Tuesday, August 23, 2011

Tablighleak: Artikel-Artikel yang dicensoredkan; Kisah di tepi tangga gereja.


Aku terduduk di tepi tangga. Tak sangka sampai begini sekali keadaan hidupku. Sehingga pergi meminta belas simpati dari kaum yang aku doa setiap hari agar Allah lindungi dari mereka. Sesungguhnya kefakiran itu menghampirkan seseorang kepada kekufuran. Nak buat camner? Ini saja jalan mudah untuk aku mendapatkan keterusan hidup untuk anak bini aku kat rumah. Pelan jangka pendek pun hanya boleh berikan wang padaku di akhir bulan nantik. Aku perlukan duit SEKARANG. Anak aku sakit. Bini aku letih dan lapar. Bisnes lingkup. Nak pinjam duit dari sedara mara, semua dok ungkit hutang. Nak mintak bantuan BaitulMal, bukan asnaf. Nak mintak bantuan orang politik? Jangan mimpilah. Nak taknak, aku menjual maruah agamaku untuk makan. Dan apa yang membuatkan aku terduduk ialah ini bukan kali yang pertama.

Sedang aku duduk di tangga di luar gereja, memegang sampul berisi cek, aku didatangi oleh seorang India. Aku kenal dia sebagai seorang father dalam gereja ini. Dah berapa kali dah aku nampak dia kat gereja ni. Ada gak dua tiga kali aku tegur dia. Kali pertama ialah masa aku tanya tandas.


"Good day my brother. How are you?" sapanya padaku.
"I'm OK" jawabku pendek sambil menguntumkan senyuman.
"Your face doesn't look like you are" katanya memancing. Memang terpancar kegusaran hati pada wajahku. Dan harini aku tak sembunyikan.


"Why the long face?" tanyanya lagi. Retakku mula menampakkan belah. Aku tengah jem sebenarnya. Aku sedang kecewa. Aku bersuara:


"You and me, both of us believe there is only ONE God, aren't we?" tanyaku memulakan.
"Yes. And His son and the Holy Spirit" jawabnya penuh.


"Why does God do us like this? All these suffering, pain? Personally, I think I am one of the good doers. I don't commit sin like the others. Yet, I see the sinners are given wealth, good life, big cars. They are even laughing at us" rungutku panjang.

 "He is purrifying us from evil so that Jesus could claim us from 
hell" jawabnya. Aku taknak persoalkan bunyi ayat dia yang macamlah aku ni jahat sangat. Aku juga taknak persoalkan ketidaklojikannya Jesus pulak yang menanggung dosa orang lain.


"If that so, why is there heaven and hell? If we are purrified on earth, what's the need for those two in the afterlife?" tanyaku mempersoalkan kata-katanya. Namun, aku bukan mempersoalkan dia. Aku mencari kebenaran. Dia terdiam sambil tersenyum.


"The path to heaven is filled with thorns, my son. The path to hell is filled with joy and entertainment" jawabnya. AKu tau jawapan ni. Aku pernah dengar cerita Jibrail a.s yang ditunjukkan syurga dan neraka oleh Allah satu masa dulu dan kemudian Allah menghiasi kedua-duanya dengan sempurna.


"Why is God doing it like that?" tanyaku. Father tu meraba-raba mencari jawapan dalam kotak ensaiklopedia kepala otaknya.


"Son, we do not have the knowledge to comprehend what is He doing to us sometimes. God works in mysterious ways" jawabnya cuba menenangkanku.


"What I was told, God created everything for reasons. We just need to think why. If we keep giving in to that kind of excuse, everything is a mystery" kataku.


"We only know the knowledge as told by our Father, through the holy spirit and His son" sambung father tu cuba membetulkan iktikad dia.


"That's another thing I wanted to ask. Why are you keep referring man's relationship with God as a father and son relation?"

Father tu tergamam dengan soalan fundamentalku.


"If He IS a FATHER, and with all this suffering He bestow upon His sons, I think He is not a good Father" aku memandang mata Father yang juga memandang mataku seakan tak percaya ayat yang keluar dari mulutku. Dia nampaknya seakan tersekat. Dan bukan akhlak seorang muslim membiarkan orang depan dia dalam keadaan sebegitu. Aku berikan jalan keluar.


"I think you guys got it all wrong with the human-God relation. If He is a father, He would only want the best for His son. Like what I am doing right now" aku mengangkat cek dan memuncungkan bibirku ke arah gereja.


"I think it is more of a master-slave kind of thing" ayat tu keluar seolah telah di skripkan. Father tu tunduk dengan pandangan sinis. Dia nak berkata sesuatu tapi ayat-ayatnya tak keluar. Mungkin tak tau kat mana nak mula? Atau tak pernah terpikir pun benda ni sebelum ni. Camana nak pikir? Semuanya mystery. Tak pernah kawin. Tak pernah keluar dari gereja tu dan AMAL agama dalam dunia sebenar.

Kebetulan ada seorang mamat memanggil father tu. Father tu meminta diri nak melayan mamat tu. Serentak dengan itu juga henfonku berbunyi menandakan orang yang aku tunggu dah sampai. Kami berpisah.

Mulai hari itu, hidup aku mula berubah dan aku mula paham, apa yang Allah sedang lakukan.

6 comments:

chirpy_chummy said...

ni kisah benar ke bro?

Irwan said...

1/4 benar. Ada lagi 3/4...

Dark Half said...

i need to know the whole story

Irwan said...

the whole story of the debate or..the beggar's story?

podeh3 said...

the truth is out there right but how you find it is very important and make it more interesting.

Irwan said...

Interesting? To whom? For what?

Apa jadahnya?

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails