Wednesday, January 26, 2011

Atan Dan Abu (HighBeam)

"Ek Ellehhh..." kata Atan yang sedang memandu. Abu memusingkan kepalanya memandang Atan. Cahaya highbeam keta yang bertentangan memancari lubang hidung Atan yang luas. Maha Hebat Allah dalam penciptaan Nya.

"Amender?"
tanya Abu.
"Keta tadi tuuu" muncung Atan.

"Orang dah bagi haibim-haibim pun dia tak turunkan haibim dia"
rungut Atan lagi. Atan bagi signal nak membelok ke kiri. Kena masuk ikut sini, cepat sikit.

"Biaser ar tu"
mula Abu kembali.

"Den nyirap boto ngan orang tak turun haibim bila kita dah haibim-haibim dia"
mula Atan pula. Dia dah masuk gear empat. Jalan lurus. Ada lagi 20km. Dari gaya duduk dan dialek negorinya, Atan mahu Abu bercerita. Abu pun mula...Cam biaser.

"Rilek la. Kau takleh nak harap orang nak ikut cakap kauuu, jer"
"Kau cuma boleh sound dia ajer. Ikut tak ikut, terpulang kat dia"
luku dari Abu.

"Abis, dah haibim dia sampai menyakitkan mata kita? Sampai mata kita rabun lak sekejap sampai lari bearing terkeluar dari tebing?"
mesin gan dari Atan.

 

"Mungkin lampu lowbim dia dah blow. Mungkin kalau dia tak pakai haibim tu demi kau, anak bini dia yang dalam kereta tu jugak berisiko tinggi sebab pemandunya seorang yang rabun-rabun sikit..." tingtong dari Abu.

"Kalau dah tau benda tu penting, naper tak tukar jer mentol tu siapsiap?"
Atan menembak sambil melirik tanda muka kemenangan.

"Sebab sen takder. Lampu petrol tambahan pun dah nyala. Anak bini kebulur giler. Bawak balik kampung untung untung ada lebihan dinner. Dapatlah tidur nyenyak anakanak sementara menantikan pagi tiba..."

sajak dari Abu.

Atan terdiam cuba mencari klu.





nota:
Mereka sampai di rumah mak mereka pada pukul satu pagi. Lebihan kenduri bulanan masjid abah bawak dari masjid masih ada. Mereka (Atan dan Abu) makan dengan kelahapnya. Maklumlah, dry season...

3 comments:

eszol said...

dry season

lolololol

gua da la rabun,silauplak tu

gua benci gila kne hibeam

pnah skali gua kne kejar dgn satu kete sbb gua angkat fuck sbb die guna hi beam

benti tepi,talk cock sket then tumbuk

fuck those who dun use hibeam wisely

~* chirpy_chummy *~ said...

yup, me no like hibeam. x kesah la arah bertentangan ke, or dr bakang sekalipun. kalo dr bakang lg hangen kot, sbb dok membontot kita jek. kalo jln ade 3lane xpe gak. ni jln 1 lane! huh. saba je la.. tau la kita ni kete kecik! *oh,emo 5x*

Irwan said...

Sabar, eszol dan cik Chirpy...

Sebab tu lah entry ini di ketengahkan...agar kita mencari alasan untuk bersabar dengan orang lain...

macam kita mencari alasan untuk beramal.

Lately kita lebih banyak mencari alasan untuk tidak beramal atau untuk hate...

Kita kena reverse kan keadaan ini...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails