Wednesday, July 13, 2011

Jangan Jadi Tongong
Ada dua jalan utama menuju Nya. Satu yang rumit tapi menguntungkan (sempit) dan satu yang mudah tapi melalaikan (luas).

Jalan yang sempit ialah jalan dakwah. Ia adalah jalan menyampaikan. Dakwah dalam istilah ini ialah menyebarkan risalah  tauhid, yakni kalimah laaeelaha illallah. Mengajarkan password ke syurga ini kepada semua manusia agar semuanya beroleh pembelaan diakhir cerita kelak. Ia dikatakan sempit kerana ia melibatkan pertembungan dengan manusia yang lain. Dan pempaham jelah camana susahnya kita nak menjaga lidah dan hati. Dapatlak orang yang memakai jubah dakwah ini membawa imej agama ke mana saja. Namun, jalan inilah yang telah ditunjukkan oleh Baginda SAW, maka tak dapat disangkal lagi, inilah jalan terbaik untuk manusia secara umumnya.

Jalan yang luas pula ialah jalan tasawuf. Sufi. Jalan ini dikatakan luas kerana objektif utama perjalanan ialah pembebasan dari pegangan makhluk kepada genggaman Allah. Soal interaksi antara manusia dalam jalan ini dikurangkan kepada interaksi si salik dengan pembimbing, serta keluarga dan masyarakatnya saja. Ia juga dikatakan luas kerana dalam kaedah ini, si salik belajar menyerahkan dirinya bulatbulat kepada Allah. Contoh kisah latihan di bahagian tauhid ni yang paling masyhur ialah kisah Nabi Ibrahim a.s.


Bila memilih antara dua keburukan macam dosa dengan dosa contohnya, pilihlah untuk tidak memilih. Kerana sebagai mukmin, apa jenis dosa, besar atau kecil adalah kebencian Allah. Dan kita tak mahu Allah benci.

Bila memilih antara dua kebaikan pula misalnya, memang otomatiklah kita memilih yang terbaek. Namun, seperti yang sedia maklum, kat Malaysia ni, bila dalam bab mendalami ilmu agama, kita tak boleh tidak akan berjumpa dengan dua puak yang dipetik sebagai contoh diawal tadi. Puak tabligh dengan puak tarekat. Satu baik. Yang lagi satu pun cam best jer. Badan ada satu? Nak join yang mana?


Sebagai manusia akhir zaman, yang mana semua sedia maklum bahawa segala jenis maksiat dari tok nenek moyang kita yang terdahulu, terkumpul dalam satu zaman, kita tak bolehlah nak berada dalam takuk tahap Islam yang rigid dan statik.

Apa yang aku nak sampaikan di sini ialah, kita jangan sempitkan pemikiran kita dengan berpikir secara sebaris ajer. Dalam hal menuju kepada Allah, janganlah berkira sangat nak kena ikut haul zikir jer, atau nak kena jaga nisab jer, atau nak kena jaga attendance ceramah bulanan kat surau yang ada makan-makan jer. Jika sesuatu itu baik, maka hambik. Ikut. Yang tak baik, dendiam tengok. Jadikan teladan agar kita pun jangan berakhlak cibai yang sama. Ikut jalan tengah. OK?

Hehe. Dan sampailah ke ISIK artikel ini:


Bila kita kaitkan dalam hal politik pulak (hehe), kita jangan jadi tongong dengan berpikiran sempit bila dah pakai baju biru semuanya nak biru, bila pakai baju hijau, merah, biru muda, semuanya nak kena ikut kaler masing-masing, jer. Hei, sedara semua! Kita ni rakyat. Kita boleh pilih, mana yang kita suka. Sukati kitalah kita nak join ceramah PAS ke, UMNO ke, Ambiga ke. Barulah boleh compare. Sesapa yang menghalang kita dengan membuatkan kita rasa bersalah tatkala join ceramah mana-mana, adalah fanatik yang patut disekat. Melobi dan berkempen tu ada batasnya.


PRU dah dekat. Maka, selalu-selalulah ingat hak istimewa kita sebagai pengundi! 

Kita mahu dipimpin. Bukan diikat-hidungkan.

2 comments:

Ziarah76 said...

Ambingai?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

aku suka pandangan ko bab politk tu..nice

Lain-lain cerita berkaitan:

Related Posts with Thumbnails