Friday, October 14, 2011

Reblog dari KulupSakah - Kami Maun yang Terkena Taun

Susah atau senang, perjalanan tetap kena teruskan juga...
Sajak ini adalah curian dari blog Kulup Sakah. Ia adalah rentetan dari entry "Reformati Aku" yang berkenaan dengan isu kehidupan para karyawan. Ia menarik kerana karyawan, adalah umpama satu kelompok yang dipinggirkan dalam industri seni tanahair. Mereka mempunyai potensi dan boleh memberikan impak yang besar kepada pembangunan negara, jika sistem sokongan yang menunjangi mereka itu betul tegaknya. Namun, apa yang menyedihkan, kehidupan para karyawan di Malasyia ini seperti peminta sedekah jika bukan macam orang gila yang ramai berkeliaran di sekitar Puduraya.

Sajak ini sungguh menyayat hati kerana dalam pemimpin negara kita sibuk mengaburi mata dunia dan rakyat marhaen dengan mengatakan Malaysia menuju ke arah yang betul, kita dapati semakin ramai rakyat yang dikongkong bahang inflasi, dan jurang antara miskin dan kaya semakin terasa. Hai entahlah..Apa yang di atas kertas, memang takkan sama dengan yang di luar sana. Apa pun, kita hargai dulu sajak dari Bro @ronasina ini.


sampai bila kita mesti kena dengar lagi hasil karya karyawan dicilok oleh produksi gergasi?

atau karya kita digelapkan dan orang lain mengaku itu mereka punya hanya kerana mereka ada uang untuk merealisasikannya?

Ini berlaku kepada seorang kawan yang bernama besar tetapi sederhana telah dicilok karyanya oleh produksi besar dan mengenepikan beliau.

aku juga pernah penat-penat mengarang dan melukis bersama kawan-kawan tetapi digelapkan dan dilupakan kerana aku cokia.

kerana aku maun, anak isteriku maun, 
kami sarapan gonggok,
makan tengahari rumput,
minum embun,
makan malam kotak-kotak.
kami maun,maunkan kami.
kami seronok menjadi maun.

hantarlah rumput kering kepada kami kerana kami sangat bahagia menelannya.
sekian!


No comments:

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails