Tuesday, August 17, 2010

Ramadhan masih kuning lagi, harga ayam naik gila dah babi.

Kenaikan harga ayam di pasaran tempatan tatkala hampirnya penghujung bulan Ramadhan, bukanlah satu perkara yang asing di Malaysia. Orang Melayu Malaysia yang tak kreatif dalam pemakanan, sangat bergantung kepada lauk-pauk yang berasaskan ayam untuk dijadikan jamuan ketika Hari Raya pertama nantik. Tak ketelanjuran juga jika dikatakan, bahawa hampir setiap hari, orang Melayu memakan haiwan ini. Tak hairanlah jika kebanyakan dari Melayu berperangai macam ayam.

Interview dengan Saiko

Jangan SEKSI depan akuu!!
...semalam aku dipanggil untuk menemuramah seorang saiko yang baru ditangkap kerana telah menyerang dan membunuh perempuan-perempuan seksi. Aku ditugaskan untuk meneliti mamat ni dalam usaha memahami keadaan mental manusia kerana sungguhpun kes jenayah sebegini masih terpencil, tapi jumlah orang seksi semakin meningkat sejak kebelakangan ini. Yang bertudung pun tak berkecuali. Aku pun saiko jugak kadang-kadang. Anyway, aku dah rakamkan banyak sesi perbualanku dengan mamat tu dan di bawah ni adalah salah satu yang aku dapati paling menarik..

Harini Hari Selasa (Malam kang ada dinner bukak Puasa)

Hari ini datang lagi. Aku masih bernafas lagi. Syukur ke hadrat Ilahi. Kerana peluang ini. Aku bingkas bangun, menggosok gigi dan mandi.
Perjalanan ke tempat kerja, orang berlumba-lumba, bukanke harini puasa? Kenderaan banyak, tapi keta kosong ajer. Bawak sorang layan kepala. Ataupun dok berdua. Yang bermotor tak engat dunia. Yang bawak bas, berenti ikut suka. Yang bawak lori, memandu macam dia beroda dua.

Kita, mug dan realiti (kejadian aku)

Dan apabila aku telah dijadikan, maka semua pengetahuan tentangku sudah ada di sisi Allah. Allah sudah menetapkan ajal, rezeki, jodoh, untung rugi cerita aku. Dan semua yang Allah dah tentukan adalah yang terbaik. Allah Yang Maha Mengetahui. Cuma aku ajer, sebagai makhluk yang diberikan segala kelebihan untuk memahami akan kehebatan Allah ini, perlu merebut peluang untuk lebih memahami, supaya aku lebih ikhlas dalam taat kepada Penciptaku. Kerana penciptaanku ini adalah umpama simbolik kemenangan kebaikan mengatasi keburukan. Dalam diriku ada dua unsur utama: baik dan jahat. Tak macam malaikat yang baik-baik saja atau jin yang jahat-jahat saja. Dan kalau aku serve purpose penciptaan aku, maka aku dikira berjaya. Kalau tak, aku dikira tak berjaya.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails