Monday, April 25, 2011

Rembau's Digitalization (intro2)Bila aku cakap dasar untuk daerah kita untuk tahun itu ialah 1, maka semua rakyat perlulah bersatu dan berfikir sebagai satu entity. Cina, Melayu, India, Kadazan, matsaleh, semua yang ada dalam Rembau ni, berpikiran sebagai satu badan. Dan dalam mode sebegini, kita akan lebih tumpukan kepada kemajuan DALAMAN daerah kita.

Benda-benda yang akan kita titik beratkan ialah kemajuan hal-hal kebajikan dan sosial rakyat (makan, tidur, kerja, berharta), penambahbaikan kepada KPI utama daerah, pendidikan, ekonomi, jenayah dan perkara-perkara yang akan menyediakan daerah kita ni lebih berdaya saing. Kita akan lebih tertutup dan menumpukan kepada isu setempat. Bak sebuah kereta lumba yang terpaksa masuk ke dalam pit untuk penukaran tayar, side mirror, sekadar nak lap helmet pemandu dari kelikatu atau yang mengedar pamplet yang mempromosikan team. Setiap orang ada tugas masing-masing asalkan masing-masing mahu partisipet. Kita perlukan semua orang.

Bila aku cakap dasar daerah kita ialah 0, bermakna, cara setiap komponen dalam daerah ini berpikir ialah neutral. Dengan mindset yang sebegini, dasar daerah kita lebih kepada hal-hal LUAR daerah. Kita akan lebih bersikap outward. Pada tahun yang kosong, kita akan lebih menumpukan kepada soal nak memainkan peranan lebih aktif sebagai komponen dalam sebuah negeri. Ada kala kita berfungsi sebagai pelabur. Ada masa sebagai rakan-kongsi. Ada masa kita bersama kawan-kawan dari daerah atau negeri yang lain diluar sana yang berjuang dalam mempertahankan pendirian dan kefahaman yang selari dengan kefahaman dan hala tuju daerah kita.

Dapat tak? Skru aku pun jadi longgar sebab cuba nak menafsir dan menerangkan benda kompleks ni kepada korang. Idea ni taklah sesimple ini, tapi konsep ini sebenarnya membantu rakyat memahami, apakah yang sedang bermain difikiran pemimpin yang disokongnya. Kalau dalam kepala pemimpin tu, balik-balik kroni dierrrr jer, maka kita taulah, apa yang kita nak buat pada bulan 6 nantik. Ooops.

Aku akan terangkan dengan lebih terperinci lagi tentang apa itu satu dan apa itu kosong. Nak senang paham, korang boleh relatekan idea kosong dan satu ini dengan konsep parti demokrat dan republikan di Amerika. Parti demokrat lebih menumpukan kepada isu dalaman US. Parti republikan pula lebih kepada hal-hal luar dari US. Dalam hal mengekalkan reputasi sebagai polis dunia, misalnya. OK, sekarang kita move on.bersambung...hikhikhik....

No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails