Wednesday, January 5, 2011

Tabligh-Leak: Kabel# 106: Kenapa ramai yang mati terkejut lately?


PayaBesarPedas, 5 Jan - Menurut sumber yang meminta namanya dirahsiakan, salah satu punca popular kematian mengejut di kalangan artis Malaysia ialah tabiat mereka suka minum air yang mengandungi susu dalam bentuk sejuk. Dapat lak kaki minum tea ais mamak. Lagi la potentsi tinggi...

Yang pergi mengejut tapi macam tak pergi pun...(masih dengar dia azan)

Yang pergi barubaru ini

Ibu kepada ikon Filem Melayu Malaysia

Ini kerana susu dalam tin yang kita gunakan itu bukanlah susu sebenar. Semua tahu ia diperbuat dari olein kelapa sawit.


Kandungan kolestrol dalam olein kelapa sawit sangat tinggi. Macam santan kelapa juga. Benda berkolesterol ni memang sedap; macam kuning telur goreng kat nasi lemak pagi tadi. Macam Roti canai panas.

Bila benda berkolesterol masuk sekali dalam suhu yang sejuk (macam tea ais contohnya), jumlah kolesterol tak terlarut dalam darah menjadi tinggi.

Kolesterol ini akan berkumpul di tempat yang halaju peredaran darah itu tinggi (tindakakan Bernoulli), contohnya di injap-injap masuk jantung. Macam lumut yang terkumpul di lubang saluran air di bilik air.

Bila suhu dada berubah dengan mendadak (macam masuk ke dalam bilik aircond atau keluar dari kereta yang sejuk ke kedai mamak yang panas waktu lunch), kolesterol yang terkumpul akan menjadi keras dan menyekat saluran jantung. Refleks otot jantung akan membuatkan empunya badan jadi panik, yang lagi menaikkan tekanan darah.

Jadi, PayaBesarPedas menyarankan yang berikut sebagai menyokong gayahidup sihat:


 SAY NO TO TEH AIS
and do not drink ice after eating gulai or kambing-made dishes

13 comments:

ank_ayah said...

mungkin itu hanya asbab..tp yg sebenarnya segala itu adalah ketetapan allah..
tp btlla apa yg dikatakan tu,cuma rmai yg tk sedar..yg sedar pun msh tk nk ubah kebiasaan tu sbb da biasa.. huhu

~* chirpy_chummy *~ said...

seb bek chummy x suke minum ais.. phew~!

tp teh tarik sodapppp..teh tarik kalo bt ng susu tepung x sedap la plak..alahaiii~

nway, nice info. tengs for sharing.

Irwan said...

anak ayah: benar...semuanya ketetapan Allah, namun jangan berhenti berfikir sampai situ ajer...Dunia ni dunia asbab, taknak pikir ke camner Allah buat semua benda tu?

Cik Chirpy: betul...saya masih lagi penagih tegar teh ais mamak Giant Senawang. Campuran teh Cap Harimau dengan susu cap teko..perghhhh...

Dark Half said...

ketetapan Allah tu kdg2 susah nak difahami.benda2 yg kita rasa lazat/selesa kat dunia, dah jadi macam racun pulak utk kita

adakah perkara2 yg kita krg suka dan menyusahkan itu lebih baik utk kita?

Irwan said...

bukan semua yang pahit itu adalah ubat...

tapi yang pahit itu memang akan manis bila kita renungkan kembali setelah TERSELAMAT dari kepahitannya..

Al said...

da ade psl komen pemakanan ni dkt komen thdp entri ayam penyet kn
tp entri asal da delete plak
haha

agak2 knape?

Irwan said...

bagus, Al..betul...tapi ia dinyatakan sekali lagi di sini supaya mereka yang tak ke sana juga mendapat ilmu yang sama...

Kemm said...

bagus info nih, penyakit jantung pembunuh no.1 malaysia, diikut oleh kanser (aku diberitahu lah).. penyakit jantung nih, kebanyakan kes mmg boleh dielakkan kalau kita amalkan gaya hidup & pemakanan sihat.. bunyi senang, tp payah nk laksana.. kena educate & indoctrinate (betul ke aku guna perkataan nih?) isu2 sebegini agar kita hidup lebih sihat, panjang umur, sejahtera & dpt berbakti dengan lebih lagi pada agama, bangsa & negara. wallahu a'lam

Irwan said...

fuiyoo pemuda harapan bangsa dan negara dah bersuara weyhhhh

Kemm said...

alamak, aku cuba nk bagi komen yang intelek mcm darkhalf, tak jadi nampak nya.. hehehe

Irwan said...

kau akan tetap berbunyi kiut kemm, no matter what you do...

Dark Half said...

jgn ckp aku camtu, kemm. intelekkk la sgt. ke 'intelek' lain ni?hehe

minumlah teh tarikk!

Irwan said...

dark, kemm tu seorang yang lurus. apa yang dia kata, itulah yang dia maksudkan...takde double meaning...

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails