Sunday, November 28, 2010

Hipnotisma ala payobosa:

Ambil yang jernih, sebelah-matakan yang keruh.

Kita mula dengan mem-project kan pepatah ini ke arah hal-hal berkaitan hubungan antara manusia. Dan tidak. Pepatah yang menjadi tajuk itu tidak salah. Memang sengaja point positif dan negatif itu diterbalikkan, serta yang negatif di lembutkan. Sebab bukan semua salah ejer otu typo. Bukan semua kelemahan menamsil itu merupakan ISIK yang minta dikomen. Atau, bukan semua 'salah cakap' itu adalah tak disengajakan.

Bila kita mula dengan 'membuang yang keruh';, secara subliminalnya, kita menganggap 'semua yang masuk' itu bercampurbaur antara yang bermanfaat dengan yang tidak. Maka kita kena bijak menilai segala pemerhatian kita terhadap apa yang berlaku dalam alam ini; sama ada yang berlaku terhadap kita atau yang takde kena mengena dengan kita, dan berupaya mengenalpasti teladan yang buruk dengan teladan yang baik. Bila dah kenal, pepatah asal menganjurkan kita fokus dulu pada 'jangan ikut yang tak baik' daripada mengambil manfaat dari yang 'baik-baik' saja. Akibatnya, kita membuang masa mencari kesalahan. Atau menjadi kritikal serta terlebih sensitif pada masa yang tak perlu. Dahlah susah payah nak melihat 'hikmah' dalam lempang yang hinggap di pipi, ni nak berupaya untuk berazam-untuk-tidak-menggunakan-kekerasan-sebagai-'solution'-dalam-kehidupan-kita-pada-masa-akan-datang, pulak. Dapatlak lanskap kehidupan akhir zaman; kejadian melempang atau dilempang itu berlaku kepada kita atau orang lain, hampir setiap jam dalam setiap hari. Macamanalah kita tak asyik melihat SEMUANYA dengan mata skeptikkkkkkkkkkkkkkkkkk ajer?

Hahaha. Cukup la tu. Aku pun dah pening.

bersambung ke SINI

8 comments:

Dark Half said...

aku cuba untuk faham walaupun bahasa kau yg agak tersirat tu membuatkan aku puzzled setiap kali baca entry kat sini

aku bukan org yg ikut usaha cam kau n yg lain2. aku masih lagi berusaha utk menjadi seseorang yg tak useless.jadi,bila aku baca entry2 kat sini, aku takde la taksub cam sesetengah followers obefiend weiland sampaikan bila ada org kutuk blogger idola aku, maka aku akan emo dan mula ckp pengutuk itu bodoss

dan yg best tentang blog ini, ia jugak menarik golongan yang warak dan perasan warak yg mana pandangan dan komen dari mereka amat menarik untuk dibaca dan difahami setelah kau kupaskan bersama brader2 karkun dan brader bus stand.betul, manusia x perfect.kalau ada salah, tegur secara berhikmah tu adalah lebih sedap dari mengutuk dan memulaukan sesorang hanya kerana penulisan/buah fikirannya

scuba, apa yg kau cuba nak ckp ni sebenarnya?konpius aku...huhu

Irwan said...

hahaha..dark..ko ni ingatkan aku pada sorang adik angkat aku yang dok kat jepun tu...kiut...

~* chirpy_chummy *~ said...

adakah dark kiut jugak?? hrmm...mari kita pikir2kan..

Irwan said...

cuteness padaku bukan pada rupa..tapi pada perbuatan...

Dark Half said...

bila scuba cakap 'kiut' tu aku mula perasan yg aku dah salah faham tentang semua ni..ckp je la aku nerd, scuba

Irwan said...

amendernya ko sensitip sangat ni dark? kiut is as in cute ke comel-comelan la...nerd? kita semua yang dok ngadap depan skrin komputer ni kira nerd laa....orang cool dan macho akan lepak atas atap rumah orang lain, pasang awning...

Dark Half said...

hehe..mana de aku sensitif. nak kena letak smiley tiap kali komen.nanti org baca jadi lain. nak lepak atas atap pasang awning la jugak camni.tapi aku nak ajak hellioz skali..gayahgayahgayahahahahh

Irwan said...

rilek la dark..biarkan ajer hellioz tu..jangan buang masa pikir pasal dia..

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails