Thursday, June 9, 2011

Atan Dan Abu (badai yang melanda)
Atan dan Abu baru sampai ke bas stop itu. Mengah berjalan kaki dari sana tadi. Bas stop tak ramai orang. Cuma kelihatan seorang mamat dok sensorang. Atan dan Abu menghampiri. Mereka duduk tak jauh dari brader itu.

Setelah memantau kawasan sekeliling, Abu menyalakan nusannya. Dia mengoffer pada Atan. Atan ambik sebatang. Atan offer kat brader. Brader ambik sebatang jugak. Cheisss! Kata Abu dalam hati. Yang terkeluar cuma senyuman tak rela dari bibir Abu. Nampak koboi bila dia buat camtu dengan sebatang nusan menyala di bibirnya.


"Jemmm jer muka, bang?" mula Atan sambil menghulurkan lighter pada brader tu.


"Biasa arr" brader tu menjawab sambil menyambut lighter dari Atan. Dia menyalakan nusannya. Berkepul asap keluar dari mulut dan hidungnya. Dia menghisap dua pam lagi. Dalam-dalam. Pastu dia buat O. Jadi, laktu! Abu dan Atan jeles. Abu pun cuba buat O. Tak jadi Atan ketawa. Atan kutuk O Abu. Abu cabar Atan buat O pulak. Atan buat O. Tapi Atan tak berdaya nak buat O sebab dia sibuk nak ketawa. Buruk rupanya bibir ATan bila dia muncung nak buat O sambil menahan ketawa mengenangkan O Abu yang tak jadi tadi. Brader tu tengokkk jer telatah budak dua ekor ni. Muka dia masih jem.


"Masalah macam mana pun bang, senyumlah sikit..." kata Atan tibatiba pada brader. Brader tu tergamam kejap. Pastu kelihatan otot mukanya mengendur tanda sebuah senyuman paksa sedang dikuntumkan. Atan terasa dengan ketidak ikhlasan yang diperhatikannya.


"Apa masalah, ni bang? Ceciter sikit" kata Abu pulak sambil tutup tutup mata. Abu mendekati brader tu dan meletakkan tangannya di atas bahu brader tu macam member. Brader tu tersengih dengan telatah Abu yang cuba meniru satu babak dalam Adnan Sempit.

"Takdelah. Kengkadang tu, rasa susah benar nak jadi seorang yang inginkan kasih sayang Allah" katanya.

Abu dan Atan tergamam. Mereka berdua series dengan serentak dan memposisikan diri masing-masing kat sebelah brader tu. Mereka dah sedia nak dengar cerita brader tu. Brader tu bermuka series kembali.
"Bukan calang-calang jugak brader ni" bisik Abu kepada Atan secara telepatik. Terangkat-angkat kening Abu massa menyampaikan mesejnya itu sebab Abu tengah fokus kat brader. Brader tu mengangkat kepalanya dan memandang jauh ke arah jalan raya. Atan dan Abu fokus.

"Semuanya umpama sebuah lautan yang luas. Aku pun tak tau kat mana aku nak mula cerita. Yang nyata, ombak dan badai yang melanda kali ini, lain dari yang biasa. Dan inilah yang merisaukan aku. Assalamualaikum!" kata brader tu berderet deret macam skrip dalam blog. Kemudian dia bangun dan kelihatan sebuah bas pun sampai. Tangtang tuuuuuuu lah dia nak sampai. Biasa kalau tunggu, dah capai GTP pun dia tak sampai-sampai lagi. samalah dengan komuter.

Brader tu naik bas. Bas mula bergerak. Kelihatan brader tadi dalam bas mencari tempat duduk. Bas semakin jauh meninggalkan bas stop. Atan dan Abu terpinga-pinga. Masing-masing menarik nusan mereka dalam-dalam. Atan dan Abu buat O. Duadua jadi. Pekat dan bulat. Slow jer terapung-apung di depan Atan dan Abu. Eh? Bukan brader tadi menusan, ke? Atan dan Abu melihat tempat duduk brader tadi yang dah kosong.

Kelihatan sebatang nusan yang belum dibakar. Eh? Bukan, ke? Abih yang dia buat O, tadi?

Atan dan Abu menarik nusan masing-masing dalam-dalam. Duadua buat O, dengan harapan. Atan punya O tak jadi. Abu punya tak kekal. Asap tak tebal...Mereka terus fokus pada skil membuat O dengan asap....

Kelakar la pulak rupanya dua budak lelaki dok muncung-muncung macam ikan kap kat bas stop tu buat O. Tapi tak satu pun jadi.


Eh? Hehehe


No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails