Tuesday, January 25, 2011

Atan dan Abu (memain bawak UFO)


Ada satu kali tu, kami nak pergi melawat tok guru member brader bus stand. Saja ikut diorang. Menurut brader bus stand, member dia tu dengan brader dah kawan lama. Member dia ikut ada satu aliran tarekat tu, dan dah ada sikitsikit karomah kecik. Member dia suka menunjuk-nunjuk kelebihan yang Allah pinjamkan padanya kepada aku, Atan dan Abu sebab kitorang budak baru. Sembayang atas angin la. Jalan atas air la. Jalan tembus dinding la. Tambahan pula masa dah nak time untuk menggila, katanya. Dah takyah nak cover-cover...

Masalahnya ialah kami cuma ada masa setakat hujung minggu tu ajer nak menghabiskan masa bersama kerana kabarnya member brader bus stand ni dah nak gerak lepas menyertai ijtimak Tongi yang sedang diadakan di Tongi sekarang. Lagipun dia kena cukupkan nisab tahunan dia cepatcepat. Nantik senang nak ambik apa-apa mission dari Allah...

Dan masalah kedua ialah tempat tok guru member brader bus stand tu pulak somewhere kat Indonesia. Part ni aku rasa kecik sebab brader ada ilmu lipat bumi. Kami pernah mengalaminya pertama kali ada satu kali tu dulu. Dan kalini, aku rasa kami akan melihat brader bus stand 'tunjuk' sikit karomah dia kat member dia ni.

Tapi tak.

Kami pergi naik UFO abang karkun. Nak dijadikan cerita, si Atan dan Abu diberikan tugas memandunya. Brader, member dia, dan aku lepak kat belakang. Kami akan ke Indonesia.

Perjalanan agak smooth walaupun Atan dan ABu bawak slow tak macam abang karkun bawak. Tapi nampak sangat tak kekok menandakan diorang pernah bawak bendani sebelum ni. Kami melintasi Selat Melaka dengan tenang.

Sesampainya di satu kawasan terpencil, kami me landing dan menurunkan brader dan member dia. Diorang turun dan bergerak ke arah sebuah rumah di hujung sawah bendang. Kami takleh turun kat sana sebab nantik orang kampung nampak. Nantik gempak pulak rumah Tok sheikh ni.

Sementara menunggu, muncullah idea dalam kepala hotak si Abu. Dia mula main-main dengan stereng UFO dan menerbangkan kami ke satu kawasan lapang berumput Israel yang kami lalui tadi. Abu kata dia nak buat crop circle. Aku dan Atan rasa it was a great idea. Mesti lawak giler punya bila cerita kat abang karkun. Si Atan dan Abu ni memang gila...

Kami buat bulat dan ada sikitsikit garis jer kat dalam dia. Lepas tu kami bla dan kembali menunggu di tempat yang sepatutnya. Stengah jam kemudian, setelah pelbagai cahaya kesaktian dan haiwan-haiwan keramat keluar masuk dari rumah di tengah bendang tu tamat, keluarlah brader bus stand dan member dia tadi. Mereka berjalan melintasi bendang menuju tempat UFO kami bersembunyi. Member brader nampak bercahaya-cahaya warna hijau dari jauh. Mungkin dah recaj power dari guru dia agaknya. Ni memang biaser dalam hal-hal tarekat ni. Cahaya tu bukan sebab benda yang diberi. Ia sebab karat dalam cermin diri itu yang telah dibersihkan, mengembalikan kejernihan pantulan si cermin akan cahaya dari Ilahi yang sememangnya sentiasa mencurah-curah memancar mancar setiap hari...Pergh


Lepas kami sampai di tanahair, kami lepak jap kat rumah member brader tu layan citer Smallville kat rumah dia.



Semalam kami terbaca keratan akhbar yang mengatakan ada crop circle di Indonesia. Hehe. Memang kami yang buat. Tapi kami buat bulat dan satu garis jer. Yang lainlain tu mesti ada orang yang tambahtambah tu. Kreatif betul orang Indon. Melayu kat sana lagi google dari Melayu Malaysia. gggg

3 comments:

Dark Half said...

dah dpt kelulusan blom publish cter ni? adoii laa..makin kuat menggiler nampak? pasni apa yg kau cter, org anggap skizo..kikiki

Irwan said...

dark, kalau kau tak perasan lagi, sebenarnya, payabesarpedas ialah a part of akuskizo. Not the other way around...

Kemm said...

nakal betul abu dgn atan nih, bikin kecoh satu indonesia.. hehehe

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails