Friday, October 8, 2010

Kisah Para Wali (Syibli dengan pengadilannya)

Kenari = kedondong?


Pada satu ketika, Syibli sedang berjalan-jalan dan dilihatnya 2 orang anak yang sedang bertengkar kerana sebiji buah kenari yang mereka temui.

"Bersabarlah kamu! Biarlah aku yang membahagikan buah kenari ini untuk kamu" kata Syibli.

Ketika dibelah, ternyata buah kenari itu kosong. Kemudian terdengarlah sebuah seruan kepada Syibli:

"Teruskanlah, bahagilah buah kenari itu jika engkau benar-benar seorang pengadil"

Mengenai peristiwa ini di kemudian hari, Syibli dengan malu mengatakan:

"Semua pertengkaran kerana buah kenari yang kosong! Dan layak sebagai pengadil terhadap sesuatu yang sama sekali tidak ada!"

4 comments:

Dark Half said...

cam baca buku sastera melayu lama...agak blur tapi buat2 faham

Irwan said...

cerita ni nak kutuk golongan melayu (atau sesapa saja) yang gemar bertelagah pasl dunia. Dunia tu macam buah kenari tulah...Luar nampak cam best.

Dalamnya kosong

Dark Half said...

ok...got it! baru tau ade buah kenari.sebelum ni ingat ke burung je kenari. mekasih atas penerangan

perumpamaan camni kdg2 susah nak ditafsir org2 yg cetek ilmu cam aku.
kau rasa rimas x, asik aku je dok mengomen

Irwan said...

Tak ahh..aku suka..Kau ni umpama fuel aku yg terbaru...Walaupun aku hectic dgn baby baru, tapi sebab ko punya komen ni buatkan aku rasa up nak date (update)..anyway, aku dah tau ko Cina.

Mak bapak ko cina ke mix? Ko anak ke berapa? Zodiak apa?

Hehehe

Senang citer, ko bagi email kat aku irwanhalim78@gmail.com

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails