Tuesday, September 21, 2010

Kenapa Iklan Nuffnang Takde kat Blog anda

Dicuri dari pengendaliblog.com


Semalam, setelah menge save page kan setiap blog yang aku stalk, aku pun balik rumah (aku takde line internet, taknak member CIA aku tau aku kat mana). Jadi bila malam, aku pun bacalah satu-satu, mencari inspirasi baru. Aku perasan dua tiga blog yang komplen pasal iklan NuffNang yang tidak kelihatan di blog mereka atau kawan-kawan mereka walaupun ada kempen yang sedang berjalan. Ada penjelasan sebenarnya dan untuk lebih lanjut, sila teruskan membaca.

Setiap kali korang mengeload satu-satu page internet site, data page yang korang load itu akan disimpan dalam cache dan cookie. Biasanya cookie ini akan diupdate setiap jam (paling minima), bergantung kepada berapa saiz file cache yang korang dah set. Aku tak pasti penje;asan aku ni betul ke idak tapi mekanisme nya lebih kurang camni lahh...
Adab browsing internet: Clearkan temp file anda

Dan jika korang tak kosongkan balik cache ni, setiap kali korang load page yang sama dalam jam yang sama, widget nuffnang akan anggap korang sebagai orang yang sama yang datang sejam yang lepas. Jadi lawatan korang tu dikira sebagai Returning Visitor. Dan Nuffnang pandai jaga penonton. Bila korang dilabel sebagai returning visitor, iklan nuffnang takkan keluar lagi. Kalau nak tengok iklan tu, cuba clearkan cache dan cookie dan relod page korang. Bila cookie yang dihantar takde tanda korang dah pernah datang ke page tu, korang dianggap sebagai Unique visitor. Mesti berdenyut-denyut bijik mata korang tengok iklan nuffnang hidup balik. Cuba try.

3 comments:

kliks said...

ko memang bijak. Aku yang jadi I.T Manager ni pun x terpikir pasal ni. Respect.....

SCUBA said...

mana ade...satu sebab yg sumer orag tau ialah iklan2 tu dalam mode 'sleep'..

nuffnang hanya keluarkan iklan masa org ramai load site kita jer..

pandai cina berniaga..

kena contohi integriti mereka

Nur Misnan said...

salam.. yerlah..
lama tak nampak iklan nuffnang kat blog...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails