Monday, January 31, 2011

payabesarpedasSekiranya anda ke melalui PLUS highway dari Senawang ke Pedas-Linggi pada musim cuti ini, apa kata saya cadangkan agar mengambil detour dengan melalui jalan yang berliku dan mencemaskan demi mengelakkan kesesakan di dalam lebuhraya sempena perjalanan pada musim cuti kali ini.

Jalan ini ialah satu alternatif kepada mereka yang menjangkakan kesesakan sepanjang lebuhraya PLUS samada dari Pedas-Linggi ke Senawang (jika anda dari Melaka atau selatan) atau dari Senawang ke pedas-Linggi (jika anda dari PD atau utara ke KL). Stretch lebuhraya yang ni adalah dua lane dan lately semakin banyak kemalangan berlaku di sekitar sepanjang lebuhraya ini. Kes duit syiling berterabur hari tu pun kat area ni jugak. Jadi kalau anda dari arah selatan ke utara, anda boleh masuk kawasan ni dari exit Pedas Linggi. Jika anda dari KL nak ke Johor contohnya, and boleh masuk melalui exit Senawang/Kuala Pilah. Ini untuk Lebuhraya PLUS.

Jika anda dari exit Senawang, anda akan keluar dan bertemu dengan trafik light. Ada yang boleh jalan terus hingga ke depan ada trafik light satu lagi. Tapi anda nak masuk kanan, jadi anda di nasihatkan untuk apit kanan sebaik selepas keluar dari tol Senawang tadi. Anda apit kanan dan masuk ke arah Seremban Jaya/Seremban Selatan. Anda ikut je jalan tu (bebaik, jangan bawak lalaju sebab banyak orang melintas superman ajer) sampailah jumpa T junction. Belah kiri nak ke pedas/seremban. Belah kanan nak ke Rantau/PD. Anda ambik belah kanan. Hehe.

Anda ikut jalan ke pekan Rantau. Jalan dia berliku sikit pada mula tapi pemandangannya worth it. Mulanya anda akan melalui kawasan Estet Kobok yang penuh dengan lembu melintas sesuka hati dan machaa tak pakai helmet. Anda kena bijak dan hikmah angkat tangan semasa melalui mereka ini. Kemudian anda akan melalui kawaan kampung Kuala Sawah sehingga Kg. Solok Rantau. Pemandangan memang best kalau anda melalui kawasan ini time pukul 8-9pagi. Anda layan jer jalan ni dan bersedia nak ambik belok ke kiri nak ke arah pekan Rantau. Sampai jer junction, jangan lupa bagi signal, masuk ke kiri.

Anda teruskan perjalanan. Jalan akan terbelah bagi tapi anda maintain di main road jalan terus. Anda masuk ke dalam pekan Rantau. Belah kanan adalah kawasan macam pasar. Belah kiri adalah deretan rumah kedai. Anda bagi signal nak ke kiri. Pergi ke arah Ulu Kanchong/Pedas.

Sebaik masuk jer simpang kiri tadi, anda akan melalui kawasan kampung lagi. Ni pun kawasan Kuala Sawah jugak. Ia dimulakan dengan  rumah mak MB yang terletak di belah kanan jalan. Rumah kampung di tenah padang rumput menghijau. Lepas tu jalan agak berliku dan berbukit kecil. Anda kena layan bawak pempelahan sebab kengkadang ada kambing melintas. Layan jer jalan sampai anda keluar dari kawasan kampung.
Bila lalu area Rantau, hatihati sebab MB suka merempit tak pakai helmet

Keluar dari kampung, anda perasan anda dah masuk ke kawasan macam ladang kelapa sawit. Ia adalah kawasan berbukit bukau dan ada satu tempat tu boleh nampak seluruh pekan Rantau. Memang cun. Tapi kalau anda lalu kawasan ni drive sensorang, jangan nak gatal nak layan scenery pulak sebab ia memang mengasyikkan. Takut anda terbabas ke dalam gaung sebab jalan kat area ni berbukit bukau berlurah dan bergaung yang mencemaskan. Bawak ekstrim careful.
Selepas pengalaman yang mendebarkan di kawasan Kanchong tadi, anda akan keluar ke roundabout ILP Pedas. Anda akan tau roundabout tu sebab ILP PEdas ada kat belah kanan anda. Anda nak ambik arah Kundur/Linggi, yak ni belah kanan. Roundoabout tu kalau terus pergi Rembau. Kalau Kiri pergi Pedas keluar Seremban.

Masuk jer jam 3 nak ke Kundur Linggi, anda akan mula mendaki. Selepas satu belok kecil menurun ke kanan, anda akan perasan ada tamadun kecil di kawasan itu dimulai dengan sebuah taman di belah kiri dan masjid berkubah stainless steel di belah kanan. Jlaan kemudian melengkung ke kiri dan anda melalui satu jambatan sempit. Kelihatan deretan kedai makan di belah kanan dan orang jual lemang dan dodol time-time nak raya di belah kiri. Jalan lagi terus sampai menuju ke kawasan lapang berjalan straight. Kat depan belah kanan ada sebuah Taman (Taman Pinggiran Pedas). Kat atas bukit belah kanan ada Kolej Komuniti Pedas. Belah kiri cam ader kedai menjahit. Ada jugak orang jual ikan keli salai ikut suka hati dia. pAYABESARPEDAS ADA DALAM PERENGGAN NI.

Anda teruskan sehingga anda perasan ada exit ke tol PLUS. Sepatutnya exit itu di sebelah kanan anda. Masuk exit tu kalau nak sambung journey anda ke selatan semula. Maknanya anda dah keluar semula dari Pedas Linggi menuju ke Simpang Ampat ke apa. Saya pun kurang check.

Sebab kalau anda terlepas korner kat belah kanan ke arah tol tadi, maknanya anda dah masuk ke kawasan Kundur. Ia dimulai dengan melalui Kawasan Penyembelihan Halal Miel, kemudian Taman Pedas Perdana, kemudian kawasan kampung. Jika ini yang berlaku kepada anda, maknanya anda dah terlangsung. Anda kena U turn. Bukan sebab Kundur kampung yang tak best.

Tapi sebab Kg. Kundur ialah satu cerita yang lain lagi...

1 comment:

~* chirpy_chummy *~ said...

uish..panjangnyee jalan..mencabar!

chummy penah 2-3kali lalu pedas-linggi utk ke jelebu dr KL. mmg agak nantok la..tp kejap je rasa.

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails