Friday, April 1, 2011

Berapa cepat mereka membantu kita?Dua bulan lepas, kami di PBP telah mengadakan ujikaji. Nama ujikaji itu ialah: "Berapa cepat mereka membantu kita?"

Sebagaimana yang sedia maklum, sekarang ialah zaman inflasi. Ramai yang jatuh bankrap. Dan ramai yang muflis ni, adalah kaum Melayu. Jadi, satu ujikaji dilakukan untuk mengkaji apakah bentuk bantuan yang boleh diterima oleh orang sebegini. Kami di PBP telah mencuba beberapa jalan dan telah bertemu dengan penemuan yang luar biasa:

Skop kajian ialah mengenalpasti bantuan yang ditawarkan untuk golongan ini dan betapa berkesan dan cepatnya bantuan tersebut. Kita tak bercerita mengenai soal nak ajar mamat tu memancing. Ni kita cerita kes orang yang perlukan duit NOW. Bukan later.Baitul Mal : bentuk bantuan yang ada terhad. Yang biasa ialah untuk pendidikan anak-anak (tapi perlukan pelbagai surat pengesahan). Kat Seremban, cuma bantuan nak bayar sewa atau bil api air saja yang diterima. Lain dari jenis ini, kena buat surat dan bergantung kepada pegawai yang menilai. Dia rasa kita dapat, dapat lah, Dia rasa kita tak dapat, mengangalah. Bantuan pula diberikan setiap hari Rabu oleh MB. Ada kalanya cek diberikan melalui majlis tertentu. Bailtumal ni amat baik untuk muallaf. Tapi untuk rakyat bumiputera, bersedialah nak jawab banyak soalan. Nak senang, datang dengan ketua kampung dan bawak kertas dan pen takut kena buat surat apa-apa on the spot. Bantuan yang diluluskan akan diterima paling cepat 2 minggu. Kubur dah kering baru dapat duit nak tanam.


Perkasa: Takyah susah-susah nak mengadu kat diorang ni. Hampeh. Mula-mula dia tanya kita ni UMNO ke. Lepas tu dia tanya ADUN kita sapa, Undang kita sapa (untuk orang N9), sampailah main Nabi dan Tuhan. Last-last, diorang akan sorong kita ke Yang Di pertua mereka. YDP ni pulak, akan mula jawab dengan hadis dan potongan ayat Al-Quran dan suruh kita mintak kat tuhan. Baik aku jumpa Tok Sheikh aku suruh dia doakan aku. Lagi makbul. Mangkuk.


ADUN: cara paling baik ialah buat surat dan bagi surat tu by hand. Itu pun kalau kau berjaya mengharungi groupies, SB dan bodyguard mereka. Dan bila dah bagi surat, jangan tunggu lelama. Sehari jer, terus follow-up. Seminggu jer, tanya. Kalau tak follow-up, jangan haraplah diorang nak bukak sampul surat kau. Meeting diorang kat Putrajaya lagi penting dari mendengar keluh kesah rakyat yang diwakilinya ni.


UMNO: Tunggu pilihanraya. Selain dari itu, jangan haraplah dia nak layan


Pembangkang: Kalau kau ada cerita baek pasal kerajaan, senang sikit. Kalau tak, korang kena ingat. Diorang sendiri pun tak berduit, apatah lagi nak betulkan jalan ke kampung kau. Takyah mimpi.Orang kaya Melayu: Jangan haraplah. Dapat lak kalau diorang ni memang turun temurun kaya raya. OKB pun boleh sombong, apatah lagi sepupu sepapat raja? Tapi try jugak ler. Manalah tau...


Cara yang paling berkesan nak mintak bantuan ialah mengadu kat RTM3. Tapi ini pun ikut kesesuaian timing. Kalau cerita kau sesuai (kau hidup merempat di kawasan pembangkang misalnya), cepatlah  bantuan sampai. Kalau cerita kau takat so-so ajer, takyah mimpi lah diorang nak layan kau.Gereja: Kau cakap jer nak berapa, dia hulur on the spot. Takde tanya-tanya. Takde bukak cerita mata kail la, memancing lah. Tak caya pergi try (bukannya nak murtad pun). Camana lak diorang yang takde JAKIM, takde MAINS, takde peruntukan, boleh keluar duit camni punya senang? Apsal yang lain takleh benchmark mereka?
Hasil dari ujikaji ini, kami dapati, pihak berkuasa tempatanlah punca kenapa rakyat benci dengan kerajaan. Mereka menyusahkan rakyat yang meminta bantuan dengan mem ping-pong kan mereka dan melayan mereka macam peminta sedekah. Tak salah kalau lepas ni ada cerita penjawat awam, ADUN atau mamat PERKASA yang mati ditetak. Melayu murtad dah memang ramai...


Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails