Saturday, July 17, 2010

Demokrasi di Malaya

Aku terbaca baru-baru ni pasal ancaman terbaru kepada demokrasi. Dia kata, walaupun kita dah usaha nak terangkan sesuatu kepada seseorang, orang itu akan sama ada memahami, makin tak paham, tetap berada atas pagar atau terus menerus berada dalam keadaan jahil. Dia kata ancaman terabaru kepada demokrasi ialah otak manusia yang memilih untuk mempercayai apa yang dia nak percaya. Al Quran kan dah cakap, memang ada orang yang ditutup telinga dan matanya oleh Allah dan takyah susah-susah kita nak menerangkan sesuatu kepada dia (setelah dua tiga kali kita sound)...Betul la tu...

Artikel ni berat sikit, tapi sebab topik politik ialah yang paling popular, maka aku pun terpaksalah cerita sikit pasal benda boring ni. Kalau aku cerita pun apa pekdahnya pada aku? Silap-silap kena tangkap lagi, ada. Sebab kata-kata orang nobody macam aku takde impact. Takde fact. Takde leverage. Memang la..Blog ni pun sekadar bahan bacaan santai jer. Yang kau gi ambik series buat apa? Layan orang gila, kau pun sama la gila...Hahaha.

Demokaratsi ialah satu proses pemilihan semulajadi. Yang ramai akan dianggap sebagai mewakili kehendak keseluruhan populasi yang terdiri daripada majoriti, minoriti, atas pagar dan golongan jahil. Sebab by the end of the day, fitrah manusia tetap bersetuju dengan konsep: untuk bergerak ke DEPAN, kita mesti bergerak sebagai SATU entiti (negara, bangsa, agama, ideologi). Cara ini, dapatlah kita menumpukan seluruh tenaga dan masa kita ke arah satu matlamat: kemajuan. Kerana sumber bumi ni ada banyak tu ajer. Unsur dan tenaga dalam dunia ni banyak tuu jer. Takde tambah, takde kurang. Cuma dia berubah-ubah bentuk jer. Jadi, sumber yang ada (masa dan tenaga tadi), perlu digunakan untuk kehidupan seharian dan persediaan untuk hari esok. Dan memandangkan duit ada banyak ni jer, kita kena utamakan hal-hal berkaitan survival menurut keutamaannya. Demokrasi dibina berdasarkan lojik pemikiran manusia yang lurus yang menganggap : kebenaran atau kebaikan (yang sememangnya menjadi fitrah atau motivasi penentu seorang insan) akan menjadi pilihan majoriti, sekiranya semua insan-insan ni tadi, mendapat data/info yang secukupnya mengenai pilihan-pilihan yang ada (sebelum membuat keputusan). Kalaupun mereka dapat tau mereka dah buat keputusan yang salah pada kali pertama, sekurang-kurangnya mereka dah tau nak buat apa pada pemilihan seterusnya. Sebab sejauh manapun kita mampu meramal, hakikat hanya akan terbuka setelah sesuatu itu berlaku. Macam jodoh. Macam rezeki. Macam mati. Lepas mati semua orang akan percaya bahawa, ADA kehidupan selepas mati. Tapi dah terlambat..

Jadi, dalam menentukan 'kebersihan' dan evolusi sistem demokrasi ke arah satu sistem yang sempurna (dalam menjaga hak MAJORITI populasi yang diwakilinya), populasi (atau pemimpin yang menentukan peraturan) perlu menerima kenyataan bahawa kesempurnaan demokrasi hanya akan diperolehi melalui kesempurnaan sistem maklumat. Lagi banyak input yang diperolehi tentang sesuatu isu, lebih baik pemahaman kita terhadap isu itu dan bagaimana kita nak menanganinya. Keputusan pula dibuat berlandaskan set peraturan kolektif yang dipersetujui antara orang-orang yang diwakili. Truth will always prevail. Selagi kita berpikir tentang truth dan mau truth.

Sesuatu dianggap sah bila rukunnya dipenuhi. Ini rule kat Malaysia. Seorang warganegara dianggap sah bila dia penuhi rukun negara. Rukun negara MALAYSIA nombor satu ialah kepercayaan kepada tuhan. Dalam hal ini, Malaysia sah sebab kita ada agama rasmi: Islam. Agama Islam dipilih kerana majoriti orang di Malaysia beragama Islam dan majoriti populasi (pada masa perlembagaan dibentuk) menerima, bahawa setakat hari ini di MALAYSIA, pemerintahan Islam mengandungi kesemua elemen dalam hal menjaga hak dan kehendak manusia; dari cara pemerintahan sebuah negara, hinggalah ke cara nak basuh kemaluan selepas kencing. Ni bukan cerita Melayu jer ni. Kitorang pun belajar benda ni dari orang Arab. Dan Orang Arab itu pula dapat dari Tuhan. Tuhan? Kau tak percaya pada tuhan? Maka kau dah tak sah sebagai warganegara Malaysia, maaaa...Kau kena percaya kepada tuhan. Tak kisahlah lepas tu kau religious ke idak. Kau kena percaya ada kuasa yang MEMILIKI semua ini. Percaya kepada ghaib. Benda yang takde. Kenapa Malaysia dibentuk sebegini? Sebab untuk satu masyarakat terus maju dan berdaya saing, mereka perlu bersatu. Setelah bersatu, mereka akan melantik pemimpin (atau at least satu set of rule pasal kepemimpinan). Dan mereka mahu pemimpin dan yang dipimpin terus loyal kepada agenda dan perjuangan. Kita mahu satu kumpulan yang amanah. Dalam hal mendapatkan kepercayaan, cara paling berkesan terhadap manusia ialah FEAR. Budak ofis jadi rajin bila bos ada. Bila bos takde, semua mengular. Tapi kalau diorang ni semua taat kepada satu kuasa ghaib, mereka akan sentiasa rasa diperhatikan. Berimannn jer. Taat jer semasing. Tu pasal laaa kepercayaan kepada tuhan tu nombor satu dalam runkunegara Malaysia ni. Ni wali yang set kan ni...Mesti ada yang tukar besok ni...Maklumlah, demokrasi.Sukati korang laaa..Ini baru rukun pertama...

Dan di Malaysia, jika kita mahu terus maju ke depan, informasi tentang ketuhanan, kemajuan spiritual perlulah seiring dengan kemajuan material yang asyik diberi penekanan. Informasi tentang Islam, kebaikan dan hak kemanusiaan mestilah diumumkan dan tidak disekat. Namun, perlu diklasifikasikan bahawa; pegangan Sunnah wal Jamaah Mazhab Syafie yang dah terbukti berkesan di Malaysia, yang menekankan kepada hukum warak melebihi hukum syarak semakin mendapat ancaman. Ini yang perlu dibendung kerana ia adalah perpecahan kepada golongan majoriti (Melayu) di negara ini.

Dan sungguhpun begitu, orang Melayu dipecahkan lagi kepada golongan UMNO, PAS dan PKR pulak. Dahlah kena awasi ancaman dari gaya hidup barat, internet, nak kawal ekonomi lagi... silap, tuhan takkan tolong sebab demokrasi bukanlah sistem yang diiktiraf olehNya. Apa-apa sulap, sendiri tanggung. Tak macam sistem beraja atau khalifah. KAkalu silap, tuhan betulkan sebab dua sistem ni aje yang tuhan iktiraf. Tengok Brunei, Tonegok ARab. Kayo-rao ado minyak sebab rahmat dari tuhan.

Nak pecahkan demokrasi senang je. Pecahkan golongan majoriti, bagi diorang berkumpul dalam pecahan baru. Lepas tu bagi info-info yang menyemarakkan lagi perpecahan ini. Barulah minoriti dapat menguasai...Hisshh..Mangkuk punya sistem. Dan kalau sistem niTulahh..Korang ambik jalan susah. Korang nak jadi wali manusia. Kan senang kalau jadi wali tuhan?

Anyway, adakah kita perlu melarang pertumbuhan kumpulan dari agama yang lain? TIDAK. Selagi kumpulan itu tidak menyemaikan kepada kebencian atau cara hidup yang bertentangan dengan budaya Malaysia orthodox (sex is taboo, no homosexuality, no violence) dan menyemaikan kefahaman tentang kebenaran, kedamaian dan kemajuan, kita rakyat MALAYSIA patut sokong. Nak bincang pasal tauhid (tuhan tu ada berapa) pun boleh. Sebab Tuhan yang satu dah lahirkan aku sebagai muslim, Ah Chong sebagai Buddhist, Samy sebagai Hindu dan Netanyahu sebagai yahudi. Kita tak perlu membenci satu sama lain pasal taksub dengan perspektif kita yang sempit dan takmau mengambilkira perspektif lain, sebab masa dah tingal NI jer, minyak dah makin susut, dan mamat saintis masih lagi tak jumpa sumber tenaga free tu. Apa itu realiti pun masih tak pasti lagi (sila rujuk Kita, mug dan realiti). Tapi jiwa masih rasa kosong. Institusi kekeluargaan semakin hilang. Sopan santun dah makin kurang. Bayi tak beribu bapa bersepah-sepah.

Cuma kadangkala kita perlu dihukum sebab kenakalan kita kerana menurut nafsu. Tapi membenci? Never.
Bila benci maknanya kena ada dua atau lebih pihak. Dan penyemaian kebencian ialah perpecahan kepada dua atau lebih pihak. Ini sangat ditentang oleh Islam yang mengamalkan dasar satu tuhan, satu iman. No syirik-syirik.


So, apa yang kita nak buat ni?
Kalau kau tanya aku, aku nak minum air kosong kejap.
.
.
.
Lepas tu aku kena tau apa perintah Dia untuk aku pada saat itu. Dan buat perintah tu.

Kalau takde apa, aku lepak bersyukur nikmat, tu je lah.

Aku sekadar menyampaikan ajer.
Kau kena bukak benak kau, bagi info masuk. Lepas tu selidik info tu, berdasarkan set peraturan kau. Macam aku: aku check pakai hukum warak. Kalau tak paham, parking kat satu side, nantik kita sambung balik.

Pepehal, kita minnum dulu.

2 comments:

nakjaDimande said...

Tq Irwan, aku setuju
satu bulatan bumi ini milik Allah semata, kita hanya menumpang tinggal. hanya kebodohanlah bila kita saling bermusuhan.

Maaf lahir dan bathin.

The Mangkuk Man said...

shukran, nakjadimande...

Sila ikuti siri Kita Mu dan Realiti pula...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails