Saturday, December 4, 2010

Atan dan Abu (Mencari Breakfast)


"Aku naik fedap dengan kedai makan Melayu" kata Abu muncung. Atan memandangnya dengan pandangan kesetujuan. Mereka mencari kedai nak sarapan pagi di sekitar kaki bandar.

"Yang bersemangat nak berniaga, bantai bukak kedai di tepi jalan sesuka hati"
kata Abu lagi.

"Sampai kengkadang mengganggu aliran trafik"
kata Atan pula.

"Yang dah diberi tempat berniaga pulak, bukak sesuka hati. Kejap bukak, kejap tutup"
sambung Abu. Atan yang sedang memandu, memberhentikan kenderaan di depan kedai mamak.

"Yang bukak kedai pulak, servis cam cibai. Nak meng order macam nak mintak sedekah. Bila dah berjaya order pulak, pesanan datang lambat" Abu mengomel lagi.

"Silap-silap waiter datang balik kononnya nak double confirm order. Tadi masa ambik order, berlagak otai. Nak main congak. Taknak tulis" tambah Atan pula.

"Bila dah sampai makanan atau minuman, kalau kurang susu atau terlebih garam, kena tegur baik-baik. Salah tegur kang, silap-silap jumpa kahak di celah nasik lemak"...macam ada unsur ekzegerasi pulak dalam ayat Abu yang ni. Atan tak selesa mendengar ayat Abu yang terakhir ni.

"Tak citer lagi tang nak bayar...Angkat-angkat tangan, kena 'JAP-JAP'. Panggil-panggil kena 'tunggu-tunggu'. Bila kita buat bunyi tikus, orang pandang kita cam kita ni orang gasar pulak" kata Atan.


Mereka berdua terdiam sejenak. Hening suasana dalam kereta tu. Yang kedengaran cumalah bunyi menggelegak dari dalam perut mereka.

"Abis tu, kita nak bekfes kat mana ni?" tanya Atan sambil menggosok perutnya.

"Kat mamak ni je la" kata Abu. Mereka pun mengambil wallet dan lain-lain dari dashboard keta dan mahu keluar.

.......................

Dari bilik CCTV...

Abang karkun         : Bukan senang, jihad ekonomi, ni..
Brader bus stand    : Kalau senang, bukanlah JIHAD namanya...
Aku                         : Silap-silap boleh jadi wali dek bersabar kalau pergi ke kedai Melayu, ni.

11 comments:

Idalara said...

hmmm..baru je semalam post satu entry pasal mkn kat kedai tk sedap ni...org berniaga mkn diapun nk berniaga mkn tp hasilnya..buat orn sumpah seranah je..

p/s selalu pegang kata2 mak..mcm mana kita masak untuk mkn kat rumah, mcmtu jugalah kita masak untuk jual...

podeh3 said...

salam sabtu. sabar je la kakak oi. bese la tu, org melayu ni kdg ble berniaga x serius dan kdg2 kurang disiplin dalam berniaga. kejap bukak kejap tutup. tu x cite lagi pasal masakan yg di masak.

atan said...
bukan semua mcm tu la. ade yg serius gak cuma saya setuju dgn podeh3 ckp kan tu. die org ni kdg2 kurang disiplin dalam berniaga..
(cerita shin chan tadi kelakar la. haha..)

Dark Half said...

kes pas makan lambat kira ni rasanya dah jadi benda yg common kat kedai2 makan islam (x nak mention bangsa sbb bkn kedai melayu jer). tu pasal skrg ni aku suh dia kira time tuuuu gak masa order sampai dan bayar siap2 (sebab tak nak rushing esp kalau dah lambat nak ke tempat keje).tp yang kelakarnya, time aku habis makan dan angkat kaki nak blah, mata2 kat sekeliling ushar semacam sbb ingat aku makan tak bayar..huhu

Dark Half said...

cakap kat atan, aku x miss shin chan gak...itu belum lg tengok version yg x censored...hahaha

Irwan said...

aku pun guna style yang sama dengan dark. oder sampai, terus bayar...dan jika ad akedai yang bagus rasa dan servis tu, aku akan promo kat kengkawan...

Mohammednajib said...

samalah daku scuba.prinsip daku kalo kedai itu makanan serta layanannya bagus,pasti akan ku bertandang,sekiranya tak bagus,ohhhh nooooo freeeee pon daku xnak datang

Siti Salmah said...

itulah kan senario dkt negara Bolehland... jadi semua perkara pun yang tak boleh tapi dibolehkan termasuklah memberi servis yang tak seberapa sbb BOLEH aje kan.

Irwan said...

Malaysia (Asal) Boleh!

Gen Fujita said...

Takpe, mamak pun Islam jugak. Yang mana yang confirmlah. :D

Irwan said...

Betul Gen...

Tapi kesian gak lah kat Melayu...Kahkahkah...

podeh3 said...

salam. masing2 ade pilihan. so wat la pilihan yg terbaik tuk diri anda asalkan halal dan perut anda berbunyi menunjukkan anda kenyang. ble da kenyang perbanyakkan syukur kepadaNya dan kte bertuah kerana dapat membuat pilihan tuk makan jika di bandingkan dgn mereka2 yg kebuluran di luar sana.. huhu..

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails