Saturday, October 2, 2010

Abang Polis dan Budak HC

Klik untuk besarkan

Klik untuk besarkan

Wali Dari Bangi (the trip to BaitulMaqdis)

Lion Gate


"Abang ni komfidenn jer nak masuk masjid tu" kataku tak percaya. Kami baru sampai ke kawasan masjid. Kami perlu menapak ke dalam masjid kerana takde kawasan yang boleh parking UFO.

Soalanku masih tak terjawab. Brader dan abang karkun berjalan laju ke arah masjid. Kelihatan 3 orang tentera yang aku tahu Israel menjaga pintu masuk. Semua orang diperiksa. Orang tua, kanak-kanak, bahkan jurugambar RTM3 yang membuat liputan tentang Masjid Al-Aqsa barubaru ni pun turut dicheck memory card nya..Kami semakin menghampiri. Aku ushar brader dan abang karkun kat depan yang fokus kepada berjalan masuk. Kelihatan krew Jejak rasul sedang main angkat-angkat tangan dengan pengawal bersenjata Yahood itu. Aku rassa cuak. Apsal aku cuak? Apsal aku berdebar? Walhal aku tak rasa apa-apa masa tinggalkan puasa...


Dari kejauhan lagi abang karkun mengangkat tangannya ke arah pengawal itu. Mereka semua memandang jemaah kami bertiga serentak. rasa cuakku semakin tak tertanggung. Kulihat brader. Ku ushar abang karkun. Ku lihat mulut abang karkun terbuka slowmotion nak mengucapkan sesuatu:

"Assalamualaikummmm" bunya salam trademark abang karkun. Aku terflashback sekejap saat camana aku mula-mula bertemu beliau. Dan sekarang ni, aku mem follow dia memasuki Masjid Al Aqsa MELALUI pengawal Israel bersenjata.

Pengawal tu sumer hanya mengangkat tangan mereka serentak menyahut salam abang karkun. Ada juga kelihtaan yang tersenyum melihat presence abang karkun. Jemaah kami melintasi pintu masuk dengan mudah. Selepas melambai kepada kami, pengawal Israel tersebut menyambung aktiviti mereka membuli kumpulan dari RTM3 tadi. Brader, abang karkun dan aku berjalan laju menuju ke satu sudut di dalam kawasan masjid yang besar ini.  Kelihatan seorang tua sedang duduk di atas tikarnya melayan perasaan dengan biji tasbihnya.

Gambar curi

Dari jauh lagi aura kewaliannya jelas terpancar hinggakan aku terasa bagaikan terbakar dengan kehampiranku dengannya. Bila brader dan abang karkun bersalam dengannya, mereka seolah hilang dalam kilauan cahaya orang itu. Aku terhenti berjalan. Hatiku bertasbih kepada Allah atas penglihatan ini. Kilauan cahaya itu berkilau-kilau tiap kali brader atau abaag karkun menggerakkan tangan mereka cuba meng explaian sesuatu kepada orang itu. Aku masih bertasbih sambil menahan pancaran dan 'bahang' kehadiran orang itu dengan tanganku. Aku lemas dalam auranya. Mataku terik. Telingaku bingit seolah-olah berada di tepi air terjun yang hebat. Belakang leherku rasa lenguh dan aku meletupkan sendi di leher. Tak terdaya lagi aku memandang mereka yang bermain dalam kilau terang. Aku tertunduk. Aku lelapkan mata. Aku beristighfar.

Kalau tau, semua orang berebut nak Azan

Tup tup aku dah ada kat sini, pegang microphone. Abang karkun suruh aku bang pulak tu dan ada beberapa orang jemaah tempatan dan orang Melayu dan lain-lain (jemaah tabligh, kot?) kat belakangku.

Tiungggggggg. 

Berdesing bunyi microphone tu menunggu aku azan. Pukul berapa sekarang? Bang Subuh, ke?

Selamat Datang Baby baru!

Pagi tadi, lebih kurang pukul 9 lebih, maka lahirlah seorang lagi insan ke dunia ini. Seorang bayi perempuan yang comel. Alhamdulillah. Segala cuak, cemas dan runsing telah terjawab...


Kami belum pikir lagi nak bagi nama apa. Ada idea?

Abang Polis dan Budak HC

Baiklah, untuk MINGGU KOMIK kita pada kali ini, kita sambung kembali kisah abang polis dan budak HC kita semasa dalam perjalanan mereka di padang mahsyar.

Memandangkan content komik kalini agak heavy, aku harap pembaca semua lebih memandang ia sebagai sebuah komik yang di tulis oleh seorang lepasan SPM 15 tahun dulu.

Kepada yang dah terlepas, sila klik ke label 'komik' kat 'baca ikut tajuk' sebelah kiri skrin.

Untuk lebih skizo, korang boleh ikut jalan lain membacanya. Jalan ni klaka sikit. Ianya dibuat oleh peminat fanatik aku iaitu aku sendiri. KUKUKUKUKU

Klik untuk besarkan

Klik untuk besarkan
Semoga terhibur..Esok Insya Allah ada lagi komik..

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails