Friday, November 25, 2011

Selamat Tinggal 1432. Selamat Datang 1433

Aku terlihat sekujur tubuh kecil terbaring di sisi ibunya yang menadah tangan meminta belas simpati dari orang yang lalu lalang. Aku bersangka baik si ayah sedang berusaha di satu tempat yang lain mencari rezeki. Aku memerhatikan dari jauh. Seketika si anak merengek-rengek tantrum. Si ibu menepuk-nepuk punggung anaknya memujuk. Rengekan si anak semakin nyaring. Si ibu cuba menyuapkan botol susu berisi air jernih kepada si anak.

Aku baru selesai makan tengahari dengan teman sekerja. Dalam ramai-ramai ada dua orang yang makan tak habes. Bila ditanya kenapa makan tak habis, sorang kata ayamnya tak masak betul, ada kesan darah lagi kat tulang. Yang sorang lagi kata dia takde selera. Kami stay lama sikit sambil order air batch kedua. Pinggan tadi diambil dan dari kejauhan aku melihat lebihan makanan tadi dibuang ke dalam tong sampah.

Semalam masa lepak di kedai kopi, terpampang di TV viral video kerajaan pasal GTP. Dalam video kelihatan macam ekonomi negara ni dalam keadaan stabil, pertumbuhan pun masih OK dan semunya nampak macam menuju ke arah yang betul. Lepas lepak di kedai kopi, kami melaksanakan tugas kami sebagai RELA. Dan malam tu kami berjaya menangkap dua orang budak yang cuba nak merompak rumah jiran kami. Dan bila kami selidiki, kami dapati, diorang ni adik beradik dan mereka merompak sebab takde duit nak kirim kat emak kat kampung di timur yang sedang sakit.

Aku menyelak halaman suratkabar dan melihat macam-macam isu jenayah, akhlak dan masalah masyarakat yang aku rasa patut ditangani segera dan dengan lebih berkesan. Tapi at the same time, aku lihat para pemimpin yang mewakiliku asyik sibuk membongkar pekung masing-masing. Malah dalam dewan tempat mereka melaksana amanah pun mereka masih leka membuang masa.

Aku termenung di muka pintu melihat anak kecilku yang baru pandai berjalan bermain-main dengan kakaknya. Aku mencongak-congak rancangan untuk masa depan mereka. Tiba-tiba, kedengaran suara seorang ibu memanggil anaknya yang degil yang taknak balik rumah makan tengahari tadi. Aku tersenyum. Tapi si ibu terus membebel dengan mengatakan benda-benda yang tak sepatutnya yang kalau aku sendiri jadi anak pun, dah tentu aku akan lari dari rumah on the spot.

Cukuplah kebodohan ini. Marilah kembali bersatu. Bencana sedang mengetuk pintu kita. Musuh sedang bersedia nak menarik tali-tali pancing mereka. Umpan sudah jauh di dalam kerongkongan.
Kita memang sudah terjerut. Sekurang-kurangnya, jadikanlah Malaysia ini elok untuk anak-anak kita. Please!

No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails