Friday, September 30, 2011

Kita Mug dan Realiti : Aku dah lepas?

Horoskop yang dalam sokkabar or any ramalan adalah bahaya dibaca (ramalan cuaca camana? Bukankah hujan itu ketentuan mutlak Allah?) Sebab ia bukan kajian. Ia adalah taakulan berdasarkan astrology. Horoskop dan zodiak ni lebih kuranglah. Tapi zodiak ni lebih kepada ilmu kaji diri. Macam ilmu rahsia tarikh lahir, zodiak Cina, atau banyak lagi yang tak berapa famous.
Dicuri dari kerabu bersuara
Tapi, banyak-banyak ilmu kajidiri, bab yang paling penting dalam diri seorang manusia ialah bab hubungan manusia dengan Tuhan


Dalam bab ini, Allah Yang Maha Kaya telah bagi guideline kepada kita dalam kisah 25 rasul. Mula dari Nabi Adam a.s, sampailah Nabi Muhammad SAW.


Contoh: cerita anak-anak Adam a.s berkaitan tentang ketaatan dan keikhlasan. 2 asas paling raw dalam hal hubungan manusia dengan Allah. Taat masa kes kawin silang, tu. Ikhlas masa kes korban kambing yang mamt sorang tu kasi kambing kurus. Nakal betul manusia ni kan?


Diikuti dengan Nabi Nuh a.s pasal taat dan perjuangan, Nabi Ibrahim a.s pasal tauhid, Nabi Musa pasal kepimpinan, Nabi Isa pasal tauhid dan kejahatan manusia dan akhir sekali Baginda pasal LOVE seorang hamba kepada tuhannya.


Dan kau bayangkan, seluruh cerita dalam realiti ni, dari saat tuhan kata nak buat khalifah, sampailah wafatnya Baginda, adalah guideline...


Guideline agar kau dan aku berjaya. Kenapa? Sebab kita hidup di zaman tanpa nabi tapi maximummm punya ujian. Yang ada pulak tu, cuma kitab dan cerita lisan.


Sia-sia lah susah payah orang-orang terdahulu yang berkorban dan terkorban, dek nak dijadikan teladan kepada kita, agar kita dapat kembali kpd Nya.


Ni kita, orang yang lahir-lahir dah tau semua ni, masih ngengada lagi main nantidulunantidulu dengan Dia. Walhal orang lain kat luar sana teraba-raba mencari makna dalam kehidupan dan nilai kepada spiritualiti. Siap bertatoo tindik bagai ...
Dicuri dari Kerabu Bersuara


Lagi sedih bila yang tau tu lah yg lebih-lebih pulak buat main hal-hal berkaitan Allah, Muhammad dan Islam. Aku yang tau benda ni, kalau tak tegur diorang, memang mengundang bala. Kalau tak bala kepada semua, at least pun bala kepada aku.


Tu sebab kalau kau ada masalah ke, melawak ke, jangan sampai memain dengan perkara-perkara tu. Sebab sama ada kau percaya atau tidak...


Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails