Wednesday, December 1, 2010

Penderaan






Aku suka dengan iklan kempen penderaan kanak-kanak yang ditayangkan kat satu channel TV tu. Alaaa..yang katun tu..Aku dah tengok yang penderaan seksual dan yang budak kena sebat ngan tali pinggang tu. Presentation nya sangat bagus dan direct. Aku harap mesejnya sampai kepada semua..

Sebelum aku mengarut, aku nak nyatakan bahawa aku SOKONG kempen ini. Punyalah sokong sampaikan akak operator teledera tu dah naik skizo sebab melayan panggilan dari aku setiap kali aku saiko tengok bebudak kecik kena marah atau kena rotan kat mana-mana...

Tapi kat sini, aku nak stress kan satu lagi bentuk penderaan yang kurang diambil perhatian, terutamanya dalam Malaysia ni. Deraan yang aku maksudkan ialah deraan mental.
Dan bukan. Deraan mental yang aku maksudkan bukanlah tindakan seorang parents yang memalukan anak lelakinya dengan memarahinya di depan kengkawannya. Atau kisah bebudak bunuh diri sebab makbapak diorang push diorang agar dapat markah yang baik dalam peksa. Deraan camni semua orang dah tau. Deraan yang aku maksudkan ialah kes penceraian.

Sapa tak tahu bahawa mangsa utama dalam sebuah penceraian ialah anak-anak?  Sapa yang tak tahu bahawa kasih sayang yang dicurahkan pada ANAK TIRI tak sama dengan yang dicurahkan kepada anak sendiri? Bahkan, semua orang tak heran kalau penjenayah seksual atau perompak brutal yang ditangkap saban hari di dalam dunia ini datangnya dari keluarga yang bercerai berai..
Kanak-kanak yang dibesarkan dalam keluarga yang hancur, besar kemungkinanya untuk terdedah kepada masalah sahsiah, akhlak atau psikologi. Tapi mereka tak menampakkan ciri-ciri permasalahan ini semasa mereka kecil sebab mereka kena pergi sekolah dan memang sifat budak-budak suka main-main. Tapi semakin mereka membesar, impact penceraian itu akan mula terasa. Dapatlak dalam dunia kapitalisme dan inflasi sekarang ni yang menggalakkan sifat individualistik dalam diri masyarakat. Orang yang datang dari keluarga bahagia pun boleh skizo

Sebab penderaan fizikal, kita boleh nampak lebam atau parutnya. Maka kita boleh gunakan laporan doktor untuk mendakwa si penderanya. Tapi dalam kes deraan mental yang diakibatkan oleh penceraian, amat susah kita nak cari buktinya. Dapatlak effect buruk penceraian itu, bukanlah nampak direct macam yang kita terangkan di atas tadi. Ia akan memakan psikologi anak-anak secara perlahan macam anai-anai yang hidup dalam dinding atau lantai rumah kita. Sedar, sedar, dinding berlubang atau lantai dah runtuh jer...

Oleh itu, aku sarankan agar kempen penderaan ini mengambil kira juga bab kes penceraian. Sebab aku amat risau sebab kes penceraian itu amatlah tinggi dalam bangsa aku. Aku risaukan nasib anak-anak yang menjadi mangsa, ni. Aku tak mahu generasi Malaysia ini pada satu hari nanti terdiri daripada pendendam atau golongan yang bencikan institusi rumahtangga. Atau anak-anak yang bencikan mak bapak. Sebab kes penderaan sebegini punyai chain reaction yang berlanjutan. Dan akibatnya, bukan kepada anak itu sendiri saja, bahkan kepada cucu, cicit ataupun jiran budak yang bermasalah itu.

Kat Malaysia ada beribu-ribu TIME BOMB akibat deraan mental yang sebegini. Dan tak hairanlah magnitud jenayah yang dilakukan dalam negara ini (dan di dunia) semakin besar dan brutal. Sebabnya semakin ramai yang tak tahu apa itu KASIH SAYANG. Sebab mereka tak pernah di kasihi atau disayangi.

3 comments:

alienelliz said...

post yang menarik sahabat, dalam dunia yang semakin moden ini memang pelbagai penderaan yang kadang kala tiada bukti yang dapat di buktikan jika tidak di luahkan oleh mangsa itu sendiri.

semoga perkara seperti ini dapat di kurangkan dan di hapuskan pada masa akan datang..amin..=)

Mohammednajib said...

dunia ini semakin kurangnya kasih sayang itu scuba...

Dark Half said...

setuju.anak-anak mangsa perceraian terdedah pada penderaan mental.implikasinya boleh jadi salah satu,samada anak itu membesar jadi seorang berguna kerana tak mahu nasib yg menimpa dirinya berulang pada keturunannya ataupun dia akan jadi penyumbang kepada masalah sosial yg lebih serius (as if a revenge to what he/she had been thru)

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails