Tuesday, March 15, 2011

Isu Baibel dalam BM


Haritu kecoh pasal buku Interlok. Sampai tak senang orang tua tu nak menghabiskan sisa-sisa hidupnya, korang kerja kan. Tak habis dengan buku Interlok, isu bahasa kembali diperdebatkan dengan isu Baibel dalam bahasa Melayu. Isu ni patutnya antara Hishamudin dan puak cej. Tetiba lak ada orang Melayu yang mempertahankan kehendak orang kistian ni. Eh? Korang ni mangkuk ke apa? Kok ye pun nak raih undi, takkan sampai sentuh isu agama?

Bukan apa, sebagai seorang orang kampung yang jumud dan Melayu totok, aku rasa terkilan dengan tindakan orang Melayu yang mempertahankan kemasukan Baibel dalam bahasa Melayu ke Tanah Melayu ini. Bangang ke apa? Walaupun bangsa Melayu ni bukan bangsa membaca, namun sekerat yang membaca tu pulak terdiri dari nerd-nerd yang mudah terpengaruh. Kau tengok jerlah camana diorang tepengaruh dengan idea free country lah, atheist lah, freedom of choice lah. Kau tengok jelah budaya membaca FB lagi hebat menular dari membaca buku sekolah atau suratkabar? Ni Tanah Melayu ke, apa ni?

Isu bahasa Melayu sebagai bahasa dalam Baibel, satu masa dulu hebat diperdebatkan antara blogger semenanjung dengan blogger dari borneo. dua-dua Islam. Sorang cakap tak boleh macam aku. Yang kat Borneo pulak kata tak murtad der dengan membaca Baibel dalam BM. Malah, bukan nak berlagak, kata mereka, Islam orang Borneo lagi takwa nampaknya dari orang Islam Semenanjung. Last-last kongklusi dari perdebatan itu kita dapati bahawa:


1) Tak setuju sebab takutkan masa depan akidah anak-anak kaum majoriti yang terdiri dari Islam ni akan berisiko. Di Malaysia, kebebasan beragama hanyalah kepada yang bukan Islam. Kepada yang Islam, mereka tertakluk dalam hukum syariah. Walaupun kecil, namun sistem syariah ada Baitulmal dan pengecualian cukai. Bermakna orang Islam Malaysia ada standard. Ada identiti. Dan identiti Islam Malaysia sejak dulu lagi ialah pegangan kita kepada hukum warak: pencegahan. Maka sebab itu, Baibel, kitab yang dilabel PALSU dalam agama Islam, ditegah dari menggunakan bahasa pengantar negara ini.


2) Setuju sebab bila ada unsur sebegini dalam masyarakat Islam Malaysia, muslim Malaysia akan bersedia dengan lebih meningkatkan kefahaman mereka tentang spiritualiti mereka sendiri. Dari sudut positif, ini memang benar. Disamping itu, ia memaksa bangsa Melayu dalam lebih memahami agama yang ditegah dari menjadi ikutan yang dok diulang-ulang dalam semayang ni. Ini sepatutnya menjadikan generasi muslim Melayu akan datang, lebih dalam pemahamannya. Ia dapat dicapai dengan mengintegrasi dan memperkasakan ilmu tauhid di peringkat sekolah rendah.


3) Berdiam diri. Orang yang berdiam diri terbahagi kepada dua:


a) tak tahu wth is going on
Melayu macam ni samada dia asyik dalam dunia dan masalah dia, atau dia sedang asyik dalam dunia atau masalah luar (orang). Tanya tu, tak tau, tanya ni, tak tau. Tapi bila masa-masa terluang, suara dia ajer yang dok membebel, menyemakkan ruang bandwith frekuensi bunyi boleh dengar. Diorang, kalau bom meletup kat sebelah pun diorang buat derkk ajer dengan headphone dia, sehinggalah shrapnel letupan kena kat kepala hotak mereka ni agaknya. Tapi bab benda tak berguna, janagan celen. Bola. Hoki. Badminton contohnya. Tanya bab berdehem, haram tak pernah amal, rupanya.


b) tahu wth is going on tapi choose to be diam
diorang ni dari satu sudut, bijak sebenarnya. terdiri dari orang yang pernah kecewa dalam hidup, pendendam, orang yang kosong atau anda. Ya. Kita tahu semua benda ni tapi apa yang kita buat? Apa yang kita rasa? Kita tak rasa apa-apa. sebab kita bukan dalam golongan setuju atau tidak setuju. Kita dok berdiam diri masa orang tanya ada apa-apa nak tanya tak, tapi membebel macam mak datin masa dalam keta on the way balik rumah. Kita dok berdiam diri dan menyelamatkan diri sendiri sedangkan kawan kat sebelah ajer dok terkuis-kuis cuba mencapai kita meminta tolongnya. Apa yang kita buat? Kita diajar agar jangan perlahan ditempat kemalangan, kan? Drop gear, kita jalannn...


Jadi berbalik kepada isu Baibel dalam BM, apa pendirian kita tentang isu ini:

HARRROOMMMM!!!!!!!

Apakata lepas ni kita buat siri kanak-kanak "Cerita Dari Baibel" pulak dalam Astro (dalam bahasa Melayu)?


2 comments:

Gen Fujita said...

Walaupun kadang-kadang aku cuba tak nak tanam prasangka, rasa tu tetap timbul, maklumlah manusia biasa. Lebih-lebih lagi bila aku membaca kenyataan-kenyataan dari pihak "sebelah sana" yang beriya-iya benar mahukan Bible dalam bahasa Melayu. Dalam banyak statement yang aku jumpa, samada di forum, ruangan komen, apa sajalah, rata-rata ramai yang menyokong memberi hujah dalam bahasa Inggeris sampai berhabuk. Persoalannya, cakap nak berhabuk pakai bahasa Inggeris, silap-silap bahasa Melayu pun tak reti, kenapa tiba-tiba apabila melibatkan Bible, beriya-iya benar nak dalam bahasa Melayu? Dan prasangka aku tertanam sekali lagi. Sorry to say lah.

Irwan said...

isu ni isu lama sebenarnya..

tapi sebab ia mencabar hak keistimewaan dan isu 1malaysia, maka ia dipilih.

Serupa juga dengan isu video Anwar. Video tu dah lama dalam simpanan. Ada banyak lagi, kan? Kenapa baru sekarang baru nak pratonton?

Timing, semuanya about timing.

Sama cam blogging gak.Dan semua ini, kita panggil; mass comm skill...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails