Thursday, August 12, 2010

Kehebatan Orang Melayu

Sekadar Hiasan

Orang Cina pandai berniaga. Orang India tahan dengan kerja-kerja berat. Orang Melayu; hanya pandai bergaduh.
Tapi skil bergaduh orang Melayu dah evolve sejak zaman Hang Tuah sehingga sekarang. Kalau dulu diorang gaduh pakai kaki dan tangan, sekarang diorang gaduh pakai mulut dan otak. Orang Melayu memang sopan santun dan baik macam malaikat, tapi akan bertukar jadi setan kalau berdepan dengan orang yang kurang ajar. Tak kira lah sapa yang kurang ajar tu. Hairannya, orang Melayulah yang paling kurang ajar sesama orang Melayu yang lain. Mungkin kerana mereka tak takut pada sesapa kecuali Tuhan dan mak mereka.

Atan dan Abu 2 (Tersalah niat dalam berdoa)

Asan memang dikenali sebagai seorang playboy. Dia memang hebat. Dia juga handsome dan berduit. Belajar pun pandai. Tak macam Atan dan Abu. Atan dan Abu ni adalah bumi jika Asan itu adalah langit. Namun diorang ni berkawan. Diorang adalah housemate.Malas nak cerita pasal background Asan. Cukuplah dinyatakan bahawa Asan ni mungkar orangnya. Tapi kebelakangan ini, Asan nampak lain. Mungkin sebab bulan Ramadhan? Mungkin sebab kemelesetan ekonomi? Atau apa? Semasa Asan ditemubual semalam, dia kelihatan letih dan tak bermaya.

"Asan. You need Yomeishu. Hehehehe" lawak Abu.

Harini hari terakhir


Namaku Nurkan. Aku sejenis makhluk yang dijadikan dari serpihan api. Aku malas nak cerita bab asal-usul ni sebab aku tak suka subjek sejarah. Dan geografi. Aku pun tak suka teacher BI sebab dia garang. Korang kenali aku dengan nama jin. Tapi aku lebih suka dipanggil setan.

Atan dan Abu 1 (Cerita di waktu Maghrib)

Ada satu senja, Atan tengah lepak di biliknya main gitar. Tahapebendela si Atan ni main gitar time-time nak Maghrib. Dahlah lepak dengan berlenggeng dan berseluar pendek jer. Dah mandi ke belom tu? Abu ada kat sebelah, tengah pengsan kot?. Abu menebas semak kat kampung petang tadi, tu pasal dia letih. Atan layan kepala dia jer. Main gitar. Melalak-lalak senjasenjani.

Wali dari Bangi 9 (Ghash).

Kelihatan KuWali dibasuh oleh Wali dari Senama, Rembau
"Jangan ingat serban kita kemas, janggut kita lebat dan ayat kita power, kita ni bagus. Jangan ingat kita yang dok berkampung dalam masjid ni hebat dan orang-orang yang di luar tu jahil. Jangan perasan kita ni golongan yang sedikit yang terpilih dan dijanjikan keselamatan kerana selagi kita bernafas, kita terdedah kepada kesilapan yang akan membawa kepada penyesalan selama-lamanya" Abang karkun memulakan ceramahnya setelah selesai Intro puji-puji Allah dan selawat ke atas Baginda SAW. Abang karkun memang selalu menjadi mangsa untuk bayan kalau kitorang keluar 3 Hari kat mana-mana. Yelah. Bukan semua ada keberanian nak bercakap macam abang karkun, depan otai-otai dan ustaz-ustaz yang mengharapkan sesuatu yang sensasi dan baru sebagai pengisi masa kosong antara Maghrib dan Isyak. Kitorang belum ada keberanian. Biarlah abang karkun jer yang bayan.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails