Saturday, September 11, 2010

Yusof bin al Hussain (Salah seorang dari orang-orang yang di tolak)

"Anda tak kenal saya, tapi Dia kenal kita"

Ibrahim bin Khauwasy ialah salah seorang murid Yusof bin al Hussain. Berkat persahabatannya dengan Yusof itulah Ibrahim mencapai tingkat kerohanian yang menakjubkan, sehingga sanggup berjalan mengharungi padang pasir tanpa bekalan makanan dan binatang tunggangan. Melalui Ibrahim dikisahkan:

Pada satu malam, aku terdengar satu suara yang menyeruku:
"Pergi dan katakan kepada Yusuf al Hussain, engkau adalah salah seorang di antara orang-orang yang ditolak!"
Kata-kata ini menyedihkan hatiku, sehingga seandainya sebuah gunung ditimpakan ke atas kepalaku, nescaya lebih mudah kutanggung daripada menyampaikan kata-kata itu kepada Yusuf.
Malam esoknya terdengar pula satu suara yang lebih keras:
"Katakan kepada Yusuf al Hussain, engkau adalah slaah seorang di antara orang-orang yang ditolak!"
Aku bangun, bersuci dan memohon keampunan Allah. Aku memikirkan hal ini hingga malam yang ketiga dan seruan itu datang lagi:
"Katakan kepada Yusuf al Hussain, engkau adalah slaah seorang di antara orang-orang yang ditolak! Jika pesan ini tidak engkau sampaikan kepadanya, akan Kami timpakan bencana kepadamu sehingga kau tidak dapat bangun lagi"

Ahmad bin Khazruya (Berlawan dengan diri sendiri)

Perangi Nafsu


Beliau telah menceritakan sebagai berikut:

Telah sekian lama aku berlawan, dengan nafsuku sendiri. Suatu hari orang ramai pergi menuju ke medan perang. Di waktu itu aku ingin turut serta lantas aku memujuk hatiku dengan menceritakan ganjaran-ganjaran yang akan Allah berikan di akhirat kelak. Hatiku terus bersetuju. Aku merasa hairan kerana biasanya hatiku susah untuk menerima kehendakku. Tak seperti sekarang ini. Mungkin ini berlaku kerana aku sentiasa berpuasa sehingga batinku tidak dapat lagi menanggung lapar lebih lama dan ingin agar aku menghentikan puasaku.

Tangguh Program Bakar KoranInilah reaksi API kepada paderi tu masa dia nak buat latihan membakar Koran semalam
Saya, sebagai pemegang mohor Manusia Bangang Sedunia, mengisyhtiharkan: bahawa tarikh membakar Koran yang rosak atau yang tidak di baca, telah diTANGGUHkan ke satu tarikh di alam barzakh. Jadi saya nak minta mahap kepada semua pengikut dan fans yang telah menaikkan jumlah visitor ke blog saya dengan ucapan:

"Amacam? Goyang tak?"Perghh..Lagi bagus gimmick ni dari pakai surat berantai scuba...


Mari Mogok Lapar

Ramadhan dah habis. Satu benda yang aku perasan dalam ramadhan kali ni ialah betapa susahnya nak pikir nak makan apa masa berbuka. Bukannya aku takde selera. Bukannya aku tak poser. Cuma tiap kali memandang makanan yang berlambak-lambak kat bazar ramadhan ni, aku teringat akan mak aku: dah makan ke dia? Sihat ke dia? 
Pastu terkenangkan nasib sedara mara aku di luar sana yang struggle dengan peperangan, bencana alam. Tak kurang juga dengan sedara mara aku dalam Malaysia sendiri yang miskin dan hina cam aku gak, yang kita semua bertungkus lumus nak dapatkan seringgit dua buat nak beli bekalan buka puasa ni, tapi tak sampai hati nak gunakan sebab kat depan pintu masuk bazar tadi ada deretan orang mintak sedekah. Dari yang bermain keyboard dan karaoke di tengah bulan Ramadhan, hingglah kepada yang tak buat apa-apa selain duduk di atas sejadah dan berzikir sambil menunggu sapa-sapa akan melempar balance beli Sata tadi kepada mereka.

Aku lapar, tapi aku dah hilang selera. Dan ini mengingatkan aku kepada lagu Temple of the Dogs (Hunger Strike)yang menaikkan kumpulan Pearl Jam dan Chris Cornell dulu. Kalau kau nak tengok versi lain bagi lagu ini, sila ke : http://akuskizo.blogspot.com/

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails