Tuesday, July 6, 2010

Den budak podeh (Akulah budak tu)

cerita pasal melayu yang beragama islam. islam kata; manusia ialah asbab pemerintahan Allah dimuka bumi. Dan style pemerintahan yang kita tau melalui Al Quran ialah khalifah dan mulk (beraja). Tapi selepas Nabi Muhammad SAW, sistem khalifahlah yang kita tau. Jadi, kita Melayu Islam kat Malaysia ni, kena ikut raja. Jadi, PM tu sapa? Buat apa dia kat situ? Melalui subjek sejarah, aku nampak PM ni umpama ketua kepada residen-residen British. Dia bertanggungjawab, uruskan semua hal negara, kecuali agama, budaya dan bahasa. Maknanya, PM kerja untuk raja. Dan raja pula menaungi rakyat menurut ajaran Islam.
Dan sebagai bangsa Melayu di Negeri Sembilan, saya dapati, ada ramai lagi raja selain raja, tempat saya berada sekarang. dan sebagai seorang yang berfikiran analitikal dan terbuka,saya takbley tahan diri saya dari membandingkan raja saya dengan raja kawan-kawan sebangsa saya di tempat lain. Dan saya jatuh cinta kepada Sultan Brunei. Lately, saya start perasan Sultan Johor. Setiap Jumaat, saya doakan kesejahteraan YDPertuan. Saya cuba nak rasa beraja. Banyak raja saya. Dan mereka ada kelebihan masing-masing. Ampun tuanku. Patik tak reti berbahasa.
Briged PM dan kengkawannya are doing a great job. Keep it up. Pihak pengkritik (pembangkang) pun dah semakin bijak. Tak main benda-benda sentimen lapuk macam perkauman dan sebagainya. Dan rakyat, landscape tempat anak-anak aku bakal membesar ni, semakin bangang dengan kes zina, buang baby, bunuh-bunuh dan sebagainya. Aku nak sound kepada semua perompak atau bakal penyangak. Apa-apa pun pilihan korang, tolonglah jangan sakiti orang lain. Jangan susahkan orang yang takde kena mengena. Nuff said. Tapi briged kena ingat, keputusan mutlak ialah raja. Dia hanya boleh suggest saja. Raja yang pilih.
Dan aku sebagai rakyat Malaysia kena taat kepada raja aku. Tak kiralah. Nobody's perfect, maa. Tapi kita kena berpegang kepada sesuatu jika tak mau jatuh dek apa saja.

Wallahu'alam

No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails