Friday, October 1, 2010

Kisah Para Wali (Abu Yazid dan selubung keakuan)


Abu Yazid berkata: "Dunia telah kutalak tiga. Kemudian seorang diri aku berjalan kepada Yang Esa. Aku berdiri dihadapan Nya dan berkata:
"Ya Allah, tiada sesuatupun yang kuinginkan kecuali Engkau. Apabila Engkau telah kuperolehi, maka semuanya turut kuperolehi"

"Setelah Allah Mengetahui keikhlasan hatiku maka kurnia pertama yang diberikan Nya kepada ku adalah membukakan selubung keakuan dari depan mataku"

Kisah Para Wali (Sedutan dari kisah mikraj Abu Yazid)


..."Tidak ada seorang manusia pun yang pernah mencapai kemuliaan yang lebih tinggi daripada apa yang telah kucapai ini. Tidak mungkin tingkatan yang lebih tinggi dari ini"

Tetapi kuperhatikan betulbetul ternyata kepalaku masih berada di tapak kaki seorang Nabi. Maka sedarlah aku bahawa tingkatan terakhir yang dapat dicapai oleh orang-orang soleh hanyalah tingkatan awal dari kenabian. Mengenai tingkat terakhir dari kenabian tidak dapat ku bayangkan.


Kemudian rohku tembus ke segala penjuru di dalam kerajaan Allah. ...Ketika rohku menemui roh kesayangan Allah, Nabi Muhammad SAW aku melihatnya seratus ribu lautan api yang tiada bertepi dan seribu tirai cahaya. Seandainya kusuakan kaki ke dalam antara lautan-lautan api itu, nescaya aku akan hangus binasa. Aku merasa takut kehairanan. Tetapi betapa besar pun keinginanku, aku tidak berani memandang tiang perkhemahan Muhammad Rasulullah. Walaupun aku telah berjumpa dengan Allah, tetapi aku tidak berani berjumpa dengan Muhammad.

Kemudian Abu Yazid berkata:

"Ya Allah, segala sesuatu yang telah terlihat adalah diriku sendiri. Bagiku tiada jalan yang menuju kepada Mu selama aku ini masih ada. Aku tidak dapat menembus keakuan ini, apakah yang harus kulakukan?"

Maka terdengarlah perintah: "Untuk melepaskan keakuanmu itu ikutilah kekasih Kami, Muhammad. Sapulah matamu dengan debu kakinya dan ikutilah jejaknya"

Kisah Para Wali (Bisyr dan kenaikan pangkatnya)


Bisyr menceritakan: Pada satu ketika aku bermimpi bertemu dengan Nabi. Beliau bertanya kepadaku:
"Bisyr, tahukah engkau mengapa Allah telah memilihmu di antara manusia yang sezaman denganmu?"

"Aku tidak tahu ya Rasulullah" jawabku.
"Kerana engkau telah mengikuti sunnahku, memuliakan orang-orang yang soleh, memberikan nasihat-nasihat yang baik kepada saudaramu, mencintaiku dan keluargaku," Nabi menjelaskan.


"Kerana alasan-alasan itulah Allah telah memilihmu termasuk dalam golongan orang-orang yang soleh"

Kisah Para Wali (Bisyr dan membelanjakan harta ke jalan yang tak baik)

Seorang lelaki meminta nasihat kepada Bisyr: "Aku mempunyai 2 ribu dirham yang kudapati secara halal. Aku ingin menunaikan haji"


"Apakah engkau hendak pergi bersuka-suka?" tanya Bisyr.
"Jika engkau benar-benar berniat untuk menunaikan perintah Allah, maka jelaskan hutang seseorang, atau berikan wang itu kepada anak yatim atau seseorang yang memerlukan pertolongan. Kesenangan yang diberikan kepada seorang muslim lebih disukai oleh Allah daripada seribu kali menunaikan ibadat haji"

"Namun aku lebih suka menggunakan wang ini untuk ibadah haji" lelaki itu menjawab.

"Ya, kerana kau telah memperolehnya dengan cara yang tidak halal" jawab Bisyr.

"Maka engkau tidak akan merasa tenang sebelum engkau menghabiskannya dengan cara-cara yang tidak baik"

Kisah Para Wali (Bisyr dan erti tawakal)


Beberapa orang mengungjungi Bisyr dan berkata:
"Kami datang dari Syria hendak pergi menunaikan haji. Mahukah engkau menyertai kami?"

"Dengan 3 syarat" jawab Bisyr.
"Yang pertama, kita tidak akan membawa bekalan. Kedua kita tidak akan menerima belas kasihan orang di dalam perjalanan. Dan ketiga, jika ada orang memberikan sesuatu, kita tidak boleh menerimanya"

"Pergi tanpa bekalan dan tidak meminta kepada orang lain dalam perjalanan dapat kami terima", jawab mereka.

"Tetapi apabila orang memberikan sesuatu, kenapa kita tidak boleh menerimanya?"

"Sebenarnya kamu tidak bertawakal kepada Allah tetapi berharap kepada bekalan yang kamu bawa" cela Bisyr kepada mereka.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails