Monday, August 9, 2010

Kisah kali ini: Rescue diver dengan telaga zamzam.

Nama aku Maik. Aku ejen CIA. Takde sapa yang tau aku ejen CIA. Aku sendiri pun kadangkadang terlupa aku ni CIA. Maklumlah, aku ditempatkan di dalam pasukan search and rescue khas untuk selaman dalam air. Disebabkan team aku ni gempak, kami selalulah dipanggil untuk menyelesaikan masalah kapal karam atau submarine kena bom di lautan dalam. Tapi dalam banyak-banyak pengalaman tu, aku tak boleh lupa saat masa kat Mekah, tempat suci orang Islam. Sampai sekarang aku tak dapat nak terangkan apa yang dah berlaku. Ceritanya macam ni:

Wali Dari Bangi 7

"Berapa banyak nak potong bawang ni bang?" tanyaku pada abang karkun. Dia menoleh ke kanan, mengadapku.
"Kau potong jelah semua. Dah takleh simpan dah tu" jawab abang karkun sambil memuncungkan bibirnya menunjukkan seulas bawang yang dah macam busuk-busuk sikit. Kitorang tengah keluar 3 hari kat satu surau terpencil, bawak budak-budak student. Dan dalam tabligh, kami digalakkan untuk memasak sendiri makanan kami. Yang aku paham, bila kita masak sendiri, kita boleh jamin kebersihan makanan yang masuk ke dalam perut kita ni. Sedap tak sedap, itu akan semakin baik semakin banyak kali kita memasak.

Menerima Qadha dan Qadar

Aku teringat satu cerita pasal seorang murid yang berguru dengan seorang wali. Wali Allah, bila mereka sudah sampai makam yang tertentu, mereka akan didedahkan dengan rahsia-rahsia yang berkenaan dengan realiti ini. Ramai yang menyangka dapat melihat cahaya berwarna-warni dan cantik masa berzikir itu ialah tingkat pertama. Itu sebenarnya gangguan dari setan nak kasi si penzikir tu perasan.

Lembu makan rumput, darah warna merah, kenapa susu warna putih?

Pada satu masa dulu, ada sekumpulan saintis barat yang cuba mencari bukti asal-usul susu lembu. Mereka sebenarnya baru kalah berdebat dengan sorang mamat Islam. Mamat tu tanya saintis kapir ni kenapa susu lembu berwarna putih, sedangkan rumput yang dimakan berwarna hijau dan darah lembu pula berwarna merah. Kumpulan saintis ni mula-mula menyangka soalan itu adalah soalan bodoh, tapi bila mamat tu series bertanya soalan yang sama buat kali kedua, baru mereka sedar bahawa mereka takde jawapan. Mereka sendiri tak pernah kaji kenapa susu lembu berwarna putih. Dan semua itu, mereka nak jawab melalui kajian ini.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails