Monday, December 20, 2010

Tabligh-Leak#103: Jemaah Tabligh di Malaysia




Walaupun aktivi tabligh telah lama bertapak di Malaysia, salah faham tentang apa sebenarnya 'jemaah tabligh' itu masih lagi wujud. Walaupun jemaah berduyun-duyun dikeluarkan dari Malaysia ke serata alam, orang MELAYU sendiri masih ramai yang melabelkan jemaah tabligh sekadar sebagai tin kosong. Ada yang mempersoalkan kesahihan sanad tarekat tabligh ini. Ramai juga yang melabelkan mereka sebagai wannabe.

Semua orang tahu jemaah tabligh menggunakan konsep dakwah dalam usaha mereka. Namun, menurut pemerhatian penulis, NIAT dalam melakukan dakwah dalam tabligh bukanlah untuk mengajar. Ia lebih kepada menyampaikan dengan harapan orang yang menyampaikan mendapat faedah dari apa yang disampaikannya. Serupa juga dengan jemaah tarekat lain yang menggunakan konsep zikir dalam amalan mereka. Zikir mereka itu, walaupun sama iaitu kalimah laa eelaa ha illallah, namun khasiatnya berlainan, bergantung kepada apa niat si penzikir. Ada yang zikir untuk bersihkan hati. Ada yang zikir untuk naikkan darjat. samalah dengan konsep dakwah yang digunakan dalam jemaah tabligh. Dan sesiapa ahli jemaah yang tak jaga niat, pasti dan pasti akan kena uji. Kalau tak on the spot, mesti kena jugak on the later spot. Betul tak?

Dan semua orang juga tahu, jemaah tabligh terdiri dari pelbagai jenis manusia dari pelbagai lapisan masyarakat. Ada student, ada tok sheikh. Malah di Malaysia, tak kurang ajar jika dikatakan, kebanyakan mereka yang Josh dalam usaha adalah mereka yang ada sejarah hitam. Ada yang matpet, kaki pukul, walhal orang yang terang-terang anti dengan tabligh itu sendiri. Dan akibat dari ini, jemaah ini dipandang hina ketika mereka berkata-kata dengan golongan jawatankuasa masjid tempat mereka diputuskan. Kredibiliti mereka akan dipersoal dan pengetahuan mereka diuji-uji. Dapat pulak mamat tabligh pun kengkadang tersalah cakap (maklumlah, masih baru belajar) dan kesalahcakapan itulah yang akan menjadi point yang diulang-ulang selama bertahun-tahun oleh si pembenci.
Ahli jemaah takboleh menyalak dengan pandangan atau kritikan orang terhadap mereka kerana INIlah MUJAHADAH yang dok disebut-sebut oleh para maulana dan awwalin. Ahli jemaah kena melihat ke dalam dan mencari kelemahan diri setelah mendengar komen orang tadi. Ahli jemaah kena ingat semula mujahadah Baginda SAW dan para sahabat ketika berdakwah di Makkah. Dan serangan mental ini, tak terhad untuk yang datang dari luar saja. Lebih dahsyat lagi serangan yang datang dari anak bini, keluarga serta jiran-jiran. Dan untuk ini, ahli jemaah dinasihatkan agar membuat persediaan yang secukupnya, dunia dan akhirat setelah mengambil keputusan untuk terlibat dalam tarekat ini.

Jangan campakkan dirimu dalam kebinasaan. Kalau dah tau awak tu tak tahan kalau takde duit, jangan sedekah SEMUA ke jalan Allah (dah tu bila sesak, nak claim balik. Tadi kata ikhlas untuk Allah?) Kalau dah tahu awak nak keluar 40 hari, siapkan keperluan untuk anakbini secukupnya sebelum keluar. Jangan tertipu dengan setan. Jangan tertipu dengan api fanak yang meng Joshkan diri ketika ditasykil. Allah memang Maha Kuasa, tapi kita ni makam asbab maka kenalah BUAT asbab untuk dapatkan keizinan Nya. Ketahuilah TAHAP imanmu. Dan untuk mengetahuinya, carilah guru. Bermesyuaratlah dengan orang yang berpengalaman.

Dan kepada mereka yang diluar sana, yang masih skeptik dengan jemaah ini, jangan cepat menghukum. Jemaah tabligh YANG DIMESYUARATKAN adalah OK. Diorang bukanlah digerakkan untuk menghukum sesapa murtad atau kapir atau munafik. Mereka hanyalah penyampai. Jika nak tunggu korang semua datang masjid dan dengar ceramah, alamat cepatlah kiamat. Mereka ni semua melalui jalan yang ketat ini, meletakkan diri mereka di ambang neraka kerana nak menyampaikan sesuatu yang berharga kepada tuan-tuan semua:


Apa dia?


Kalau nak tau, joinlah mereka.



No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails