Tuesday, October 12, 2010

Wali dari Bangi (Mesyuarat)"Assalamualaikummm" salam abang karkun kepada semua. Atan, Abu, brader, abang karkun dan aku sedang bermesyuarat. Kami duduk dalam bulatan. Kebanyakan kami tak tau apa yang nak di mesyuaratkan. Mungkin brader dan abang karkun punya idea ni. Takpe. Kita taat. Lagipun, abang karkun ialah amersab kitorang bulan ni.


"Keadaan di Tebing Barat semakin genting. Kita tak boleh tunggu ummat Islam nak solat Subuh secara berjemaah seperti ramainya solat Jumaat baru nak bertindak" kata abang karkun sebagai mula. Kami memasang telinga.

"Aku dah dapat tugas dari syura untuk mengumpulkan jemaah dan berangkat ke Tebing Barat" kata abang karkun lagi. Kami excited. Cayalah. Aku suka misi-misi sebegini dari keluar 3 hari sebab takyah nak fokus sangat jaga adab dan jaga fikir risau. Misi sebegini biasanya fun. Pergi pun mesti pakai magik. Kengkadang naik UFO. Kengkadang main lipat bumi. Aku harap kalini ada kelainan...

"Dalam mesyuarat ada kebaikan, maka aku mesyuaratkan diri aku" kata abang karkun. Ohhh. Dia nak mintak pendapat untuk ke Tebing Barat rupanya. Abu dan Atan angkat tangan. Kami mengamalkan konsep isyarat tangan dari menunggu giliran dari kanan ke kiri. Sebab kengkadang idea datang dan idea pergi. Sambil menunggu kang dah lupa. Aku selalu camtu.

"Abu?" tanya abang karkun. Abang karkun memang suka dengar idea Abu sebab Abu tu hati kering sikit. Idea Abu pun dahsyat-dahsyat gak. Memang tahap 'plan 5 tahun akan datang sekali rap'.

"Solat dua rakaat" jawab Abu. Brader menepuk bahu Abu tanda syabas. Atan masih mengangangkat tangan.

"Atan?" tanya abang karkun nak jaga hati.
"Buat solat hajat" kata Atan. Kitorang sumer memandang Atan. Atan buat muka blank2 cute. Abang karkun memandang pada ku. Aiseh. Aku dah pikir tadi. Dah lupa plak.

"Brader?" tanya abang karkun pada brader bus stand pula. Brader bus stand mengisyaratkan bahawa dia bersetuju dengan Atan dan Abu.
Aku mula terasa pressurenya. Aku mesti kasi syor yang lain.

"Kita semua solat dua rakaat" kataku. Abang karkun mula menimbang kesemua syor kami. Kami semua terdiam menunggu keputusan amer.

"Kita semua solat hajat selepas solat Zuhur nantik" kata abang karkun. Aku beristighfar. Atan, Abu dan brader mengucapkan syukur...
Haru betul kalau ghaib camni...

Kami semua bersolat hajat secara berjemaah selepas solat Zuhur dan selepas kami bagi salam, abang karkun diliputi oleh kabus tebal dan menghilang. Kami semua bertasbih kepada Allah...

Atan dan Abu

Semua bertutup tapi suara Maklang tetap menghiasi ruang gegendang Atan (gambar curi)

"Ontah hapo, di buek eh dalam bilik tu lelamo, agak eh? Sonyaaaap yo. Kok isap dadah, takpo yo. Jangan kang pintu nak kono ghompoh, jumpojumpo dio dah koghing mati togantung, yo. Camacam kes orang gilo, sekarang ni" tempik makcik Rahmah dari luar pada pagi tu.

Atan berkalih tempat. Tibatiba katil tempat yang dilepaknya dari tadi terasa rimas. Atan bingkas bangun. Nampak cam hangin jer muka dia. Mungkin kerana intro dari maklangnya tadi membuatkan paginya terasa sempit. Mungkin kerana pundi Atan dah penuh. Atan mencapai towel dan meluru ke bilik air. Atan menolak pintu bilik air. Tapi ia berkunci dan dahi Atan terhantuk di pintu. Ada orang dalam bilik air. Atan menggosok dahinya yang sakit. Hmmm. Setakat ni, hari Selasanya berjalan lancar...

"Assalamualaikumm" trademark abang karkun cuba ditiru pula oleh Abu. Atan tersenyum sorang. Tah kenapa dia happy mendengar suara Abu.
"Wa'alaikumussalam" jawab Atan dari pihaknya. Scene terbelah kepada dua. Sebelah kira Abu dan sebelah kanan Atan. Masing-masing memegang henpon masing-masing, sednag berkomunikasi.
"Awak tak nerr?"..."Kiter tak tini"
"Katne?" tanya Abu.
"Umah" jawab Atan. Dia takmau berbunyi seperti kegersangan.

"Watper?" tanya Abu lagi. Kedengaran bunyi orang berbisik seperti bersedia untuk sesuatu di latar belakang Abu.

"Monungg" adu Atan. Dari intonasinya, Atan mencadangkan agar Abu mengajaknya keluar jalan-jalan sekarang. Dia nak lari dari kebingitan rumahnya sejak kepulangan maklang. Dia nak keluar tengok orang sambil menenangkan fikirannya yang kacau dari hiruk-pikuk rumahnya yang semakin sempit sebab dia dah dekat 7 bulan menganggur. Atan nak...

"Aku datang sekarang" kata Abu. Henpon dimatikan dan scene menjadi satu dan tertumpu pada Atan. Atan happy dalam keterkejutan kerana Abu begitu memahami. Adakah Abu boleh baca fikiran? Adakah Atan dah cukup bagus dalam persuasive communication? Adakah itu? Adakah ini?

Atan dan Abu dalam keta Abu. Atan yang drive sebab selalunya memang gitu. Lagipun, Abu tu pemalas orang nya. Dia duduk menyandar dengan selesanya sambil tingkap kereta dibuka luas.

"Kita nak gi ner?" tanya Atan excited. Abu kalau duduk menyandar camtu, mesti ada plan best punya.

"Mana lagi? Pergi cari kerja, lerr" jawab Abu rilek. Abu mengeluarkan henponnya dan menekan speed dial. Scene berubah menjadi dua dengan Abu di sebelah kiri. Sebelah kanan masih blank sebab kita tak tau sapa yang dihubungi oleh Abu kerana nada dail masih berdengung. Panggilan di angkat. Kelihatan seorang brader bus stand sedang duduk di sebuah bus stand di Kg Kerinchi.
Bukan brader bus stand


"Ambik aku kat tempat biasa" kata brader. Belum sempat Abu yang si pemanggil nak bagi salam, dahhh dapat order seterusnya. Atan dan Abu meluncur laju di Federal Highway.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails