Friday, October 15, 2010

Wujudkah dunia ghaib?

Boring laa layan soalan orang kapir camni. Ni aku bagi jawapan dari sudut matematik.
1) Buat dua segitiga cam dalam gambar dan bahagikan (potong) bahagian dalamnya mengikut warna-warna di atas

2) Susun semula bahagian berwarna macam gambar yang kedua tu. Apsal pulak ada ruang terlebih tu? Mana datangnya?


Dari experimen ini, terbukti bahawa masih ada ruang di dalam ruang. Kita akan nampak ruang itu bila kita pandai pecahkan ruang yang ada dan menyusunnya semula.

Paham tak?



The Bermuda Triangle and the Mysterious Square


The Bermuda Triangle is a place in the Atlantic Ocean where ships and airplanes supposedly disappear without a trace. In the picture below, a square appears when we rearrange the pieces of the upper triangle to form the lower triangle. The pieces in both pictures are identical. Can you explain the origin of the square? You will need your knowledge of geometry to solve this problem.

The Mysterious Square

Answer:


The area of a right triangle is computed by multiplying the base times the height and dividing by two. The pieces of the puzzle have an area of 32 square units. Although they can be assembled to form what appears to be a 13×5 right triangle, they actually form quadrilaterals that are slightly smaller or slightly bigger than a 13×5 right triangle. The long side of the these "triangles", i.e, what seems to be the hypotenuse, is not a straight line.
The top figure has an area of 32 square units. The bottom figure, including the empty square, has an area of 33 square units. A real 13×5 right triangle would have an area of 32.5 square units. The distortion is difficult to see because one square of the picture is approximately 3% of the area.
The distortion can be seen more clearly when the empty square constitutes a larger percentage of the area, as in the figure below where 1 square represents 13% of the area.

Triangle


5 comments:

Dark Half said...

great reveal bro! terkagum di situ.
eksperimen logik yg membuktikan wujudnya dunia ghaib..

+akufobia+ said...

memang ada pun.ghaib yang kadang malas nak percaya,malaikat,pahala,syurga.yang baikbaik yang malas nak dikejar.tapi ghaib macam hantu tu beria nak tahu.hee.

Irwan said...

kita jer yang suka mengghaib

Dark Half said...

jawapan kpd ruang yang hilang>>oleh cEro

Irwan said...

jawapan dah ada kat bawah artikel. ini ialah satu contoh yang paling popular. ada lagi contoh yang hardcore tapi aku sendiri masih cuba transate into laymen term...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails