Friday, December 24, 2010

Tabligh-leak# 104 : Tak boleh cakap pasal politik 2

Baca dari mula...

Sampai habis satu space aku mengarut sebagai mukadimah. Sebab tulah takbley cerita pasal politik. Jangan salah faham. Tak bley cerita bukanlah bermakna takbley ambik tahu. Kalau ambik tahu pun masa Allah kasi tahu jer. Takde ngengader nak sepanjang masa nak ngadap tu jerr...


Kenapa takbley citer pasal 4 perkara tu? Kerana bila seseorang terlibat dalam kancah kekarkunan, maka dia akan dilatih untuk bercakap macam yang diterangkan dalam entry sebelum ini. Dia akan mula pandai bercakap, walaupun sekadar tahu adab masuk tandas sekalipun. Bila dia nak bercakap, dia kena paham amender yang nak dicakapkannya. Dan sebagai seorang yang berkupiah dan yang membela janggut, dia kena BUAT apa yang dia cakap. Tapi itu bukanlah bermakna dia kena diam jer kalau dia tak buat. Kalau tak cakap, sampai bila pun takkan buat, ye tak.


Dan bila seorang karkun pandai bercakap, dia akan ada kelebihan public speaking. Dan kalau orang yang ada skill public speaking bercakap pasal sesuatu, gila influential wa cakap lu.

Kalau dia tak tarik beliver, dia akan tarik haters. Dan dalam kedua-dua keadaan, dia sebenarnya memecahkan masyarakat kepada dua. Sebab politik pada pandangan tarekat tabligh ialah ciptaan manusia. Dan ciptaan manusia tak sempurna dan memang banyak loophole untuk didebatkan. Dan perdebatan tentang sesuatu yang dibuat oleh manusia, sampai bila pun takkan habis. Macam perbalahan tentang takrif atau pendapat. KArkun juga mesti mengelakkan perbalahan.

Kenapa?

Kerana tugas karkun ialah membawa fahaman manusia bahawa dunia ini sempit dan sementara, dan akhirat itu lah tempat yang kekal abadi.

Dan mengikut realiti itu, selepas mati, manusia bukan straight masuk syurga atau neraka once kita masuk kubur. Kalau masuk straight, senang. Habis cerita. Kena hukum. Tapi tak.

Macam kalau kita sedang menanti penghukuman, siksa yang paling terasa ialah penantian. Menunggu turn kita di dentist masa kecik-kecik lagi tension daripada proses gigi kita digerudi. Betul ke?


Kembali ke topik, kita kena melalui barzakh, kemudian mahsyar, kemudian mizan di mana setiap perlakuan kita semasa di dunia akan dipersoalkan. Proses menanti tu ajer dah satu siksaan.

Dan jika didapati ada unsur setan atau terpengaruh dengan setan, mereka kena dibersihkan dulu sebelum layak nak kembali ke kampung, tempat asal kita, tempat Nabi Adam a.s ditempatkan mula-mula. Dan kiranya nikmat di syurga itu adalah sesuatu yang tak pernah terpikir kat kepala manusia pun, jangan cerita lah siksa kat neraka.

Jadi janganlah memain dengan neraka. Hell itu. Hell ini. dan kalau dah sedar diri tu masuk neraka, jomlah bertaubat cecepat.


Kembali ke topik, karkun tak boleh cerita pasal 4 perkara tadi. Dan sebelum nak menilai tabligh itu apa, jangan menilai sekadar dari blog aku.

Ini blog wannabe

Kau ushar sini.

Tabligh-leak# 104 : Tak boleh cakap pasal politik


Salam. Salah satu adab tambahan bila seseorang keluar tabligh ialah kalau tak silap 4 perkara. Tapi yang aku ingat ialah takbley buat remark pasal politik, mazhab, agama orang lain atau ekonomi. Kalau aku tak silap la.

Kenapa, ye?

Aku pernah baca pasalnya dalam buku-buku tabligh yang terdapat di markas, tapi tak pernah ada orang yang mengaku TAHU atau arif tentangnya. Maka aku pun membuat andaian aku sendiri berdasarkan apa yang aku nampak dan baca.


Orang yang dah keluar tabligh dipanggil karkun. Dan karkun yang istiqomah menyokong aktiviti pentagligh-an di tempat tinggalnya, akan mengalami proses karkunisasi. Proses ini tidak dirasakan oleh sipelaku sebab dia dah takde masa nak pikir pasal diri atau keadaan dia. Dia sentiasa berlatih menukarkan mindsetnya kepada makrifatullah melalui penerapan fikir risau Baginda SAW dalam dirinya.
Ia hanya perasan bila ada orang sound dia.


Setelah sekian lamanya kita keluar tabligh, kita akan dipilih untuk bercakap dalam jemaah.

Ia bermula dengan saling memeriksa bacaan surah Al-Fatihah semasing. Kemudian diberikan tugas membacakan doa pembuka majlis.

Kemudian memberikan adab tidur.
Kemudian sentiasa di periksa akan ingatannya pasal adab-adab lain seperti adab tidur, adab makan, adab masuk tandas, adab masjid, etc.

Kemudian adab ghash. Semua ni dilakukan masa aktiviti taklim wa taklum. Kenkadang baca kitab. Kengkadang main tangkap-tangkap tajwid.

Kemuncaknya ialah memberikan bayan. Bila dah level ni, biasanya orang tu dah fully nurtured lah tu. Real karkun. Kau hantar jer kat mana kat Malaysia ni. Habis disuginya.

bersambung...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails