Monday, February 7, 2011

Aku nak berenti kerja


Baca dari mula weyhhh, cool giler...

...Aku menahan marahku dan mendengar bebelannya sampai habis. Nak buat camner? Aku ni kan machai? Camana amrah sekalipun aku ni, aku kena simpan dalam hati selagi aku tak dapat kerja lain. Kalau tak kang, apa anak bini aku nak makan? Rezki memang Allah kasi, tapi yang pasti, aku belum maqam tajirid lagi.

Setelah penat berceloteh, tauke masuk dalam. Agaknya dia memang bad mood agaknya. Setelah menyampaikan pesanan berdarah dari taukeku itu kepada budak-budak awning, dan memaksa mereka pergi tengok rumah customer tu, ku meneruskan kerja aku dengan aman sampai petang. Petang nampak nak ujan. Hari pun dah gelap. Aku cuba menghabiskan gril projek ni semampu aku. Aku solat Asar pukul 530 lah.

Tengah aku sibuk mengemas, tibatiba...A) Tauke keluar balik. Tapi kalini dia senyum. Aku naik risau pulak tengok bonjol di pipinya. B) Gril dah siap tunggu nak cat yang kat belah kiri pulak tumbang ditiup angin. Sibbaik belum cat. Kuat betul angin ni lately...C) Aku rasa boring yang teramat sangat. Aku ambik keputusan. Besok aku taknak datang lagi...Pengkritik Al PengkomeniSemua orang sibuk memindahkan rakyat mereka dari Mesir. Malaysia juga tak berkecuali. Tapi, apakah pegangan Malaysia dalam isu Hosni Mubarak ni? Adakah kita tak kisah dengan parti yang bakal memerintah nantik? 

Macamana dengan nasib pelajar yang kita pindahkan tu setelah semua ini selesai? Adakah hati mereka akan terbuka kepada BN (sebab sebelum ni, lepasan Mesir dichop calon pembangkang)?

Kenapa pulak restu Amerika yang mesti diperolehi sebelum bakal pengganti dipilih? Bukankah rakyat Mesir mahukan demokrasi?

Di satu sudut lagi, sampai bila kita nak bergantung kepada sumbangan dan derma dalam menghadapi masalah banjir? Tidakkah kerajaan patut lebih dewasa dalam hal yang lebih kerap dan pasti daripada sukan tahunan sekolah-sekolah ini?
Camana pulak dengan isu kemalangan yang tak habis-habis? Yang mati tu sumer berduit tu! Kenapa kerajaan tak buat ajer keretapi peluru dari utara ke selatan kasi senangkan orang yang balik kampung daripada menaiktarafkan keretapi setiap 10 tahun sekali? Kenapa kerajaan taknak naikkan taraf keselamatan kenderaan jalanraya macam negara maju macam spek keta Proton yang diorang jual kat UK?

Sebagai rakyat yang internet di hujung jari, aku boleh main kenapa-kenapa sampai kiamat. Memang best mempersoalkan orang ni. Memang best mengkritik orang. Tapi lastlast, marah camana pun aku, kritik berfakta camana pun aku, aku tau ia takkan mengubah apa-apa kat Malaysia ni.


Sebab aku sendiri pun tak dengar cakap orang.
Aku ada masalah dan kepala aku sendiri.


Adakah anda ada kepala anda sendiri?
Adakah kepala anda betul?

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails