Thursday, October 7, 2010

Wali dari bangi (ketayap karkun, songkok dan melihat si dia)

Ketayap karkun


Aku membuka ketayapku. Terasa gatal di dahiku yang berbekas dengan ketayap. Aku masih terbawa-bawa dengan style aku pakai baseball cap zaman aku kat U dulu. Suka pakai kulup. Abang karkun yang sedang memandu, mencuri pandang kepadaku. Dia tersenyum.
Kulup Jawa

"Kau pakai ketayap tu ketat sangat" katanya. Aku memandang ketayap karkunku. Sejak aku berkawan dengan abang karkun, aku memang tak tinggal pakai ketayap. Tapi adakalanya aku pun pakai songkok (songkok kahwin, tak pakai lebih 40 hari kang, takut kena hisab). Kadangkadang pakai kupiah. Adakalanya aku biarkan saja kepalaku terdedah. Aku masih sekadar mengikut-ikut ajer dalam hal berketayap ni. Cuma atas dasar 'appropriate-ness' ajer.

"Apsal kita pakai ketayap ni?" tanyaku. Aku semakin banyak bertanya soalan spontan sekarang. Aku memang tak bagi chan kat diorang (abang karkun dan brader bus stand) nak baca pikiran aku. Tapi style macamni, soalan-soalan yang keluar biasanya yang ikhlas-ikhlas...Direct dari lubuk hati...
Jangan cari pasal dengan dia ni..

"Ikut Nabi Muhammad SAW" jawab abang karkun pendek. Jawapan pendek ni, mesti ada falsafah panjang. Mesti abang karkun nak sambung lagi.......................
Senyap jer? OK.
 Aku mula...Aaaaa...

"Kita pakai ketayap karkun sebab merendah diri kepada awwalin. Ni kira adab bergurulaa. Takkan kau nak lebih dari guru kau" katanya tiba-tiba. Dia buat balik daahhh. Tak sempat aku nak tanya. Abang karkun ushar padaku.

"Kita boleh pakai ketayap tajam. Kang orang kata kita tarekat. Padahal kita ni bukannya istiqomah atau jaga akhlak sangat. Kalau kita pakat bersongkok kehulu-ke hilir, orang kata kita ni ultra Malay pulak" abang karkun tersengih padaku sambil mengenyit matanya (kepada kamera). Nampaknya dia juga boleh baca level kedua hati aku yakni merekodkan segala perbualan ini. Tu sebab dia sempat mengenyit kepada pembaca semua (sebagai que bahawa dia buat lawak makan dalam). Dan nampaknya dia tak kisah. Yang dia tak tau ialah rekoding ini akanku postkan dalam blog...Kihkihkih.

"Tauuu.." kata abang karkun sambil memuncungkan bibirnya. Kereta kami meluncur laju di highway. Dah hilang thrill hidup ini rasanya...
"Naada ber, sendirian"...Aku tak hafal laa (kata brader kat belakang)

"Lagipun, senang nak identify sapa karkun sapa tidak. Sapa yang tahu pasal usaha atau tidak. Senang kita nak pilih approach kita bila kita bersua" sambung abang karkun. Aku mengerutkan keningku sambil menunjukkan kerutan itu padanya, tanda aku tak paham. Aku taknak dia main silent treatment cam perenggan keempat tadi. Aku taknak melepas. Aku nak abang karkun explain.

"Kita karkun kan bekerja menyebarkan salam? Dan berkenal-kenalan sesama lain? Jadi, takkan lepas bagi salam kita tanya 'dah makan ke belom' atau 'ada lighter ke idak' atau 'watperkatsini', jer?" abang karkun cuba membuatkan perbincangan jadi menarik.

"Bila kita tengok dia pakai ketayap karkun, kita boleh guna approach karkun dan terus buat 2jam setengah atau gunakan diri masing-masing sebagai asbab hidayah dari buang masa berborak pasal ijtimak atau kesejukan jazbah diri"

"Bila kita jumpa ketayap tajam atau yang berserban 7 hasta, kita senyum dan merendah diri. Kita mintak mereka doakan kita dan ummat Nabi Muhammad SAW agar kita semua senang dalam perjalanan seterusnya nantik"

"Bila kita jumpa geng songkok pulak..........kita tanya apa projek?"
kami ketawa. Abang karkun tujal bahu kananku. Adoiilaaa. Suka betulla dia tujal-tujal bahu aku. Lepas ni mesti seluruh tangan aku kena semut-semut karen.

"Tapi, makin ramai pakai ketayap karkun, tapi bukan karkun" jolokku. Tangan kananku rasa berkaren. Abang karkun slowkan kereta sebab dah masuk kawasan tol Sg. Besi. Dia mengangkat punggung kanannya dan menyeluk kurtanya. Sepuluh ringgit dihulurkan kepada kerajaan. Kemudian kerajaan bagi belen duahinggitlapan.
Ni bukan aleem. Ni tahap 'areefeen...KAHKAHKAH

"Takper. Asalkan sunnah diamalkan dan disyiarkan. Itu pun dah cukup sebagai pengubat hati para dae'i" kata abang karkun. Terpancar kesedihan di wajahnya.

"Kita ummat akhir zaman. Struggle nak kekalkan iman dan jazbah dalam jalan ini. Usahkan jumpa, MIMPI pun tak penah. Kita cuma peminat fanatik yang baru nak mula. Mogamoga Allah izinkan melihat si dia, walaupun dari jauh..." kata abang karkun seolah-olah merintih dalam keletihan.

Dan kami meneruskan perjalanan kami untuk malam markas minggu ini...

2 comments:

Dark Half said...

kira kau dah beristiqomah ke ngan ketayap skrg? tahniah!

ntah bila nak smpai level cam korang

Irwan said...

Jangan tunggu sampai..Pakai jer dulu..lepas tu baru kasi up level...

Jangan tertipu dengan setan...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails