Thursday, November 25, 2010

RTM tetap TOONGGOOOLLL


Adakah duit cukai yang aku bayar itu digunakan untuk membiayai RTM? Aku anggap jawapannya 'ya'. Maka aku menuntut hakku agar rancangan di RTM di hapahapa kan sebab sekarang ni, RTM tu tahapahapa.

Aku paham, sebuah negara yang majmuk memerlukan agen penyebar maklumat seperti suratkabar, radio dan televisyen. Ini penting untuk align expectation antara pemimpin kepada para rakyat yang berbilang kaum dan tahap pendidikan. Ia juga penting dalam menyampaikan pengumuman rasmi kerajaan dan berita terkini dalam dan luar negara, dari sudut pandangan kerajaan. Jadi kita faham kenapa Utusan dan RTM itu wujud. Aku malas nak ulang sejarah penubuhannya sebab aku malas nak cari.

Dan laksana jabatan lain dalam sebuah kerajaan Najib, mereka juga perlu ada KPI. Selain meletakkan Key Performance Indicator mereka sebagai penyampai, patutnya Jabatan Prestasi Negara (ada, ke?) perlu juga menyukat kepuasan penonton dan peratus penembusan maklumat ke dalam lapisan masyarakat. Tak guna kita buat sebuah channel TV kalau ia hanya ditonton oleh satu kelompok usia atau takde sapa yang komen sama ada penyampaian mesej kerajaan tadi meng indoktrinasi atau tidak. Atau asyik menyiarkan cerita yang tahapahapa. Pendek kata, aku kena tahu, pelaburan aku dalam RTM ada buy back atau tidak

Dalam bahasa pasarnya, aku mahu RTM menyediakan rancangan yang lebih bermutu. RTM2 pernah boom dengan siri Dexter, Eli Stone, atau cerita kungfu cina, satu masa dulu. RTM1 pulak pernah boom masa dia siarkan National Geographic waktu maghrib, dulu. Tapi prestasi ini seolah-olah tidak dijaga. Inikah contoh sebuah badan yang mewakili kerajaan dalam hal media dan hiburan rakyat?

Satusatu benda yang boleh harap ialah siri Forum Perdana. Aku sampai naik saiko dengan suara Farid Ismeth Emir dan rambut mulletnya dalam Dunia Jam 10. Hindustan dan cerita Tamil hujung minggu pun dah tak bermutu.

Dan kini, akhirnya kerajaan telah buat hubungan dengan TV3. Sebab RTM tak berguna. Baik pindahkan ajer Sri Pentas tu ke Angkasapuri. Selama ni pun, orang yang dah nak tua kat TV3, memang akan ke RTM sebab nakkan pencen.


Kalau aku jadi Pengarah RTM lah, aku jamin; mat rempit, nyamuk denggi, samseng jalanan, walhal blogger pun melekat kat TV. Aku akan turut serta dalam membentuk generasi baru Malaysia yang lebih bersatu dan ada identiti macam Korean atau Japanese.
Aku akan salah gunakan siaran RTM yang mudah didapati di sekitar Malaysia ini untuk menguasai pemikiran rakyat. Bagi mereka satu hati semula. Bagi mereka sopan santun dan hormat menghormati pula.

Aku cakap RTM GAGAL dalam tugasnya sebagai media perdana. Samalah macam sokkabar Utusan. Atau Radio RTM yang menghabiskan belanja jutaan ringgit setiap tahun.

p/s: Artikel ini ditulis sambil menyangkung, jadi ayatnya macam tak tersusun dan berbelitbelit. Jangan kisah sangat linguistiknya. Jangan buang masa. Terus pikirkan ajer pointnya dan komen kat bawah ni.

Wali dari Bangi (Wow!)

Sains dan Islam takleh dipisah. Cuma jangan taksub dengan ilmu hingga menggadaikan tauhid

Aku tengah lepak dengan abang karkun. Henpon merakamkan segala titik butir perbualan, macam biasa. Aku takmau terlepas. Setiap perbuatan seorang wali tak menyalahi 4 mazhab, adab atau sunnah, malah ada koman-koman 12 hikmah di dalamnya. Sedang aku berceloteh ni, air minuman pun sampai. Macam biasa, kami sedang menunggu seseorang sebagai mangsa 2 jam setengah kami untuk hari ini. Kami melihat minuman kami dihidangkan oleh budak Siam tu. Abang karkun mencengkam pergelangan budak tu. Macam biasa.

"Mu dah mmm-maayei?" tanya abang karkun. Budak siam tu macam dah biasa;

"Dohhhh, beiiiii" jawabnya menandakan dia sudah solat Zuhur. Abang karkun tersenyum dan melepaskannya semula mencari sesuap nasi. Setelah mengecheck takde semut atau lalat dalam gelasku, aku mengangkatnya nak mulakan tegukan pertama. Aku baca Bismillah dalam hati.

"Baca Bismillah, sebelum makan minum" tegur abang karkun.
"Dah baca dalam hati" jawabku pendek.
"Kena baca secara lisan, macam Baginda SAW buat, baru dapat fadhilatnya"
kata abang karkun.

"Fadhilat?" tanyaku. Aku bulatkan mata tanda aku nak abang karkun kembangkan topik ini.

"Setiap perbuatan yang dibuat cara sunnah, akan dapat ganjarannya di dunia dan akhirat"
mula abang karkun. Aku berminat.

"Bila kau baca Bismillah secara lisan, barulah air dalam gelas tu dengar dan malaikat pun dapat catit. Sebab yang tahu apa isik hati ialah Allah saja. Yang lain, cuma dapat dengar. Kalau kau cakap lam hati, sapa yang dengar?" sambung abang lagi.

"Contoh cam salam. Orang bagi salam secara lisan, maka jawabnya pun lisan lah. Camana kau nak tau orang tu bagi salam dalam hati yang kau gi jawab dalam hati, tu?" usik abang karkun. Dia mengingatkanku pada kejadian masa ghash semalam masa aku bagi salam kat sorang pakcik tu, tapi dia tak jawab. Dia terus berhujah jer dengan abang karkun. Bila di tegur, dia kata dia dah jawab dalam hati. Camacam la Melayu, ni.

"Bila kau baca Bismillah pada air minuman, frekuensi bacaan kalimah itu menjadi asbab molekul air ni berubah bentuk. Ia menjadi rupa macam kristal ais yang bercorak geometri-organik. molekul air yang tak dibacakan ayat Al-Quran berupa ganjil. Ada rupa cam setan pun ada" sambung abang karkun tetiba.

"Ohhh, sebab tu orang bawak air masa baca Yasin setiap malam Jumaat, tu?"
tanyaku, cuba mengalihkan topik. Masa rakaman dah nak habis. Aku kena stop yang ni sebelum mula yang baru. Kalau tidak, tak dapat rakam sebab kuota satu fail ialah: adalaa kilobyte dierr..

"Abih tu, kalau tak baca Al-Quran, takper arr? Main dengar jer. Effect sama gak. Frekuensi, gak"
cucukku cuba mencungkil.

"Tu lain. Masa baca AlQuran, seluruh isik dalam badan, serta badan, kulit walhal buku mata sekalipun bergetar mengikut bacaan Al-Quran. Lain effectnya berbanding MENDENGAR sebab masa mendengar, yang bergetar hanyalah gegendang telinga" jawab abang karkun.

"Mana orang tu, bang? Dia kata nak datang pukul berapa?" cubaanku mengalihkan topik.

"Kau jangan nak alih-alih topik" kata abang karkun. Maka aku taulah bahawa rakaman yang ini berhenti takat ni dahulu.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails