Wednesday, January 26, 2011

Fana Cerita SuperNatural Malam Tadi.

Malam tadi RTM3 siarkan SuperNatural macam biasa. Episod pasal sorang budak guna sihir dalam kitab satanic untuk kegunaan mereka sendiri. Sam dan Dean jadi mangsa bebudak ni. Dapatlak si Dean memang dikehendaki oleh para setan sejak dia selamat dari neraka.

Isu pasal satanic dan sihir macam style yang diketengahkan dalam cerita SuperNatural ni tak dikira tahyul, pulak kan? Cerita Melayu yang ada lelaki bogel dan pakai kemenyan pulak yang dipotong-potong dan digam-gam.

Apapun, penerimaan masyarakat terhadap benda-benda camni semakin dah meningkat. Aku rasa aku sempat juga menyaksikan proses indoktrinasi mistik ni berlaku di Malaysia ni. Ia bermula dengan tahyul lembut yang di isingkan dengan kelawa-an tiga witch muda dalam Charms. Lepas tu yang aku ingat sangat masa meletupnya movie-movie vampire dan werewolf. Naik gaklah jualan gigi taring palsu tu sekejap. Bila dah mula nak meluat dengan vampire, klip 3gp hantu pulak naik. Sampaikan ultimate kehantuan itu membolehkan penerimaan cerita hantu keluar di siang hari macam Ju_On. Dan industri masih tersekat di situ walaupun kat Malaysia kita dah evolve dari main pontianak atau santau kepada sucker-gents-are-you.


Walaupun kita mengetawakan fanatik The Arrivals yang obses dengan kemunculan Dajjal nantik, atau menepuk bahu jiggers yang memberikan hujah bahawa cicak yang terjatuh kat lantai porch tadi tu adalah angkara zionis illuminati, kita tetap menyetujui satu perkara:

Kita berada di akhir zaman.

Dan kita yang berada di akhir zaman ni, kenalah bersatu dan bersama dalam menghadapi cabaran-cabaran spiritual yang semakin hebat ini. Lihatlah saja pembunuhan, jenayah, pecah amanah, rasuah, orang gila, peperangan di sekeliling kita. Congaklah sendiri harga, gaji, cukai, masa, hutang dan anak yang kita ada.

Dan kita renunglah esok atau masa depan yang kita sedang corakkan untuk anak-anak dan tanahair kita. Inikah dia, rumah yang kita nak wariskan pada mereka? Ini ke rupa keretanya, yang abang nak tinggalkan kat anak sulung abang?

Camtu ke, bacaan Patehah bakal imam dalam keluarga abang?


Kadangkala kawan kita yang bad mood.
Kadangkala KITA yang bad mood.
Itu bukanlah alasan untuk kita saling bad mood me-bad moody

Marilah sebarkan salam dan lebarkan senyuman.
Dan jangan membazir makanan yang telah dihidangkan.

Jemputlah makan.


2 comments:

Siti Salmah said...

Burp... Alhamdulillah, Kenyang dengan santapan yang telah dihidangkan. Macam2x perisa ada... yang pedas dan kena kat batang hidung. Lepas sedar, masih lagi layan cerita tahyul Harry Potter, etc. etc. etc... Hmmm...

Irwan said...

samala kak salmah oii...sama lah..

hidup Gemilaanggg!!!

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails