Friday, April 15, 2011

Wali Dari Bangi (keramat kewalian tabligh)

"Bang! Abang ada keramat-keramat ni, abang ada prektis apa-apa zikir ke?" tanyaku direct pada abang karkun. Menyembur air nescafe sejuk yang cuba diteguknya. Abang karkun suka air nescafe sejuk. Dia suka nescafe O. Kengkadang dia minum susu. Macam malam ni.

"Keramat amender, nya? Aku, ada keramat? Phuiii!"
katanya melawak. Biasa la. Wali-wali malu dengan keramat-keramat mereka. Umpama wanita malu nak cerita tentang period mereka. Tapi sekarang tidak lagi. Ianya tirus di depan dan lebar dibelakang. Anda cubalah sesuatu yang baru hari ini jugakkk!

"Alaaa. Abang pergi Europe balik hari. Missi kat Mekah hari tu. Yang abang hilang dengan brader bus stand hari tu, amender? Share la bang..."
pujukku. Bukan apa. Kalau aku ada kebolehan-kebolehan ni semua, senanglah aku nak jumpa customer yang kejap kat Melaka, kejap kat Selangor. Takdelah buang masa kat atas jalan raya. Dahlah jalan raya Malaysia sekarang ni amat merbahaya. Lagi membunuh dari nusantara hijau.

"Kau pandai mengarut dalam kepala kau taknak bagi aku baca kau, kan?"
kata abang karkun. Taktik aku kantoi nampaknya. Takper. At least aku dah belajar sesuatu.

"Haaah, tu? Tu keramat la tu, baca-baca pikiran orang camtu!"
kataku dalam hati. Haha.

"Owhhh. Itu mat salleh pun boleh buat. Devidkoperfil boleh tembus dinding lak"
jawab abang karkun. Memang arrr. Tapi itu lain. Alaa bang, abang saja jer memain dengan saya, kan?

"Entah. Kalau zikirlah, aku cuma amal zikir tasbih Fatimah lepas solat fardhu, istighfar sehari 100x, dan zikir harian yang Imam Ghazali titipkan tu"
jawab abang karkuun. 300 pagi, 300 petang?

"300 pagi, 300 petang...tak istiqomah. Aku masih fail lagini"
jawabnya.

"Tapi keramat ialah rahmat. Yang kau nampak tu, bukan semuanya berlaku masa kita tengah keluar, ke? Tak perasan?"
tanya abang karkun. Eh? A'ah lah! Semua keramat abang karkun yang besar-besar berlaku masa kitorang tengah keluar tabligh. Cuma yang part baca pikiran ni ajer berlaku tak kira masa.

Kelihatan abang karkun tergelak sambil menepuk bahu kiri aku. Mesti dia gelak dengan pikiran aku sebentar tadi. Aku mengushar abang karkun yang terkekeh-kekeh dengan muka bengang.

"Dapat majik masa keluar tabligh tu biaser la bro. Takkan kau tak tau lagi? Orang yang keluar di jalan Allah PASTI DAN PASTI akan dibantu oleh ALLAH. PASTI DAN PASTI, bro. Tapi, masa diluar, dalam kehidupan, kita ni manusia biasa ajer. Macam Ali. Macam Umar. Macam Baginda SAW. Dok sibuk dengan dakwah, tak keje, takde makan bro. Tapi mereka level apa. Kita ikutlah level kita. Lagipun untuk kita yang akhir zaman ni, 10% jer. 4 bulan dalam seumur hidup. 40 hari dalam setahun. 3 hari dalam sebulan. 2jam setengah dalam sehari"
jawab abang karkun simple.


Ye tak ye juger. Kenapalah aku boleh lupa lak benda ni. Ntahlah. Dah lama tak keluar agaknya. Ni lah akibatnya bila kita keluar tabligh sekadar ikut-ikut suka.


.
.
.
Ikut suka-suka Allahlah nantik nak pilih sapa yang nak dikeluarkan dari neraka sebelum pintu ditutup selama-lama-lama-lama-lamanya.

2 comments:

hariz chacho said...

Sekarang ulama mintk 1/3 masa utk agama. 4 bulan setiap tahun, 10 hari setiap bulan dn 8 jam setiap hari. Sya sndiri pun blum dpt buat. Tuan doakn la saya

Irwan said...

samala kita....sebenarnya, arahan itu dah keluar 2 tahun dulu lagi...tapi jemaah Malaysia LEMAH..


Tahapa-hapa yang di mesyuaratkannya kat halaqah semasing aku pun tak tau lah

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails