Tuesday, November 30, 2010

Hipnotisma ala payobosa2

sambungan dari sini

Pendek kata, blog ini menganjurkan Dewan Bahasa dan Pustaka MENGUBAH PEPATAH itu kepada 'Teguk yang jernih, tinggalkan yang keruh'. Pendekatan ini diharapkan agar mengubah masyarakat Malaysia agar lebih memandang kebaikan daripada bersifat over-critical terhadap perbuatan orang lain. Pernyataan ini secara subliminalnya mengatakan bahawa kami menyokong dengan katakata kerajaan ke arah kesederhanaan dan toleransi (dalam hal keharmonian kaum, yakni interaksi antara manusia seperti yang kita katakan dimula artikel)

Secara lojikanya juga, kita akan hanya fokus pada air teh yang nak diteguk, sambil memaintain dan mengimbangi jemari akibat gelas yang panas, serta memastikan mendak teh kekal di bawah permukaan hirupan kita. Ini ialah hujah dari sudut jika kita samakan pepatah itu dalam perihal meminum minuman teh yang panas.

Kerana di waktu huru hara di akhir zaman ini, kita kaum manusia tak usah membuang masa dengan bercakaran dan menuding jari akibat tahi ayam  di lantai rumah jiran, daripada memfokuskan kepada menjaga pintu rumah atau memastikan ayam kita tak masuk rumah orang dan berak sesuka hati. Kita kena tak kisah sangat dengan kelemahan saudara kita, dan menumpukan kepada eksploitasi akan kelebihannya. Kerana kita hanya ada kita. Kita tak dapat nak berada di Padang Besar, Perlis dan di Tambak Johor, Johor pada masa yang sama. Kita kena BERSEDIA. Oleh yang demikian, lebih baik kita rakyat Malaysia TEGUK AJER YANG JERNIH, TINGGALKAN YANG KERUH duludulu tu dan berpadu tenaga demi menghalang tsunami, gempa bumi, banjir, inflasi, dan EVIL yang semakin menunjukkan taringnya...

"Haduiii...Poning kopalo den..." kata brader bus stand.

Atan dan Abu (Awal Muharram)

"Tan, Selasa depan kau free tak?" tanya Abu lepas dia keluar dari bilik mandi. Nampak sangat dia berpikir semua ni masa dalam bilik air tadi.

"Ntah. Kenaper?" tanya Atan.

"Aku ingat nak pakai khidmat kau ikut aku pergi Meru" kata Abu.
"Jauh tuu..Kan aku kerja hari Selasa. Weekdays, tu" jawab Atan memuncungkan bibirnya.

"Selasa depan cuti, la. Awal Muharram" kata Abu.
"Oh? Ye ke?" kata Atan blank.

"Amender la kau ni, orang kapir pun tau selaser depan awal muharram, walaupun dia tau sebab kompeni cuti jer" kata Abu lagi menyucukkan puntung rokok ke luka di dada Atan. Atan seperti biasa, memang dah biasa jadi bahan bila depan Abu.

"Patutlah akak kat kompeni aku cakap ada tournament boling pada hari tu" kata Atan lagi.

"Amenderla korang ni. Bila cuti, pergilah tengok orang berarak ke, sambut Awal Muharram tu dengan bersolat dan berselawat ker. Ni pergi main boling" cucuk Abu lagi. Mungkin harini ialah hari Abu. Well..Harihari pun hari Abu bila in terms of dengan Atan ni...

"Tapi hadiah dia lumayan ooohhh. Seribu oooo" kata Atan. Atan mengangkat-angkat keningnya. Dia tersengih evil kepada Abu.

"Aku boleh masuk?" tanya Abu sinisterly.
"Boleh. Alahhh. Cam tak beser plak?" kata Atan.

"Joinnnnnn" kata Abu sambil mengangkat tangan kirinya macam nak jadi Ultraman.

"Camner dengan perarakan kau?" tanya Atan pada Abu yang sedang praktis baling bola skru.

"Arak tak arak. Seriiibuuu, tuuuuu" jawab Abu sambil meperkemaskan balingan skru nya dua tiga kali...

Abang karkun dan brader bus stand yang mengushar mereka melalui CCTV hanya menggelengkan kepala mereka...

Wali dari Bangi (Wow! 2)

"Abis tu, apa fadhilatnya kita bagi salam secara oral kepada orang yang tak kita kenali?" tanyaku kepada abang karkun untuk menunjukkan aku tak lari dari topik.

"Benda pertama ialah dapat senyuman dan balasan balik" jawab abang karkun.

"Tapi kau kena buat dengan betul" sambung abang lagi.

"Masa berjalan tu, jangan asyik tenung jalan jer. Kau kena tundukkan pandangan masa depan yang menjolok mata atau tak menutup aurat saja. Pada lain-lain masa, kau car point nak SEBARKAN SALAM. Pada yang selayaknya serta kanak-kanak...Lebihlebih lagi kepada kanak-kanak.

Kau mulakan dengan eye contact. Kau tenung muka sensorang. Tapi kau rilekskan muka kau. Muka takleh tegang. Muka kena rilek dan senyum-senyumkan bibir tu. Walaupun kau sedang tak happy.

Bila dapat eye contact, kau terus besarkan senyuman kau dan bagi salam dengan jelas dan lembut. Kau rendahkan pandangan kau masa kau sebut salam tu.

Dia akan tersenyum dan membalas kembali. Tak kiralah dia seorang yang warak atau seorang mungkereen cam kita ni"

Kami tertawa dengan istilah "mungkereen" tu.

"Kalau dia tak balas salam kita?" tanyaku blank.
"Kau teruskan senyuman dan salam kau kepada orang lain pulak" jawab abang karkun.

"Kalau takde orang setelah dia?" tanyaku mengusik.

"Kau niatkan salam kepada semua makhluk lain yang mendengar salam yang kau sebarkan pada saat itu" kata abang karkun lagi. Aku tau kalau aku tanya lagi, abang karkun akan ada jawapannya pula. So aku stop part ni jerrr...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails