang dapat baca blog ni pun, salah satu asbabnya ialah member aku yang celik IT tapi pakai spek (Azil) ajar aku pasal sumer ni. Aku taktau satu benda pun. Maklumla, wali.
Member aku ni dok cerita pasal camner nak boost lagi traffic blog aku. Aku tak paham apa pekdahnya mengeboost traffic blog dan apa bendanya traffic blog tu pun, aku tak tau. Ni dia meraban pulak lagi pasal tips-tips yang aku tak boleh nak bayangkan dalam kepala aku ni. Terpaksa zikir 1000x baru dapat feel sikit-sikit amenda budak ni cakap. Barulah dibukakkan mata makrifat IT aku.

Sumernya bermula masa aku start bukak bisnes welding dulu. By the way, aku ada bengkel welding yang buat awning dan grill. Nama kompeni tu Wancik Engineering. So kalau ada sesapa sekitar N9, Melaka or Selangor bolehlah contact aku kalau nak tukar gate wrought iron ke, grill ke, awning ke. Eh..Mengarut pulak. Masa tu, aku pernah di approach oleh seseorang (adakah beliau wali? wali tak sengaja kot) yang bertanya sama ada aku dah buat iklan dalam internet ke belum. Masa tu aku yang buta IT, cakap belum la. Tapi aku terpikir...
Malam tu, aku pun ke CC. Kononnya nak buat iklan dalam internet. Dapat la satu PC kat ujung bilik yang gelap yang berbau macam kedai snooker. Aku pun double click kat ikon Internet Explorer dan masuk email. Lepas setel email, aku masuk yahoo, cari macamana nak iklan dalam internet. Masa sejam habis dok membaca jer. Kero bijik mata aku. Tapi iklan masih belum dibuat lagi. AKu ngantuk, so aku balik jer.
Selama seminggu berlalu dan barulah aku paham camana nak buat iklan dalam internet. Betul-betul lepas aku post jer iklan tu, malam tu dah ada orang call. Pergh!! Berkesan betul..Sejak dari tu, pemasaran di internet menjadi sumber utama yang aku beri penekanan tang bisnes welding ni. Dan semuanya berjalan dengan lancar. Aku ingat aku dah celik IT. Gempak. Cuba search kat mudah.my area N9, type 'awning'. Wancik tu kompeni akulah tu. Hins-hinsss...
Tak lama lepas tu, wali tak sengaja kita datang lagi dan tanya sama ada aku ada blog ke tidak. Aku lempang jugak wali ni kang. Aku yang selama ini berada dalam keangkuhan sebab dah pakai internet marketing, rasa macam budak kecik balik. Aku cakap takde. Dan cam beser, malam tu aku ke CC lagi.
Seminggu lagi berlalu, dan aku dah ada blog. Itulah blog yang korang baca sampai sekarang. Mengeblog ni memang ketagih sebab aku ni skizo sikit. Banyak benda dalam kepala ni yang nak dikeluarkan agar tinggal benda-benda yang penting saja dalam memori aku. Dan untuk itu, lahirlah akuskizo.blogspot.com. Aku malas nak cerita pasal ni sekarang, tapi mesejnya ialah; aku belajar IT setakat mana yang didedahkan dan tercapai oleh aku. Bila ada komputer, aku menulis. Bila ada internet, aku post tulisan tu ke dunia luar. Dulu kena pegi gig dan jual zine, nak bagitau dunia bahawa jangan buang masa dengan membenci. Ataupun jilat setem dan beratur kat pejabat pos nak berkomunikasi dengan orang luar negara. Sekarang ni, aku cuma perlu bawak laptop adik aku ke WiFi hotspot. Dan download atau upload apa-apa yang aku nak. Bawak balik rumah, bila ada free baru baca. Aku takdelah nak belajar camaner bagi gempak blog aku ni atau nak letak gambar kelip-kelip atau flash atau sebagainya. Azil ajar letak shoutmix, aku letak shoutmix. Dia ajar letak meter, aku letak meter. So kalau ada apa-apa yang korang rasa aku patut tambah untuk blog aku ni, korang taruk kat ruangan komen nanti. Kembali ke topik.

Pendapat aku: IT tu ialah dunia di mana teknologi komunikasi itu menjadi mudah, murah, cepat dan kadangkala tanpa sempadan. Tak payah nak melalui makbapak untuk menyatakan sesuatu, sama ada sesuatu itu benar atau tidak. Dapat lak manusia memang suka benda sensasi, gossip, sex, dan pelik. Masyarakat IT tu ada dua: software dan hardware. Tu sebab aku cerita pasal Steve Jobs dan Bill Gates dulu (july). Kalau nak celik, kena celik perkembangan dalam dua-dua bidang ni. Baru stereo pandangan tu. Perkembangan prosessor dalam komputer dan handphone dan perkembangan OS dan software dalam kedua-dua hardware ni tadi. Dapat tangkap? Pening? Aku lagi pening.

IT tak payah nak celik-celik benor. Tapi kena sentiasa ambik tahu. Sebab dulu, handphone tu ialah satu benda asing. Ada orang sampai tak tau apa itu SMS pun. Sekarang, aku tanya; handphone korang boleh tweet tak? Haaaa...Kat sini menunjukkan bahawa, nak kejar perkembangan dunia elektronik dan gadgetry ni, memang tak terkejar der. So kita guna setakat apa yang perlu untuk kita ajer. Sebab dia takkan habis. Besok Nokia keluar baru. Blackberry lawan balik. Samsung pulak dalam diam keluar baekk punya. Dalam dunia komputer: Apple vs Microsoft. Pastu ada industri laptop dan plug-in hardware macam hard disk atau RAM sendiri. Tak habis der. Biar budakbudak yang kejar handphone dan laptop ni. Kita sekadar dengar dan pastikan mereka bermain dalam ruang lingkup agama.

Bila dah tau, dah uptodate, Kita boleh gunakan IT untuk apa saja tujuan kita. Ada untuk beriadah. Ada untuk bersosial. Ada untuk menimba ilmu baru untuk hari ini. Apa-apa pun, jangan sampai IT menggunakan kita.Serupa macam mata. Bila dah celik, gunakan untuk benda yang baik. Jangan dok jeling-jeling site atau artikel lucah. Say no to free sex. Be true. Itu second rule dalam dunia IT.

Tu jer lah kot? Yang lain korang boleh pikir sendiri.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails