Thursday, January 27, 2011

Dunia semakin huruhara!Ahh. Sapa nak tau. Semasing tengah sibuk dengan urusan ini dan itu. Sibuk memikirkan sesuatu hingga terlupa segalanya. Mengkomen sana, berpendapat sini. Bincang petang, hingga bawak ke pagi. Kelemahan pengurusan disalahkan pada kekemelesetan ekonomi. Akibatnya rakyat dah malas nak kerja lagi dah, sibuk dalam bermemorandum dan update FB.

Di satu sudut kelihatan manusia menyelamatkan diri dari gempa bumi. Di lingkaran yang sama, kelihatan manusia lain dilanda gunung berapi. Dan di antara kesemuanya manusia juga dibanjiri air dan lumpur dan hujan asid. Untuk membersihkan semuanya, manusia dilanda juga dengan angin dan taufan.

Namun manusia tetap manusia. Dan manusia akhir zaman adalah yang paling menarik. Kapitalisma menunjukkan taring. Ia dimangkinkan oleh globalisasi dunia. Semua kelemahan manusia yang pernah berlaku di zaman sebelumnya, diulang tayang di akhir zaman. Dimainkan dengan butang fast forward juga ditekan.

Bagi yang kaya ada yang beringat ada yang tak sedar diri. Dari kengkawan pejabat, sampailah ke bini Ben Ali. Eh? Muslim ke ni? Gayahidup mewah, reputasi dan blackberry. Populariti, keta ada gps, spekmatalalat dan sticker McD. Semua pun tak pasti, kenapa sikat rambut macam Beckham ni.

Makan sehari lima kali dan setiap kali kat kedai yang boleh swipe ajer. Jamah main cubit-cubit, habis makan, paha ayam hutan dari amazon di tong sampahkan ajer. Takde bezanya dengan seperiuk besar nasi yang dilambakkan ke dalam longkang setelah kenduri. Atau semangkuk nata de coco lebihan mainan anak-anak yang tersekat di lubang sinki.

Sedangkan di sebelah sini dunia, ada manusia yang bernama budak, dok terjerit-jerit bukan sebab kelaparan, bukan sebab kaki kanannya baru saja kudung dek letupan dari pengebom berani mati ni tadi, tapi dek kerisauan akan keadaan keselamatan adiknya yang berada dengannya sebelum letupan berlaku tadi. Atau sebuah keluarga yang trauma nak tidur malam setelah rumah tempat mereka plan nak bersara itu diceroboh penjenayah.

Dan di mana-mana pula kelihatan dunia umpama dilanda huru hara di mana semuanya dah malas nak cari atau buat kerja sebab semuanya cam cilaka dan lebih rela memilih pintu hampa sebelum membakar diri dan kononnya nak mencetuskan revolusi?

Aku kata pada diriku:

Snap back to Reality!
Susu baby ni,
Nak BELI dengan APA, ni?

No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails