Monday, June 18, 2012

Abang Saiful dan buah durian

Abang Saiful memberhentikan motornya di depan gerai durian. Dah lama Kak Gayah bersungut ndakkan durian. Dah duatiga kali Abang Saiful lalu depan gerai tu tapi ada saja halangannya. Belakang ada lori laju, lah. Kereta banyaklah. Terlupa, lah. Hari ini tidak lagi. Abang Saiful dah berada di depan gerai durian.

Dia akan bawak pulang durian untuk Kak Gayah harini.

Abang Saiful mendekati raga yang berisi raja buah tersebut. Rambang biji matanya melihat buah berduri-duri berlonggok-longgok di tepi jalan. Abang Saiful mengangkat sebijik D24. Digoncangnya. Dia terasa ada benda bergetar kat dalam. Dia meletakkan buah tu. Matanya tertacap ke arah sebijik yang nampak tegap dan ranum.

''Alo tokey, mau D24? Semua isik banyak baik punya'' sapa sorang mamat Melayu bermuka melekit kepada Abang Saiful. Abang Saiful memandang mamat tu.

''Saya tak kesah mahal, tapi saya mahu yang baik. Saya mau bawak balik kasi bini makan'' kata Abang Saiful dalam lenggok gaya ala-ala Cina. Padahal dia dan mamat tu, duadua Melayu. Tahapapasal, duadua cakap cam Cina. Mungkin bau durian yang semerbak di tepian jalan, mempengaruhi cara percakapan Melayu, kot.


''Aiya, sumua baek punyaa, tokey. Tak caya boleh kasi bukak, tengok. Pilih-pilih!'' kata mamat muka melekit seraya berpaling menyahut lambaian tangan seorang kakak yang dah buat keputusan. Abang Saiful dah pegang buah durian pilihannya tadi. Dia mencium sekeliling buah itu, memastikan semua bahagian ada bau, yakni semua ruas ada buah. Kengkadang bau dia satu bahagian jer. Bahagian lain takde bau. Bukan apa. Abang Saiful dah banyak kali terkena. Benda beli tepi jalan, bukan boleh pulang-pulang macam beli kat supermarket. Jadi, masa nak beli tu, kena pilih betul-betul. Barulah berbaloi. Abang Saiful membelek-belek pulak pola duri pada buah duriannya. Berkerut keningnya. Macam-macam skil. Abang Saiful tunggu mamat muka melekit selesai memulangkan baki duit akak tadi.


Tibatiba, sebuah 4x4 berhenti rapat dengan gerai. Nyaris ajer nak tersenggol moto kapcai Abang Saiful. Abang Saiful ushar ajer. Sorang mamat Cina muda keluar dari 4x4. Dia terus dekat dengan mamat muka melekit yang kini sedang mengambil buah durian dari tangan Abang Saiful, nak kupas.


''Salam 1Malaysia! Kasi saya dua bakul, D24. Kasi taruk belakang, haaa'' kata pemuda Cina itu sambil menunjukkan ke arah 4x4nya. Mamat muka melekit menyuruh Abang Saiful pegang duriannya sekejap dan berlari ke belakang lori. Seketika kemudian, dua orang budak lagi keluar dan memanjat lori yang berisi durian. Mereka mula mengasingkan buah-buah durian ke dalam bakul.


Tibatiba ajer Abang Saiful rasa nak beli durian ni lain kali...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails