Tuesday, October 26, 2010

Melayu tak suka Membaca

Ramai yang sangka mereka 'sudah baca' setelah 'membaca'

Bila anda melihat sebuah artikel dengan perenggan yang panjang dan takde penerangan bergambar, adakah terdetik di benak anda untuk mengambil tahu apakah isik kandungan artikel tersebut? Atau adakah anda akan skip dan hanya cari perkataan-perkataan yang anda anggap sebagai isik penting artikel tersebut?

Atau bila anda membuka halaman suratkhabar, adakah anda akan browse setiap kolum dan ruang dalam muka surat itu dengan sistematik atau sekadar membaca tajuk berita yang menarik sahaja? Dan bila jumpa cerita yang menarik, adakah anda membaca berita tersebut sehingga perenggan yang terakhir? Adakah anda skip beberapa perenggan yang mengandungi nama orang, tempat, alamat, nombor atau butiran lain tentang berita tersebut?

Atau bila anda membeli belah, adakah anda mengambil tahu dengan butiran tentang produk pada banner dan bunting yang digantung oleh promoter yang sedang bercakap dengan anda tanpa henti ini?
Atau adakah anda membaca fine print tentang cara penggunaan atau kandungan benda yang anda nak beli tu?
Masa kat library, kita kena pandai pilih pot yang sesuai

Semua ini adalah tanda bagaimana nak tahu samada anda ini golongan pembaca atau tidak. Membaca itu, bukanlah sekadar memahami isik kandungan sebuah buku. Atau mengetahui jalan cerita sesebuah fakta atau senario. Membaca adalah satu mindset.

Golongan yang terus membaca sebuah artikel panjang dan tak berperenggan adalah golongan yang susah nak dikencing. Kerana mereka tidak terpengaruh dengan rupa atau presentation tetapi lebih tertumpu kepada isik artikel tersebut. Dan untuk terus-menerus membaca dan menghayati sebuah artikel yang panjang memerlukan self-confidence dan daya tumpuan yang sederhana tinggi. Sifat inilah yang membezakan seorang jurutera dengan seorang Manager. Ketelitian.

Membaca pulak bukan sekadar mengeja setiap patah perkataan dalam ayat dan cuba memahami mesejnya. Contohnya ialah orang yang suka melancong juga adalah golongan pembaca. Mereka dapat membaca keadaan masyarakat, keadaan alam sekeliling tanpa perlu mengeja satu perkataan pun. Mereka dapat baca seorang pemandu teksi itu menipu atau tidak dalam meletakkan harga tambang teksinya. Mereka juga dapat membaca bahawa makanan yang mereka order tadi tu adalah masakan yang terkini atau masakan reheat.

Membaca juga berkait rapat dengan sifat mendengar. Listening. Acap kali kita membuat kesimpulan yang salah kerana kita tersalah dengar. Kita tersalah dengar sebab kita tak tumpu perhatian. Perhatian kita tidak fokus kerana kepala hotak kita sedang merewang ke tempat lain. Otak kita sedang buat apa yang dia suka. Dan dia akan dengar apa yang dia suka saja. Tu sebab agaknya walau camana pun kita dah nasihat seseorang untuk berubah, dia masih berperangai cibai jugak sebab dia memilih untuk mendengar apa yang dia nak dengar saja. Serupalah macam membaca suratkhabar tadi. Kita memilih apa yang ada kaitan dengan kita sahaja berbanding dengan sifat mengambil tahu yang sepatutnya menjadi mindset semasa membaca suratkhabar. Ni tidak, kita straight pergi ke bahagian sukan atau komik dan capai ejakulasi tanpa mukadimah atau geli-geli.

Dan kat sinilah kelemahan utama kaum Melayu. Mereka tak suka membaca. Mereka sekadar suka melihat. Dan suka menafsirkan apa yang mereka lihat berdasarkan data-data grafik yang ada dalam kepala hotak mereka yang kebanyakannya adalah salah faham sebab mereka tak suka MEMBACA. Kalau mereka membaca pun, mereka baca setakat apa yang mereka mahu saja. Dan bila sekadar baca sikit sini, sikit sana, alamat memang salah faham lah jadinya. Dah tak paham, taknak angkat tangan dan tanya pulak tu. Maka tak hairanlah ramai yang jadi Ayah Pin atau Rasul Dahri.

Banyak yang boleh kita ketahui tentang diri kita melalaui tabiat pembacaan kita. Kita tahu kita ni golongan main sebat ajer jika tak pernah pedulikan tentang ada tidaknya logo halal pada makanan kita. Kita tau kita ni seorang yang serkap jarang jika kita tak pernah peduli dengan papan tanda jalan raya. Kita tahu kita ni seorang yang cibai bila kita membaca sekadar nak cari kesalahan atau kelemahan seseorang.

Dan bila kita dah ketahui akan sifat diri kita, maka kita sudah tahu titik mula akan sebuah perubahan. Langkah seterusnya ialah untuk belajar dari pengetahuan itu atau sebaliknya. Namun kesedaran ini telah lama hilang dari bangsaku. Tak hairanlah jika satu hari nantik, Tanah Melayu ini akan tergadai sebab Melayu malas nak ambil masa dan baca isik kandungan kontrak yang mereka tandantangani. Atau berpecah belah sebab mereka berilmu dalam berhujah saja, tanpa pengamalannya.

Takde guna aku akhirkan artikel ini dengan kesimpulan jika isik kat tengah tadi korang dah skip.Interview dengan Wali (Tertinggal Kayu Sugi)

Bekelah. Bukan tempat kami keluar 3H tu


Kami sedang keluar 3 Hari di sebuah kampung yang terpencil di Pahang. Punyalah terpencil, hinggakan sumber airnya datang dari gunung. Jadi untuk aktiviti macam mandi dan membasuh pakaian, kami terpaksalah pergi ke sungai yang berdekatan dengan surau tersebut. Abang karkun sebagai amer, telah membahagikan kami kepada 2 jemaah. Satu ialah Atan, Abu dan abang karkun. Satu lagi ialah kami: brader bus stand dan aku. Jadi, sekarang ni turn jemaah kami untuk mandi dan basuh pakaian..."Bang. Abang mesti pernah dengar pasal para wali yang boleh pergi Mekah balik hari, kan?" tanyaku pada brader bus stand memulakan perbualan.
Pun bukan gambar jemaah kami


"Pernah" jawabnya pendek. Dia sedang mencangkung di tepi sungai sedang membasuh pakaiannya. Aku pula sedang nak gosok gigi.
"Apsal?" tanyanya kepadaku, tanda dia berminat.
"Abang tau tak ilmu tu?" tanyaku. Sefaham aku, masa kami ke Mekah yang pakai ilmu lipat bumi tu, adalah kontribusi dari brader bus stand. Beliau memandang kepadaku.


"Kenapa kau nak tau?" tanya brader. Dia langsung tak menoleh padaku tapi terus menerus membasuh pakaiannya. Dia dah sampai part membilas pulak.


"Takdelah. Masa pergi Mekah haritu, saya rasa saya tertinggal kayu sugi kat tepi paip air zamzam tu" kataku ikhlas. Aku rasa bersalah sebab terlupa pasal kayu sugi tu. Bukannya sengaja nak buat point nak pergi ke Mekah balik. Aku betulbetul tak ingat pasal kayu sugi tu lepas ambik wudhuk sebab Pak Arab di belakangku sibuk tolak-tolak.


"Alah, beli jelah kayu sugi yang lain. Abang karkun kau kan ada banyak?" tanya brader. Dari raut wajahnya, nampak macam soalan terakhir ni, nak uji aku je, ni? Aku takbley fail.


"Takde la. Kang Tabligh jugakkk yang kena fitnah sebab kelemahan saya tertinggal kayu sugi kat situ..." jawabku selamba. Aku membayangkan isu-isu semasa dengan golongan tabligh yang selalu terkenal sebagai jemaah yang pengotor dan suka parking kayu sugi merata-rata tempat.


"Kalau kau nak sangat, aku boleh pergi ambilkan" kata brader sambil mengangkat baldinya dan meletakkannya di tepi. Dia bangun dan membetulkan kain basahan dan tshirt lusuh yang dipakainya. Nampak gaya macam dia nak buat terjun tiruk ke dalam sungai ni.

Buat lawak pulak brader ni.


"Boleh gak. Kalau senang nantik abang pegi ambik, k?" pintaku. Brader mengangguk sambil berkata:
"Insya Allah".
Brader terjun lebih kurang cam gambar ni

Aku memerhatikan gelagat brader yang buat gaya macam orang nak buat dive. Dah lama aku tak tengok dia melawak camni. In fact, tak pernah aku tengok dia siap buat aksi lawak camni. Biasa lawak lisan jer...Tibatiba, brader bus stand betulbetul terjun tiruk ke dalam sungai. Aku ketawa dengan lawaknya. Brader hilang dari permukaan air sungai. Ni nak buat skill menyelam masuk kat sini dan keluar kat hujung sana la, ni.

Aku pandang kat seberang sungai. Aik? Tak keluar-keluar pun brader ni? Aku mula cemas. Aku pun pergi ke tempat brader terjun tadi. Eh? Tempat ni cetek, lah. Kalau brader terjun tiruk kat sini tadi, mesti dia terhantuk kat batu yang banyak kat dasar sungai ini. Aku mencari-cari brader takut-takut dia lemas atau hanyut ke hilir ke. Tak jumpa jugak. Aku betul-betul cuak.


"Brader! Brader!" jeritku memanggil walaupaun aku tau takde sapa dan kalau brader ada dalam air pun, mana dia boleh dengar. Tapi aku terjerit-jerit jugak memanggilnya. Aku mula cemas. Apa yang aku nak explain kat amersab (abang karkun) nantik? Mesti bahu aku kena tujal ni kang sebagai denda tak jaga ahli jemaah.
"Amenda yang kau ter brader-brader tu?" suara brader. Aku menoleh ke belakang. Kelihatan brader bus stand berdiri di tepi baldinya dalam keadaan basah, sambil memegang kayu sugiku yang tertinggal di Mekah masa bulan Syawal baru-baru ni....

Dunia dah nak kiamat


Siapa yang taktau, kita ini ummat akhir zaman? Siapa yang tak tahu, semua tanda kiamat kecik sampailah sederhana dah berlaku, bukan takat kat dalam dunia, bahkan kita ada tanda-tanda kiamat versi Malaysia. Siapa yang berani mengaku dia dapat rasakan kekusyukan dalam solatnya? Siapa berani mengaku dia ada ilmu ke-15 (ilmu laduni) dan layak menafsirkan penyelesaian (Al Quran) kepada semua masalah dunia? Bahkan ada guru-guru tarekat yang dah putus asa, melarikan diri dari gunung ke gunung menyelamatkan iman dan keluarga mereka. Ramai juga yang melarikan diri dari realiti kehidupan kerana kononnya menyahut seruan agama...


Maka tinggallah kita, si jahil yang takde mata, terkapai-kapai mencari makna. Ramai yang dah menjualkan diri dan jiwa mereka demi sesuap nasi. Ada yang suka-suka menjualkan anak, isteri bahkan harta benda jiran mereka. Ada yang menyelesaikan masalah dengan menamatkan riwayat orang yang banyak komplen. Dunia dah huru-hara. Kiamat is around the corner. Dan takde sapa yang pedulik mana kita nak pergi melainkan sibuk dengan tempat kita berdiri. Cuma kadangkala, aku tetap cuba menipu diri sendiri dengan mengatakan: harapan masih ada.
Aku tahu jalan yang perlu aku lalui. Jalan kesepian, penyisihan, kesalah-fahaman, kekeliruan. Setiap tapak yang ku langkahi, semakin bergoyang keimananku yang tahada tidaknya ini. Awal pagi aku sungguh bersemangat dengan tasbih Fatimah dan Surah Yassinku. Baru sampai dhuha, aku sendiri dah komfius dengan perjuanganku. Tapi inilah dia jalan yang berbahaya itu. Jalan yang telah dipilih oleh ketuaku. Bukannya jalan segunung Uhud emas. Bukannya jalan populariti. Tapi jalan lapar dan kenyang berganti-ganti. Jalan keluar dengan wangi, balik rumah dengan hitam berdaki.


Aku tau, imanku bukannya kuat sangat. Malah kepercayaanku lebih rendah jika dibandingkan dengan kepercayaan ibu dan isteriku kepada Nya. Namun aku tak boleh tunjukkan kelemahanku. Takut-takut nantik ada lubang untuk si musuh memporak perandakanku.

Cuma kadang-kadang, sebagai manusia, aku perlukan tempat mengadu.
Dan sesuatu yang mengatakan: "Ya, engkau benar. Teruskan perjuanganmu".
Dan untuk itu, Ya Samik, Kaulah yang Lebih Tahu.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails