Monday, September 13, 2010

Selamat Hari Isnin, wahai pengunjung kampungku!

Aku Buta IT. Namun, setelah kumelihat, IT itu membutakanku. Steve Jobs dan Bill Gates tak kenal aku. Tapi aku kenal benar perangai orang yang macamtu. Dan aku masih baru dalam dunia korang. Dalam keterujaanku dengan pengetahuan baruku ini, kadangkala aku terselfish atau terbad joke. Untuk itu, aku susun sepuluh jari dan mengucapkan:

"Jadilah follower aku"

Hahaha

RTM3: Jumpa botol coke dalam juadah Raya.

Ciuman lakonan. Nak idup...


Aku malas nak kutuk pasal ke-RTM3-an TV3 sejak peristiwa majlis berbuka dulu. Sebab 'semua orang nak survive'. Nak hidup, kenalah bersekongkol dengan orang yang ada kuasa, katanya. OK. Takpe. Ini kes daruratlah kiranya. Aku sebelah mata. Tapi aku takbley tahan bila tengok Coca Cola pun ada sekali dalam senarai pengiklan kat RTM3. Siap mangkuk dalam Melodi Raya (yang hanya menurut perintah tu), buat promo bangang dengan berpura-pura memegang sebotol Coke sorang masa mengacara. Bukan Coke ni Yahudi ke? Kandungan airnya pun dahlah tak berapa sihat. RTM3 takde etika ke dalam menerima sapa clientnya?

RTM3: Kepada Rancangan Jalan-Jalan Cari Mangkuk


Kepada semua yang terlibat dengan rancangan Jalan-Jalan Cari Makan di RTM3, aku nak bagi tazkirah ringkas:

SUAP MAKANAN DENGAN TANGAN KANAN.
CEBOK BUNTUT DENGAN TANGAN KIRI.

Aku tak taulah adab makan agama apa yang kau ikut, tapi aku takmau anak-anak sedara aku terikut-ikut dengan budaya makan dengan tangan kiri yang korang pamerkan. Kalau minggu depan aku tengok sapa-sapa makan dengan tangan kiri, aku akan off kan TV sampai nona start.

Kisah Para Wali (Abdullah bin Mubarak dengan Hambanya)


Abdullah mempunyai seorang hamba. Seseorang memberitahu Abdullah tentang hambanya.
"Hambamu itu setiap hari menggali kubur dan memberikan hasilnya kepadamu"
Pengaduan ini sangat merisaukan Abdullah. Suatu malam dia mengikut hambanya itu. Hamba itu pergi ke sebuah perkuburan lalu menggali sebuah kubur. Di dalamnya ternyata ada tempat untuk solat. Abdullah yang menyaksikan ini dari jauh, merangkak menghampirinya. Ia melihat hambanya yang memakai pakaian dari karung dan tali pengikat leher. Kemudian hamba itu mencium tanah sambil meratap. Menyaksikan kejadian ini, Abdullah menangis dan dengan diam diam meninggalkan tempat itu dan duduk di suatu tempat yang terpisah jauh dari situ.

Wali Dari Bangi (kena bayan 1)

"Siapa tak azam, takleh rasa beriani gam yang dihidangkan di luar tadi"
Dalam pengkajianku akan kewalian abang karkun, aku terpaksa turut serta keluar bertabligh dengannya. Program keluar 3 hari setiap bulan ni, pada mulanya memang berkisar sekadar memerhatikan tindak-tanduk abang karkun. Sebab kalau dia wali, segala tindak tanduk dia tidak akan bersalahan dengan 4 mazhab ataupun sunnah. Apatah lagi yang fardhu. Tapi lama-kelamaan, ada sekumpulan jemaah student yang memandang tinggi pada aku atas kerapatanku dengan abang karkun. Dapat pulak kadang-kadang masa program malam markas, aku disapa oleh kebanyakan otai-otai tabligh. Walaupun aku tau hakikatnya otai-otai dan student-student ini nampak aku sebab abang karkun, kadangkala aku terasa jugaklah kegempakan menumpang populariti tersebut.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails